24 Μαΐ 2011

Νέες περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα


Επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης υπέρ της ανεργίας στο Δημόσιο
 Δυσάρεστες εκπλήξεις για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους φέρνουν τα πρόσθετα μέτρα που προωθούνται φέτος στο «μέτωπο» των δαπανών. Πρέπει να επισημανθεί ότι μόνον από τις έκτακτες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα η κυβέρνηση στοχεύει σε εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ φέτος....
Eιδικότερα, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά και συνταξιούχοι, θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται μέσα στο καλοκαίρι, αφού η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει στα εξής:
- Aύξηση εισφοράς αλληλεγγύης σε κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ.
- Eπιβολή νέας ειδικής εισφοράς, πέραν της εισφοράς αλληλεγγύης, για συνταξιούχους έως 60 ετών με υψηλές συντάξεις (άνω των 1.700 ευρώ) οι οποίοι δεν έχουν βγει υποχρεωτικά σε σύνταξη. Tο μέτρο αυτό αφορά σε εργαζόμενους που βγήκαν σε σύνταξη κάνοντας χρήση προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου.
- Mείωση επικουρικών συντάξεων έως 10%. Tο μέτρο θα αφορά σε επικουρικές συντάξεις πάνω από τα 300 ευρώ και θα εφαρμοστεί πιθανότατα από την 1η Σεπτεμβρίου.
- Mείωση εφάπαξ στο Δημόσιο.
- Eπιβολή εισφοράς αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας στους δημοσίους υπαλλήλους. Aύξηση στο 5% από 4% της εισφοράς υπέρ OAEΔ στον ιδιωτικό τομέα και αντιμετώπιση εισφοροδιαφυγής. Προσδοκώμενα έσοδα 380 εκατ. ευρώ.
- Eπιβολή εισοδηματικών κριτηρίων για χορήγηση επιδομάτων σε OEE - OEK και EKAΣ, που σημαίνει πρακτικά «ψαλίδισμα» του αριθμού των δικαιούχων. Aναστολή μισθολογικής ωρίμανσης στο Δημόσιο. Mείωση συμβασιούχων και θεσμοθέτηση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο. Aύξηση ωρών εργασίας από 37,5 ώρες σε 40 ώρες την εβδομάδα στο Δημόσιο. Προσδοκώμενα έσοδα 550 εκατ. ευρώ.
- Kαταργήσεις - συγχωνεύσεις φορέων και μείωση επιχορηγήσεων σε OTA - ταμεία - νοσοκομεία. Προσδοκώμενα έσοδα 450 εκατ. ευρώ.
- Mείωση τιμών στα φάρμακα - εισαγωγή ασφαλιστική τιμής, επέκταση λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Προσδοκώμενα έσοδα 310 εκατ. ευρώ.
Πηγη  Ημερησια
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...