30 Μαΐ 2011

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα

Το οικονομικό επιτελείο, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προσδοκά 1,5 δισ. από «τακτοποίηση» παραβιάσεων χρήσης γης.
Ευνοϊκές ρυθμίσεις τόσο για την εξόφληση των προστίμων που έχουν ήδη επιβληθεί στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων, όσο και για τις αδήλωτες πισίνες, αναμένεται να περιλαμβάνει το νέο πακέτο της «τακτοποίησης» των παραβιάσεων χρήσης γης.....

Το οικονομικό επιτελείο προωθεί με ταχύτατες διαδικασίες τις εν λόγω ρυθμίσεις - μέτρα, καθώς προσδοκά ότι μόνο από τα αυθαίρετα κτίσματα και τις καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου μπορεί να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία ποσό τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, ενώ μόνο φέτος οι εισπράξεις μπορούν να ενισχυθούν κατά 500 εκατ. ευρώ.
Χιλιάδες καταπατητές θα μπορούν να αποκτήσουν τίτλους κυριότητας.
Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι και από τα πρόστιμα που έχουν ήδη επιβληθεί στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μπορούν να εισπραχθούν ακόμη 500 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικά ποσά υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν και από τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει τις πισίνες τους και οι οποίοι θα θελήσουν να «τακτοποιήσουν» τις εκκρεμότητές τους με τις Δ.Ο.Υ..
Κινήσεις οι οποίες φυσικά εντάσσονται στο γενικότερο εισπρακτικό σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφενός για να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» του φετινού προϋπολογισμού που αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, αφετέρου για να αντιστραφεί τους επόμενους μήνες η αρνητική εικόνα των εσόδων με στόχο την ορθή εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.
Στόχος ο οποίος θα δώσει «ανάσα» εντός και εκτός Ελλάδος, αφού θα στείλει σαφές μήνυμα και προς τις αγορές, ότι η χώρα εφαρμόζει το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα που θα δώσουν λύση στην κρίση χρέους.
Στο πλαίσιο εξάλλου αυτό, με βάση τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου ευνοημένοι από τις νέες ρυθμίσεις θα είναι αυτοί που έχουν πιαστεί παλαιότερα στην «τσιμπίδα» της πολεοδομίας αλλά τα πρόστιμα, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, δεν έχουν ακόμη εισπραχθεί.
Οι συγκεκριμένοι πολίτες θα κληθούν λοιπόν, με βάση την εισήγηση που κερδίζει συνεχώς έδαφος στο υπουργείο Οικονομικών, να πληρώσουν σε δόσεις ένα φτηνό πρόστιμο ανέγερσης, το οποίο σήμερα ισούται με το 30% επί της αντικειμενικής αξίας, με επιπλέον μπόνους τη μείωση του ετησίου προστίμου διατήρησης (σήμερα είναι ίσο με το 5% επί της αντικειμενικής αξίας), ώστε το τελικό πρόστιμο να είναι μειωμένο έως και 50% σε σχέση με το αρχικό.
Οι 50.000 από 125.000 πισίνες που υπάρχουν στη χώρα είναι αδήλωτες.
Από την άλλη πλευρά όσοι έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν τις πισίνες τους, οι οποίες κατασκευάστηκαν χωρίς πολεοδομική άδεια και δεν δηλώθηκαν στην Εφορία, θα έχουν την ευκαιρία να το πράξουν καταβάλλοντας φυσικά το ανάλογο τίμημα «τακτοποίησης».
Ειδικότερα, με βάση τις εισηγήσεις των στελεχών του υπουργείου η συγκεκριμένη ρύθμιση θα προβλέπει την καταβολή ποσού 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για εξωτερική πισίνα και 150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για εσωτερική πισίνα.
Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει στο υπουργείο Οικονομικών από τις περίπου 125.000 πισίνες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα περίπου οι 50.000 είναι αδήλωτες.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με το συνολικό «πακέτο» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει το δικαίωμα σε όσους έχουν καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις να τις εξαγοράσουν, έναντι χαμηλού τιμήματος το οποίο θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με τη χρήση και τα χρόνια κατοχής της έκτασης, καθώς και την οικογενειακή κατάσταση του καταπατητή, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια.
Μη αναστρέψιμη κατάσταση
Όλοι άλλωστε στο υπουργείο Οικονομικών πλέον γνωρίζουν ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν ανατρέπεται, ενώ το δημόσιο χάνει σημαντικά έσοδα που στην παρούσα φάση θα μπορούσαν να καλύψουν σημαντικές «τρύπες» του προϋπολογισμού.
Για το λόγο άλλωστε αυτό αποφάσισαν να προχωρήσουν, με ειδικό σχέδιο νόμου, στην «τακτοποίηση» των καταπατημένων ώστε να καταστεί δυνατόν να εισπράξουν το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, αφού θα δώσουν την ευκαιρία σε χιλιάδες να καταπατητές έναντι πολύ μικρού τιμήματος να αποκτήσουν τίτλους κυριότητας για τα ακίνητα (δημόσια και ανταλλάξιμα) που κατέχουν αυθαίρετα.
Συγκεκριμένα, με βάση τις προτάσεις των υπηρεσιών, χιλιάδες καταπατητές δημόσιας γης θα μπορούν να αποκτήσουν τίτλους κυριότητας με την καταβολή ενός συμβολικού τιμήματος, που σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι (λόγω διαφόρων συντελεστών όπως παλαιότητας κ.λπ.) ιδιαίτερα χαμηλό, της τάξης των 400 έως 600 ευρώ ανά στρέμμα, ούτως ώστε να γίνουν νόμιμοι κύριοι των ακινήτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία, η νομιμοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου θα προβλέπει την εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων από τους καταπατητές με τίμημα που θα προκύπτει (για τα αστικά και περιαστικά ακίνητα) βάσει των αντικειμενικών αξιών που ισχύουν και το οποίο φυσικά θα μειώνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έχει καταπατηθεί η έκταση. Όπου δεν ισχύουν αντικειμενικές αξίες η εξαγορά θα γίνεται με βάση την αγοραία αξία και το συγκριτικό σύστημα.
Θα αποσταλούν ειδοποιητήρια στους υπόχρεους
Οι καταπατητές, αφού έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου (είτε καταπατημένη, είτε ελεύθερη), θα λάβουν ειδικά ειδοποιητήρια με τα οποία θα καλούνται να νομιμοποιήσουν την κατοχή των συγκεκριμένων ακινήτων.
Η σχετική διαδικασία θα λαμβάνει πάντως σε κάθε περίπτωση υπόψη και κοινωνικά κριτήρια, όπως η οικογενειακή κατάσταση και διάρκεια καταπάτησης ή χρήσης του ακινήτου.
Έτσι, αν ο αιτών δεν διαθέτει πρώτη κατοικία ή είναι πολύτεκνος το τίμημα της εξαγοράς θα μειώνεται περισσότερο και θα φτάνει μέχρι και το 20% επί της αξίας (αντικειμενικής ή αγοραίας). Για την επιπλέον έκταση θα καταβάλλεται ολόκληρο το τίμημα. Διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό της αντικειμενικής ή της αγοραίας αξίας δεν θα λαμβάνεται υπόψη η αξία των κτισμάτων επί των κτημάτων.
Αναλυτικότερα, η εν λόγω ρύθμιση θα προβλέπει ότι όποιος κατέχει αυθαίρετα δημόσιο κτήμα μέχρι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία που θα ορίζεται (υπάρχει πρόταση για το 1988) είτε έχει τίτλους είτε όχι, θα δικαιούται να ζητήσει από την οικεία Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, να το εξαγοράσει, σε προθεσμία που θα ορίζεται με σχετικό νόμο.
Επισημαίνεται ότι η αντιμετώπιση των ακινήτων θα διαφέρει ανάλογα με τη χρήση τους, ενώ στην περίπτωση που επί του κτήματος, έχει ανεγερθεί κτίσμα στο οποίο αποδεδειγμένα κατοικεί ο αιτών ή η οικογένειά του, έστω και κατά τη θερινή περίοδο, ή το χρησιμοποιεί ο ίδιος για επαγγελματικούς σκοπούς, το τίμημα της εξαγοράς θα ορίζεται στο 50% - 60% της αξίας (αντικειμενικής ή αγοραίας). Το τίμημα για την επιπλέον καταπατημένη έκταση (εκτός του κτίσματος) θα υπολογίζεται επί της συνολικής αντικειμενικής ή αγοραίας αξίας.
Με βάση την πρόταση των στελεχών του υπουργείου, το τίμημα για όλες τις περιπτώσεις των καταπατημένων κτημάτων θα πρέπει να μειώνεται επιπλέον κατά 15% - 20% για τα ακίνητα που κατέχονται αυθαίρετα πριν από την 1-1-1945 και κατά 25% - 35% για όσα κατέχονται πριν από την 1-1-1925.
Ευελιξία αλλά και επιβολή ποινών
Για να αποφευχθεί η επιβάρυνση των υπόχρεων προτείνεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών όπως η διάρκεια αποπληρωμής οριστεί σε πολλές δόσεις, αν και από την άλλη πλευρά θα προβλέπονται και ποινές για όσους δεν ενταχθούν στη ρύθμιση ή δεν καταβάλλουν το τίμημα. Στην περίπτωση που ο καταπατητής δεν θα υποβάλει εμπρόθεσμα αίτηση εξαγοράς του κτήματος, οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να υποβάλει αίτηση σε διάστημα έξι μηνών και να αποκτήσει το συγκεκριμένο κτήμα.
Εξάλλου για τα αγροτικά καταπατημένα κτήματα, θα προβλέπεται ότι η εξαγορά τους θα γίνεται με την καταβολή τιμήματος ίσο με την αγοραία αξία του. Αν ο αιτών είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης το τίμημα της εξαγοράς θα περιορίζεται κατά 50%, έως ένα συγκεκριμένο όριο στρεμμάτων, και για την επιπλέον έκταση, θα καταβάλλεται τίμημα ίσο με την αγοραία αξία.
Πάντως θα λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες, που θα μειώνουν ακόμα περισσότερο το τίμημα, όπως, αν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και δεν έχει αυτός ή η σύζυγός του ή τα ανήλικα τέκνα του την κυριότητα ή την επικαρπία αγροτικών κτημάτων 20 στρεμμάτων αθροιστικά, ή αν ο αιτών είναι αγρότης και πολύτεκνος.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ

Πηγή : naftemporiki.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...