18 Μαΐ 2011

Νέες αιτήσεις στη ΔΕΗ για φωτοβολταϊκά στα νησιά


Βασικός στόχος της τροπολογίας είναι να βάλει φρένο στο παρεμπόριο αδειών, ταυτόχρονα, όμως, αποβλέπει και σε ένα πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» των αδειών, εξέλιξη που αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες και να δώσει τη δυνατότητα σε υποψήφιους επενδυτές να προχωρήσουν τα σχέδιά τους.

Της Μανταλένας Πίου
Αιτήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες .....
από τα διασυνδεδεμένα νησιά θα αρχίσει να δέχεται και πάλι η ΔΕΗ, η οποία για το θέμα αυτό βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η αποδοχή των αιτήσεων έχει «παγώσει» τους τελευταίους μήνες, καθώς στα περισσότερα νησιά αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, το φωτοβολταϊκό δυναμικό των υποψήφιων εγκαταστάσεων έχει ήδη φθάσει στο «πλαφόν» που τους αναλογούσε, με βάση την ικανότητα του δικτύου και τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από το υπουργείο και τη ΔΕΗ.
Οι νέες αιτήσεις, πάντως, δεν θα εντάσσονται σε διαδικασία αξιολόγησης, απλώς θα «παίρνουν» προτεραιότητα, προκειμένου να εξεταστούν σε περίπτωση που απορριφθούν ή δεν υλοποιηθούν εντός των προθεσμιών οι παλαιότερες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί.
Κάλυψη
Σε πολλές περιοχές της χώρας το κατά τόπους πλαφόν «ηλιακού» δυναμικού έχει καλυφθεί από τις αιτήσεις για μεσαίες και μεγάλες εγκαταστάσεις (άνω των 100 kW) που έχουν καταθέσει οι εταιρείες, με αποτέλεσμα τα φωτοβολταϊκά στις στέγες να μένουν πίσω. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πρόσφατα κατέθεσε τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, με την οποία επιβάλλεται η αναστολή της άδειας έργου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε περίπτωση που μετά την έκδοση της άδειας ο επενδυτής δεν ξεκινήσει αμέσως τις διαδικασίες για τη λήψη των υπόλοιπων απαιτούμενων αδειών.
Με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ο υποψήφιος επενδυτής είχε χρονικό διάστημα 30 μηνών για να ξεκινήσει τις διαδικασίες αυτές. Βασικός στόχος της τροπολογίας είναι να βάλει φρένο στο παρεμπόριο αδειών, που αναπτύσσεται από πολλούς κατόχους, ταυτόχρονα, όμως, αποβλέπει και σε ένα πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» των αδειών, εξέλιξη που αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες για τους πραγματικά ενδιαφερόμενους και να δώσει τη δυνατότητα σε άλλους υποψήφιους επενδυτές να προχωρήσουν τα σχέδιά τους.
Ειδικά στις «κορεσμένες» περιοχές το μέτρο εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει το περιθώριο για νέες αιτήσεις.
Σύνδεση μέσω τρίτων
Εν των μεταξύ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εξετάζει τη δυνατότητα οι επενδυτές να υλοποιούν τα έργα σύνδεσης στο δίκτυο διανομής μέσω τρίτων, προκειμένου να ενισχυθεί ο ρυθμός διείσδυσης σταθμών από Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας στο Δίκτυο. Το θέμα αποτελεί μία από τις βασικές προτάσεις που έχει καταθέσει η ΡΑΕ στην έκθεσή της, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για τη σύνδεση των παραγωγών ΑΠΕ στο Δίκτυο Διανομής. Στις επαφές που έχει με τη ΔΕΗ η ΡΑΕ έχει ήδη θέσει τα θέματα που σχετίζονται με τη δυνατότητα υλοποίησης των έργων σύνδεσης από τρίτους και στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται όλες οι παράμετροι (όπως προδιαγραφές, έλεγχοι, χρεώσεις κ.λπ.).
Παράλληλα η Αρχή ζητά από τη ΔΕΗ τις απόψεις της για την επιστροφή του τέλους που καταβάλλεται κατά την αίτηση, σε περίπτωση που αυτή απορριφθεί από το Διαχειριστή Δικτύου ή την ακύρωση της αίτησης από τον αιτούντα, καθώς και την πρακτική που ακολουθεί η επιχείρηση αναφορικά με την κατάρτιση των προσφορών (δεσμευτικές ή μη).

Πηγή : ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...