9 Ιαν 2012

Χρήσιμες συμβουλές για «έξυπνη» οινοποσία

Η «έξυπνη» κατανάλωση κρασιού δεν έχει να κάνει με εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, αλλά έγκειται στη διορατικότητα και τη λογική του καθενός. Μερικοί μικροί κανόνες μπορούν να φανούν χρήσιμοι ώστε να καταφέρουμε να επιλέγουμε το κρασί μας πιο «έξυπνα»…

Συχνά λέγεται ότι η ποιότητα υπερτερεί της ποσότητας και στην περίπτωση του κρασιού πρόκειται..
για μια μεγάλη αλήθεια. Ενώ όμως αρκετοί αφιερώνουν ώρες «μελέτης» για να μπορούν να ονομάσουν ένα κρασί, υπάρχουν πιο εύκολοι τρόποι για να πίνετε «έξυπνα».

Βιοδυναμικά κρασιά

Η βιοδυναμική καλλιέργεια είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος καλλιέργειας η οποία βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στις λεπτές ισορροπίες μεταξύ χλωρίδας και πανίδας: όλοι οι μεμονωμένοι οργανισμοί της φάρμας λειτουργούν ως ένας.

Παρά τις φιλοσοφικές προεκτάσεις που έχουν οι βιοδυναμικές καλλιέργειες γενικότερα, αρκετοί οινοπαραγωγοί που δοκίμασαν αυτή τη μέθοδο έχουν παρατηρήσει αύξηση στην ποιότητα των κρασιών τους. Τα βιοδυναμικά κρασιά δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά στο ευρύ κοινό, αλλά αν έχετε καλή σχέση με την τοπική σας κάβα, μπορείτε να τους το ζητήσετε να σας φέρουν ένα να δοκιμάσετε.

Εναλλακτικές για τις… εναλλακτικές

Συχνά επικρατεί η αντίληψη ότι τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας είναι και φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά η αλήθεια είναι λίγο πιο πολύπλοκη. Αρκετά κρασιά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «βιολογικά», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και βλαβερά για το περιβάλλον.

Υπάρχουν αρκετοί οινοπαραγωγοί οι οποίοι αποφεύγουν την χρήση φυτοφαρμάκων και παρασιτοκτόνων, ενώ χρησιμοποιούν λίγα έως καθόλου χημικά πρόσθετα κατά την παραγωγή. Ο sommelier του εστιατορίου ή ο καταστηματάρχης της κάβας θα πρέπει να είναι σε θέση να σας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες.

Προτιμάτε τις «πράσινες» συσκευασίες

Η κλασική συσκευασία του κρασιού (γυάλινο μπουκάλι με φελό) δεν είναι και η πιο φιλική προς το περιβάλλον, παρά την ανακύκλωση του γυαλιού. Γι' αυτό το λόγο έχουν επινοηθεί νέες, φιλικότερες συσκευασίες. Σε όλο και περισσότερα μπαρ και εστιατόρια μπορείτε πλέον να παραγγείλετε χύμα κρασί. Άλλοι παραγωγοί κυκλοφορούν κρασί σε αλουμινένια κουτάκια των 250 και 375ml, ενώ ακόμα και οι χάρτινες συσκευασίες που, παρά την κακή φήμη που έχουν, αναπτύχθηκαν αρκετά τελευταία, ώστε να μπορούν να συντηρούν ποιοτικά κρασιά για αρκετό καιρό.

Πιείτε λιγότερο

Μερικές φορές πολύ απλά, δεν μπορούμε να τελειώσουμε ένα ολόκληρο μπουκάλι, ενώ άλλες φορές όλοι στην παρέα πίνουν διαφορετικό κρασί. Αντί λοιπόν, να πάει χαμένο το κρασί, η απλή λύση είναι να αγοράζετε μικρά μπουκάλια. Το πλεονέκτημα των μικρότερων μπουκαλιών είναι ότι εκεί το κρασί ωριμάζει σαφώς πιο γρήγορα από ότι σε ένα κανονικού μεγέθους μπουκάλι. Το κέρδος είναι πολλαπλό, αφού εκτός από το ότι μπορείτε να γευτείτε περισσότερα κρασιά, δεν χρειάζεται να περιμένετε δύο δεκαετίες μέχρι να ωριμάσουν. Βέβαια, με τα μικρά μπουκάλια μπορεί να χάσετε το μέτρο, οπότε θέλει περισσότερη προσοχή εκ μέρους σας.

Πιείτε περισσότερο (με μέτρο)

Δεν έχουν πλεονεκτήματα μόνο τα μικρά μπουκάλια, αλλά και τα μεγάλα. Και εννοούμε τα μπουκάλια των 6 και 12 λίτρων. Στην ερώτηση γιατί να προτιμήσει κανείς μια τόσο μεγάη συσκευασία, η απάντηση είναι η ωρίμανση. Ένα μπουκάλι πολλών λίτρων έχει σχετικά μικρή αναλογία οξυγόνου και κρασιού, οπότε η οξείδωση γίνεται με πιο αργό ρυθμό.

Μπορεί έτσι να θέλει περισσότερο καιρό να ωριμάσει, αλλά παράλληλα θα διατηρήσει για περισσότερο καιρό την γεύση του. Μονάχα φροντίστε να έχετε αρκετά μεγάλη παρέα για να το καταναλώσετε το συντομότερο δυνατό.

Πειραματιστείτε με νέες ποικιλίες σταφυλιών

Όλοι οι λάτρεις του κρασιού, κατά διαστήματα, χάνουν σιγά-σιγά το ενδιαφέρον τους για το «αγαπημένο» τους κρασί. Αυτή είναι η ιδανική περίπτωση λοιπόν, για να πειραματιστείτε με νέες γεύσεις και αρώματα. Για λευκά κρασιά αξίζει να δοκιμάσετε την ποικιλία falanghina από την Καμπανία στα νότια της Ιταλίας, μια από τις αρχαιότερες ποικιλίες της χώρας. Εξίσου παλιά ποικιλία είναι και το «δικό μας» ασύρτικο, με την φρουτώδη γεύση του.

Για κόκκινα κρασιά σχετικά «άγνωστες» ποικιλίες όπως η Pineau d’ Aunis από την Γαλλία ή η Blaufränkisch από Γερμανία είναι αρκετά καλές περιπτώσεις και αξίζουν την προσοχή μας.

Πηγή: clickatlife.gr
Επιμέλεια :Aegean Culinaire Consultans
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...