20 Μαρ 2013

Πώς το... Ψυχικό "μπλοκάρει" τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ

Του Σπύρου Δημητρέλη
Ένας δρόμος και μια γειτονιά του Ψυχικού έχουν «μπλοκάρει» την έκδοση των εκκαθαριστικών του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011 και 2012. Πρόκειται για δυο σημεία του δήμου όπου ουσιαστικά αυτήν την περίοδο δεν ισχύει κάποια τιμή ζώνης προκειμένου να προχωρήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στον υπολογισμό του ΦΑΠ και στην αποστολή των σχετικών εκκαθαριστικών......
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Κάτοικοι του Ψυχικού προσέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας τις υπουργικές αποφάσεις με βάση τις οποίες είχαν αυξηθεί σημαντικά οι αντικειμενικές τιμές στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού το 2007. Το σκεπτικό των προσφυγών τους ήταν ότι ο προσδιορισμός των αντικειμενικών τιμών δεν είχε βασιστεί σε πραγματικά δεδομένα, όπως είναι οι τιμές κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Με τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι κάτοικοι κατάφεραν έως τώρα να ακυρώσουν εν μέρει αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών με τις οποίες υπερδιπλασιάζονταν οι τιμές. Για παράδειγμα, στην β’ ζώνη του Ψυχικού η αντικειμενική τιμή ήταν έως και το Μάρτιο του 2007 στα 4.100 ευρώ. Το Μάρτιο του 2007 αυξήθηκε με απόφαση του ΥΠΟΙΚ στα 5.150 ευρώ. Εναντίον αυτής της απόφασης προσέφυγαν στο ΣτΕ περίπου 200 κάτοικοι και κατάφεραν να την ακυρώσουν.

Η απόφαση εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2010 επαναφέροντας την τιμή ζώνης στα 4.100 ευρώ. Το Μάρτιο του 2011 το υπουργείο Οικονομικών επανήλθε με νέα απόφαση αναπροσαρμόζοντας όμως προς τα πάνω όχι μόνο την τιμή της β’ ζώνης αλλά όλων των ζωνών.

Μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής μίλησαν για εκδικητική απόφαση εναντίον τους καθώς οι αυξήσεις στις τιμές έφθασαν έως και το 60%. Στην β’ ζώνη όπου είχε γίνει το αντικείμενο της αντιπαράθεσης με το υπουργείο Οικονομικών η αντικειμενική τιμή ορίστηκε στα 8.000 ευρώ.

Και αυτή η απόφαση, όμως, προσβλήθηκε από κατοίκους του Ψυχικού ως μη αντιπροσωπευτική των εμπορικών τιμών στις ζώνης όλης της περιοχής, λόγω και της ύφεσης στην κτηματαγορά των τελευταίων ετών. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε την τιμή ζώνης μόνο για την οδό Δάφνης και τη Στ’ ζώνη του δήμου.

‘Οσον αφορά στην οδό Δάφνης οι κάτοικοι έπεισαν το ΣτΕ ότι το γεγονός πως αποτελεί δρόμο επιβαρυμένο κυκλοφοριακά μειώνει την εμπορική του αξία. Προς το παρόν δεν έχει ακόμη εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση για τον ορισμό νέων τιμών στα παραπάνω σημεία του δήμου Ψυχικού.

Στις συσκέψεις που γίνονται στο υπουργείο Οικονομικών για την έναρξη της αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011 και 2012 υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΟΙΚ έχουν ενημερώσει την πολιτική ηγεσία ότι αν δεν λήξει αυτή η εκκρεμότητα δεν μπορεί να γίνει υπολογισμός του ΦΑΠ. Από τα δυο εκκαθαριστικά σημειώματα του ΦΑΠ για το 2011 και 2012 το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει ότι θα εισπράξει περίπου 1,1 δις ευρώ. Ο ΦΑΠ για το 2011 και 2012 υπολογίζεται με ατομικό αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ.
spiros.dimitrelis@capital.gr
Πηγή:capital.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker


Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...