22 Μαΐ 2011

Πέφτουν τα εμπόδια πρόσβασης στις παραλίες

Τέλος στην αυθαιρεσία ιδιωτών βάζει ο Άρειος Πάγος

Δυναμικές παρεμβάσεις των εισαγγελικών αρχών στις παραλίες της χώρας, ώστε να μην αποκλείεται παράνομα από ιδιώτες ολόκληρος ο αιγιαλός, προανήγγειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες.

Φραγμο στην ολοκληρωτική εκμετάλλευση του αιγιαλού βάζει ο Αρειος Πάγος 
Φραγμο στην ολοκληρωτική εκμετάλλευση του αιγιαλού βάζει ο Αρειος Πάγος....
Με αφορμή αντιδικία στην Ολομέλεια ΑΠ ανάμεσα στο Δημόσιο και σε ιδιώτη σχετικά με την παραχώρηση σε αυτόν από δήμο της δυνατότητας εκμετάλλευσης τμήματος αιγιαλού για θαλάσσια σπορ, ο εισαγγελέας ΑΠ έκρινε ότι είναι νόμιμη μια τέτοια σύμβαση παραχώρησης και απέκρουσε την αίτηση του Δημοσίου να εγκριθεί πρωτόκολλο αποζημίωσης για αυθαίρετη χρήση αιγιαλού.
Ομως το νομικό αυτό ζήτημα, που παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια «ως γενικότερου ενδιαφέροντος αφού αφορά σε μεγάλη κατηγορία παρόμοιων υποθέσεων», έδωσε λαβή στον εισαγγελέα ΑΠ να υπογραμμίσει παράλληλα τόσο «την ανάγκη απεμπλοκής του Δημοσίου από την άσκηση ιδιωτικών επιχειρήσεων που αποτελούν πεδία κακοδιαχείρισης και διαφθοράς», όσο και τα φαινόμενα παράνομου «κλεισίματος» των αιγιαλών.
Ο Ιω. Τέντες υπογράμμισε ιδιαίτερα τα προβλήματα που δημιουργούνται από συχνές παραβιάσεις (αποτελούν πλέον τον κανόνα) από πλευράς ιδιωτών (που έχουν πάρει από δήμους την εκμετάλλευση αιγιαλού) της ρητής απαγόρευσης να μεταβάλλεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του αιγιαλού με τη χρήση και εκμετάλλευσή του.
Παρανομία
Χαρακτήρισε παράνομη τη γνωστή τάση ιδιωτών - εκμεταλλευτών έκτασης αιγιαλού, να καταλαμβάνουν εκ των προτέρων και συχνά με μόνιμες εγκαταστάσεις ολόκληρο τον αιγιαλό, με ομπρέλες, ξαπλώστρες, σκάφη κ.λπ., με τρόπο που να αποκλείει εντελώς μέρος του κοινού (που δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τις με αντάλλαγμα τις υπηρεσίες αυτές) από την απόλαυση του κοινόχρηστου αγαθού.
Ο εισαγγελέας κάλεσε την Ολομέλεια ΑΠ να περιλάβει στην απόφασή της σχετική αναφορά, προαναγγέλλοντας εισαγγελικές παρεμβάσεις για να ελεγχθούν όχι μόνο οι παράνομες συμπεριφορές ιδιωτών, αλλά και για να διαπιστωθεί αν δημοτικές ή άλλες αρχές αμελούν σκόπιμα τους αναγκαίους ελέγχους.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Πηγή : Εθνος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...