25 Μαΐ 2011

Παιδική διατροφή: Πρωταγωνιστές οι γονείς


Η άποψη που έχει μία κοινωνία για την τροφή, καθορίζει την συμπεριφορά της προς αυτήν και έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο στην υγεία των ατόμων που την αποτελούν αλλά και στην ικανότητα τους να αναπτύξουν ανώτερο πολιτισμό ή πιο σημαντικά στην δυνατότητα επιβίωσής τους ως είδος....

Η αυγή του 20ου αιώνα έγινε μάρτυρας γεγονότων μοναδικών και μνημειωδών όσον αφορά την αλλαγή στη νοοτροπία των ανθρώπων απέναντι στην διατροφή τους, στο σώμα τους, την ψυχική τους ανάπτυξη.
Ενώ 10.000 χρόνια πριν η μέση κοινωνία είχε μόνο 25 με 30 μέλη και υπήρχαν 100.000 με 300.000 τέτοιες κοινωνίες, στον 20ο αιώνα υπάρχουν λιγότερες από 200 κοινωνίες με μέσο πληθυσμό 25 με 30 εκατομμύρια, αλλάζοντας δραστικά τα κοινωνικά δυναμικά.

Στην εποχή του 21ου αιώνα οι διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει δραματικά.
Είναι πλέον κλινικά αποδεδειγμένο  ότι οι διατροφικές συνήθεις που θα αποκτήσουν τα παιδιά και οι έφηβοι, θα καθορίσουν την ποιότητα της υγείας τους για όλη τους τη ζωή.


Γονείς: αποφύγετε την εργασιομανία και απομυθοποιείστε το χρήμα.
  • Η κατευθυνόμενη καταναλωτική κοινωνία , με τις συνεχώς αυξανόμενες οικονομικές απαιτήσεις της, έχει μεγάλο μέρος ευθύνης για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλές οικογένειες σήμερα
  • Πολλά παιδιά ζουν σε οικογένειες όπου ο ένας ή και οι δύο γονείς εργάζονται τα βράδια, τις νύκτες, τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες.
  • Τα ωράρια εργασίας των γονιών,  επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή, τις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας και γενικά την ευτυχία τους.
  • Είναι πολλές πλέον οι οικογένειες στις οποίες οι πολλές υποχρεώσεις, αναγκάζουν τους γονείς (στην ουσία να επιλέγουν) να κάνουν μία ή περισσότερες δουλειές και να αφιερώνουν τις περισσότερες ώρες τους στην επαγγελματική τους ενασχόληση.
Οι συνέπειες είναι σοβαρές αλλά και διαρκούν μακροπρόθεσμα. Τα παιδιά που στερούνται την οικογενειακή-γονεϊκή επαφή, επηρεάζονται για όλη τους τη ζωή.


Γονείς: επαναπροσδιορίστε τις προτεραιότητες σας.
  • Κλινικές μελέτες που έγιναν σε χιλιάδες παιδιά και εφήβους στις Ηνωμένες Πολιτείες και Αυστραλία δείχνουν ότι η απουσία του οικογενειακού «τραπεζιού» έχει τις ακόλουθες επιπτώσεις:
  • Δυσκολίες των παιδιών (αδυναμίες συγκέντρωσης, επιθετικότητα προς τους συνομήλικους τους)
  • Δυσλειτουργίες της οικογένειας (συναισθηματικές δυσλειτουργίες, αδυναμία επίλυσης προβλημάτων)
  • Καταθλιπτικά συμπτώματα στους γονείς
  • Αναποτελεσματικότητα των γονιών
  • Η εργασία κατά τις ώρες που δυσκολεύουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, δηλαδή η δουλειά το βράδυ, τη νύκτα, τα Σαββατοκύριακα, συσχετίζονται με χειρότερη ψυχική υγεία των γονιών και περισσότερες συναισθηματικές δυσκολίες στα παιδιά.
  • Όταν ήταν οι μητέρες που εργάζονταν με μη κανονικό ωράριο, υπήρχε επίσης χειρότερη λειτουργικότητα της οικογένειας, περισσότερη επιθετικότητα, αναποτελεσματικότητα, καταπόνηση και στεναχώρια των γονιών.
  • Η εργασία τα βράδια, τις νύχτες, τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες, καθιστούν την οικογενειακή ζωή δυσκολότερη. Παρουσιάζονται αδυναμίες στη διατήρηση των απαραιτήτων τυπικοτήτων, λειτουργιών και δραστηριοτήτων που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία και διατήρηση στενών σχέσεων στα μέλη της οικογένειας

Γονείς: αδράξτε την ευκαιρία και καθίστε μαζί με τα παιδιά στο τραπέζι .
  • Τα παιδιά τα οποία τρώνε μαζί με τους γονείς τους κατά τις ώρες των γευμάτων έχουν μια πιο υγιεινή  διατροφή.
  • Παίρνουν πρόγευμα, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την σωματική και  ψυχοπνευματική τους ανάπτυξη. (όταν οι γονείς απουσίαζαν ,δεν έπαιρναν πρωινό ή έτρωγαν «κάτι» από έξω)
  • Καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά  σε σύγκριση με συνομήλικους τους που κατά τις ώρες των γευμάτων είναι μόνοι τους χωρίς τους γονείς τους.
Γονείς: έχετε τεράστια επιρροή στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας.
  • Είναι πολύ σημαντικό να δίνεται από την παιδική και εφηβική ηλικία μια σωστή διαπαιδαγώγηση για τα θέματα διατροφής.
  • Οι γονείς, κατά τη σύναξη της οικογένειας για μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό, έχετε την  πολύτιμη ευκαιρία για να προσφέρετε στα παιδιά σας συνήθειες υγιεινής διατροφής αλλά και  επικοινωνία και στήριξη μεταξύ των μελών.
  • Επιδιώξτε όσο το δυνατό συχνότερες οικογενειακές συγκεντρώσεις. Θα μάθετε πολλά για τη ζωή των παιδιών σας, θα μπορέσετε να τα συμβουλεύσετε  και ταυτόχρονα να συσφίξετε τους οικογενειακούς δεσμούς.

*Γεώργιος Λεκάκης, Ψυχολόγος, ορθομοριακός διατροφολόγος, Υπεύθυνος Κέντρου ψυχολογικής και διατροφικής υποστήριξης «ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ».


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...