31 Μαΐ 2011

Τουρισμός: Προβλέψεις για αύξηση 10% στα έσοδα φέτος



Τουρισμός: Προβλέψεις για αύξηση 10% στα έσοδα φέτος

Μετά το Πάσχα και με ένα μεγάλο μέρος των καλοκαιρινών προκρατήσεων να έχουν ολοκληρωθεί, τα στελέχη εμφανίζονται πιο αισιόδοξα. Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, αντιστοιχώντας στο 16% του ΑΕΠ και απασχολώντας το ένα πέμπτο περίπου του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας.

Αύξηση έως και 10% αναμένεται να σημειώσουν τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος μετά από δύο χρόνια σημαντικής πτώσης, δήλωσαν ανώτατοι αξιωματούχοι του κλάδου στο Reuters την Δευτέρα.

Ο τουρισμός αποτελεί ...
έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, αντιστοιχώντας στο 16% του ΑΕΠ και απασχολώντας το ένα πέμπτο περίπου του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας.
"Αν δεν έχουμε τίποτα απρόοπτα - γιατί και όλη η κατάσταση της Ελλάδας και η αστάθεια δεν βοηθάει - η αύξηση των εσόδων θα κινηθεί σε ένα νούμερο που θα πλησιάζει το 10%", είπε στο Reuters ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης.
Στις αρχές του έτους, στελέχη του κλάδου, συμπεριλαμβανομένου του Ανδρεάδη, είχαν προβλέψει αύξηση των αφίξεων, αλλά μικρή μόνο ενίσχυση των εσόδων, καθώς οι ξενοδόχοι αναγκάστηκαν να μειώσουν δραστικά τις τιμές για να προσελκύσουν πελάτες.
Μετά το Πάσχα και με ένα μεγάλο μέρος των καλοκαιρινών προκρατήσεων να έχουν ολοκληρωθεί, τα στελέχη εμφανίζονται πιο αισιόδοξα.
"Μπορεί να μην φτάσει το 10%, αλλά θα το πλησιάσει", δήλωσε ο Ανδρεάδης, προσθέτοντας ότι τα έσοδα θα είναι υψηλότερα λόγω της αύξησης των αφίξεων χάρη στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και στις αναταραχές που σημειώνονται σε ανταγωνιστικούς προορισμούς, όπως η Αίγυπτος.
Οι ξενοδόχοι προβλέπουν επίσης αύξηση των εσόδων φέτος σε σχέση με το 2010, που η τουριστική κίνηση δέχτηκε ισχυρό πλήγμα μετά τις βίαιες διαδηλώσεις του Μαϊου.
"Μια αύξηση της τάξης του 8-10%, που είναι πιθανή
θα συμβάλει στη συγκράτηση της ύφεσης", είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος στο Reuters, συμπληρώνοντας ότι μια αύξηση 5-6% των εσόδων ίσως είναι πιο ρεαλιστική πρόβλεψη προς το παρόν, λόγω των μειωμένων τιμών στον κλάδο.
Οι κυριότεροι προορισμοί των ξένων τουριστών, όπως η Ρόδος, η Κρήτη και η Κέρκυρα, παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα σε σχέση με πέρυσι, είπε ο Ρέτσος. Σύμφωνα με στοιχεία του αεροδρομίου, οι αφίξεις αυξήθηκαν 4,8% την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου.
Ωστόσο, τα μικρότερα νησιά, που βασίζονται σημαντικά στον εγχώριο τουρισμό, αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς οι Έλληνες περιορίζουν τα έξοδα τους λόγω της λιτότητας.
Και οι δύο αξιωματούχοι επανέλαβαν τις προηγούμενες προβλέψεις για αύξηση 10% περίπου των αφίξεων φέτος. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις Βρετανών και Γερμανών τουριστών, που είναι οι δύο κυριότερες αγορές, αναμένεται να αυξηθούν κατά 10% και 3,5% αντίστοιχα, ενώ περισσότερες αφίξεις αναμένονται από τη Ρωσία και την ανατολική Ευρώπη.
"Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την καλή χρονιά και να αρχίσουμε να χτίζουμε για το μέλλον", είπε ο Ρέτσος.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...