31 Μαΐ 2011

H παγκόσμια κρουαζιέρα είναι οριακά χαμένη και το 2013 για την Ελλάδα


Του Σταθη Kουσουνη
Oριακά «χαμένο» είναι και το 2013 για την Ελλάδα σε ό, τι αφορά την προοπτική να καταστεί προορισμός home porting της παγκόσμιας κρουαζιέρας από ομίλους - κολοσσούς του κλάδου. Να καταστεί, δηλαδή, βάση αφετηρίας και κατάληξης των κρουαζιεροπλοίων τους. ...
Την εκτίμηση αυτή καταθέτει στην «Κ» ο κ. Ανδρέας Στυλιανόπουλος, μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και μέλος του δ. σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας. Eνα χρόνο μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, η νομοθετική οδός που επελέγη α λα ελληνικά δεν οδήγησε σε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, δικαιώνοντας εκπροσώπους της κρουαζιέρας οι οποίοι είχαν έγκαιρα διατυπώσει τις αντιρρήσεις τους. Η υποχρέωση υπογραφής συμβάσεων με το ελληνικό Δημόσιο ανέστειλε το αρχικό ενδιαφέρον που είχαν εκφράσει ανοιχτά ορισμένες σοβαρές εταιρείες πέρυσι για το ελληνικό home pοrting.
Kινήθηκαν εισπρακτικά
Επιπροσθέτως, ο νομοθέτης κινήθηκε εισπρακτικά σε μία περίοδο που οι εταιρείες περικόπτουν κόστος για να σταθούν ανταγωνιστικά στην κρίση, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν αυξήσεις στα τιμολόγια του λιμανιού του Πειραιά, το κυριότερο εν δυνάμει home port της χώρας. Ο κ. Στυλιανόπουλος σημειώνει ότι αν βρεθεί να υπογράψει την σύμβαση κάποια μικρή ανεξάρτητη εταιρεία, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. «Ενώ σε άλλες χώρες αναγνωρίζουν την κρουαζιέρα ως μία καθαρή μορφή τουρισμού, εδώ βλέπουμε μόνο σημαίες πλοίων και ανάλογα βάζουμε όρους και διαδικασίες ή εγείρουμε απαιτήσεις στο όνομα της διεκδίκησης κάποιων στενών συμφερόντων. Ξεχνάμε, όμως, ότι μπορούμε να τα χάσουμε και όλα αν υπερβούμε τα όρια, γιατί τα κρουαζιερόπλοια έχουν προπέλες και θα πάνε εκεί που συμφέρει περισσότερο ή νιώθουν πιο ασφαλείς οι εταιρείες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανόπουλο, η αύξηση που παρατηρείται σε ετήσια βάση στις προσεγγίσεις ή επισκέψεις επιβατών στη χώρα μας από κρουαζιέρες transit είναι αποτέλεσμα της δυναμικής της κρουαζιέρας διεθνώς. Συνολικά, υπολογίζεται ότι ετησίως πραγματοποιούνται 5 εκατ. επισκέψεις από κρουαζιερόπλοια transit σε ελληνικά λιμάνια. Παράλληλα, διαπιστώνει το πρόβλημα του «ασφυκτικού συνωστισμού» που εμφανίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες σε ορισμένους ελληνικούς προορισμούς λόγω σύμπτωσης πολλών προσεγγίσεων ταυτοχρόνως, που κατακλύζουν τις περιορισμένες υποδομές, αλλά και τον ίδιο τον τόπο. Επιπροσθέτως, θέτει το ζήτημα τους συνεχούς κλεισίματος της πρωτεύουσας από μικρές διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι δυσκολίες των προς εκτέλεση εκδρομών σε αξιοθέατα της Αθήνας.
Επικαλούμενος στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας, αναφέρει ότι από το 2003 έως το 2010 ο αριθμός των επιβατών υπερδιπλασιάστηκε από, περίπου, 2,7 εκατ. επιβάτες σε περίπου 5,5 εκατ. Αύξηση κατά 12% παρουσίασε ο αριθμός των επιβατών και το 2010 σε σχέση με το 2009, παρά την οικονομική κρίση που επηρέασε τα μεγέθη του παγκόσμιου τουρισμού. Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε επίπεδο επιβατών στην κρουαζιέρα έχει η Μ. Βρετανία με 30% και ακολουθούν η Γερμανία με 22%, η Ιταλία με 16% και η Ισπανία με 12%.
Aντέχει στην κρίση
Ο κ. Στυλιανόπουλος υπογραμμίζει ότι η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται σε μία φάση ανάπτυξης που θα δούμε να εξελίσσεται τα επόμενα χρόνια με εκρηκτικούς ρυθμούς. Και καταλήγει: «H κρουαζιέρα ως κλάδος έχει αποδείξει την αντοχή της σε κρίσεις, όπως και τη σημαντική συμβολή του στην οικονομική ευημερία των χωρών που την υποδέχονται. Το μόνο που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι να αφήσουμε τις δυνάμεις της αγοράς ελεύθερες και τότε θα δούμε να αξιοποιείται πραγματικά μία από τις λίγες ευκαιρίες που μας έχουν απομείνει για γρήγορα και απτά αποτελέσματα. Αυτό θα έπρεπε να ήταν το εύκολο για εμάς, γιατί τα άλλα που πρέπει να γίνουν για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας ως χώρας υποδοχής κρουαζιέρας είναι πολύ πιο περίπλοκα».

 Πηγη  Καθημερινη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...