20 Ιαν 2012

Codecademy: Μάθετε προγραμματισμό παίζοντας!

Όσοι ψάχνουμε αυτή την περίοδο για δουλειά στο χώρο των υπολογιστών, έχουμε συνειδητοποιήσει μια μεγάλη αλήθεια: ακόμα και στην οικονομική κρίση, ορισμένες από τις θέσεις που εξακολουθούν να είναι οι πιο καλοπληρωμένες δουλειές είναι αυτές των προγραμματιστών. Και ενώ ο προγραμματισμός δεν διδάσκεται από τη μία μέρα στην άλλη, το site codecacademy.com μπορεί να μας διδάξει τις βασικές του αρχές, με το να τον κάνει (κυριολεκτικά) παιχνίδι! ........
Ένα από τα δημοφιλέστερα άρθρα του Pcsteps.gr για το 2011 ήταν το "Τι χρειάζεστε για να γίνετε Hacker". Το νούμερο ένα εφόδιο για κάθε επίδοξο hacker (ή "υπεύθυνο ηλεκτρονικής ασφαλείας", που είναι η νόμιμη εκδοχή του hacker) είναι η γνώση προγραμματισμού.
Δεν χρειάζεται όμως να θέλει κανείς να ακολουθήσει καριέρα σαν προγραμματιστής, υπεύθυνος ηλεκτρονικής ασφαλείας ή hacker για να θελήσει να μάθει προγραμματισμό. Το να μπορούμε να γράψουμε μερικές γραμμές κώδικα - ή ακόμα και να διαβάσουμε μερικές γραμμές έτοιμου κώδικα - μπορεί να μας βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις.
Για παράδειγμα, μόλις στο προηγούμενό μας άρθρο, "Πώς να σβήσετε ΟΛΑ τα post σας στον τοίχο σας στο Facebook - και να καθαρίσετε το Timeline!" είδαμε την περίπτωση μίας χρήστη, η οποία, μην βρίσκοντας κάποιο έτοιμο σκριπτάκι για να καθαρίσει το προφίλ τύπου Timeline, αφιέρωσε λίγο από το χρόνο της και έγραψε το δικό της script στη γλώσσα προγραμματισμού javascript.
Σκέφτείτε τώρα πως κάποιος με γνώσεις προγραμματισμού θα μπορούσε να βελτιώσει το συγκεκριμένο script, ώστε να λειτουργεί γενικά καλύτερα, ή να το προσαρμόσει στις προσωπικές του ανάγκες.
Σας πείσαμε?

Codecademy: Νικώντας την ανίαΤο καλό με τον προγραμματισμό είναι πως είναι δυνατόν να τον μάθει κανείς μόνος του - για την ακρίβεια, είναι πολύ πιο εύκολο από το να διδαχτεί κανείς μια ξένη γλώσσα μόνος του (αν μη τι άλλο, δεν παίζει ρόλο η προφορά ;-).
Όμως, μπορώ από προσωπική εμπειρία να σας διαβεβαιώσω για το εξής: Το να προσπαθείς να μάθεις προγραμματισμό από ένα βιβλίο (ή από γραπτές οδηγίες στο Internet) είναι ασύλληπτα βαρετό.
Κάτι παρόμοιο ενδεχομένως να σκέφτηκαν και οι δημιουργοί του Codecademy. Φρόντισαν λοιπόν στο site τους, η εκμάθηση του προγραμματισμού να είναι μια ευχάριστη αλληλεπιδραστική διαδικασία.
Παίζω και μαθαίνωΉδη από την αρχική σελίδα του http://www.codecademy.com φαίνεται η παιχνιδιάρική του διάθεση.

Κεντρικά στη σελίδα βρίσκεται η κονσόλα, δίνοντας στον επισκέπτη την πρώτη οδηγία, να γράψει το όνομά του σε εισαγωγικά. Ο χρήστης που θα το κάνει αυτό με επιτυχία, θα λάβει την επόμενη οδηγία, που μετράει τα γράμματα του ονόματός του.
Έτσι, με πολύ μικρά και απλά βηματάκια, η σελίδα Codecademy καθοδηγεί το χρήστη στα βασικά του προγραμματισμού, όπως είναι οι μεταβλητές και οι τιμές τους, οι πίνακες, οι διάφορες εντολές κ.λπ.
Δεν χρειάζεται καν ο χρήστης να εγγραφεί για να κάνει την αρχή: όσοι βρουν ενδιαφέροντα και ολοκληρώσουν τα πρώτα δύο μαθήματα (που περιλαμβάνουν 4 και 3 ασκήσεις αντίστοιχα), τους δίνεται τότε η επιλογή να εγγραφούν.

Υπάρχει βέβαια πάντοτε και το κουμπί "skip to lesson", για όσους θέλουν να συνεχίσουν χωρίς να γραφτούν, από φόβο να μην αρχίσει να τους παρακολουθεί η Κυβέρνηση (και οι Μασόνοι).

Συλλέγοντας βραβείαΓια όσους επιλέξουν να εγγραφούν, η ανταμοιβή (πέραν της κυβερνητικής/μασονικής παρακολούθησης) είναι πως πλέον το codecademy θυμάται την πορεία τους στο site και, επίσης, απονέμει badges αναλόγως της προόδου που έχει κάνει ο χρήστης. Θα κερδίσετε ένα badge για την ολοκλήρωση του 1ου μαθήματος, ένα για τις 10 ασκήσεις, ένα για τις 25 ασκήσεις κ.ο.κ.

Σε αυτό το σημείο το codecademy τσιγκλάει λίγο και την ανταγωνιστική πλευρά μας. Αν ξεκινήσουμε τα μαθήματα παράλληλα με κάποιους φίλους, μπορούμε να παρακολουθούμε την πρόοδό τους (κι εκείνοι τη δική μας) σε ένα άτυπο πρωτάθλημα.

It's only the beginningΕίναι εμφανές από κάθε άποψη του codecademy πως πρόκειται για μια νέα προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή η μόνη γλώσσα προγραμματισμού που περιλαμβάνει είναι η Javascript. Επιπλέον, υπάρχουν μόνο 6 courses, με συνολικά 26 μαθήματα, τα οποία χωρίζονται σε 132 ασκήσεις.
Ταυτόχρονα, όμως, είναι εμφανής η διάθεσή τους για ανάπτυξη. Αφ' ενός, αναζητούν εργαζόμενους με τις ειδικότητες του Content Architect, του Senior Developer και του Product Designer, στα γραφεία της εταιρείας στο San Fransisco και τη Νέα Υόρκη.
Αφ' ετέρου, για όσους έχουν γνώσεις προγραμματισμού και θέλουν να συνεισφέρουν στο site, μπορούν να κάνουν αίτηση για το πρόγραμμα "Teacher Beta". Όπως θα δείτε και στη σελίδα του προγράμματος, το site ενδιαφέρεται για μια μεγάλη ποικιλία γλωσσών προγραμματισμού, τις οποίες προφανώς και σκοπεύουν να ενσωματώσουν μελλοντικά.

Code of honourΟλοκληρώνοντας τα μαθήματα Codecademy, θα μπορέσετε να γράψετε το νέο facebook? Κατά πάσα πιθανότητα, όχι. Σίγουρα όμως θα έχετε αποκτήσει μια πρώτη βάση όσον αφορά τον προγραμματισμό, την οποία αν θέλετε μπορείτε να επεκτείνετε.
Στο κάτω-κάτω, οι βασικές αρχές του προγραμματισμού είναι κοινές για όλες τις γλώσσες. Απ' όσο γνωρίζω, όλες περιλαμβάνουν μεταβλητές, δομές τύπου IF...THEN...ELSE, και ακόμα και αν αλλάζουν οι συγκεκριμένες εντολές, η λογική παραμένει κοινή.
Αν θέλετε λοιπόν τα πρώτα σας βήματα στον προγραμματισμό - και να έχουν και λίγη πλάκα - το codecademy είναι μια ιδανική αρχή.

Πηγή : techandtech.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker Τεχνολογία
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...