21 Μαΐ 2011

Τρία ασφαλιστικά Ταμεία και σύνταξη στα 65


Τεράστιες είναι οι απαιτήσεις για το δημόσιο: μείωση των μισθών, εξάλειψη των επιδομάτων, αύξηση των ωρών εργασίας, απολύσεις συμβασιούχων και εργαζομένων αορίστου χρόνου, κατάργηση οργανισμών, εκτεταμένο πρόγραμμα συγχωνεύσεων και εκχώρηση δημόσιας εξουσίας σε ιδιώτες για τον περιορισμό ......
του μεγέθους, του κόστους και του ρόλου του κράτους στη λειτουργία της αγοράς.
Νέο ασφαλιστικό απαιτεί η τρόικα. «Ολοι στα 65» επιμένει το Βερολίνο, για τα όρια συνταξιοδότησης, και ζητά την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, δεχόμενο ως «μέγιστο αριθμό» τα τρία!
Επιπλέον, θέτει θέμα κατάργησης των κοινωνικών πόρων και των εισφορών υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν την αγορά και δραστικής περικοπής των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ. Ακόμη, ζητά από την κυβέρνηση να κλείσει «επιτέλους» το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών.
Και όλα αυτά ως εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για να εμφανιστεί η Α. Μέρκελ στην Μπούντεσταγκ και να ζητήσει από τους βουλευτές της και τους Γερμανούς πολίτες να εγκρίνουν νέα δάνεια για την Ελλάδα. Πέραν του ασφαλιστικού, σκληρά είναι και τα μέτρα που ζητούνται στην αγορά εργασίας. Θέλουν απελευθέρωση των απολύσεων σε κλάδους με ζημίες, μείωση των αποζημιώσεων, απελευθέρωση του ωραρίου, ευελιξία στην εφαρμογή του με διευθυντικό δικαίωμα και απόλυτη απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών.
Τεράστιες είναι οι απαιτήσεις για το δημόσιο: μείωση των μισθών, εξάλειψη των επιδομάτων, αύξηση των ωρών εργασίας, απολύσεις συμβασιούχων και εργαζομένων αορίστου χρόνου, κατάργηση οργανισμών, εκτεταμένο πρόγραμμα συγχωνεύσεων και εκχώρηση δημόσιας εξουσίας σε ιδιώτες για τον περιορισμό του μεγέθους, του κόστους και του ρόλου του κράτους στη λειτουργία της αγοράς.
Ατελείωτη είναι και η λίστα των αποκρατικοποιήσεων που έχουν ετοιμάσει. Ξεκινούν από το υπόλοιπο ποσοστό του δημοσίου στον ΟΤΕ, συνεχίζουν με τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, θέτουν θέμα πώλησης συχνοτήτων, συμβάσεων παραχώρησης για την περιουσία της ΚΕΔ, του ΕΟΤ και τις παραλίες, «ενοικίαση» αεροδρομίων, λιμανιών και εθνικών οδών και προτείνουν τη δημοπράτηση νέων έργων μονάχα με τη μέθοδο των συμβάσεων παραχώρησης.
Διαπραγματεύσεις
Το ερώτημα, πλέον, είναι πόσο βαθιά θα μπει το «μαχαίρι» και τι ανταποδοτικά ωφελήματα θα λάβει η χώρα μας. Ο Γ. Παπανδρέου έχει μπροστά του ένα Σαββατοκύριακο διαπραγματεύσεων με ξένους ηγέτες και συζητήσεων με τους υπουργούς του. Ο πρωθυπουργός πρέπει να κλείσει την αρχική συμφωνία με την τρόικα, ώστε τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη να παρουσιάσει το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και το μεσοπρόθεσμο στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Την Τρίτη, πλην απροόπτου, θα ακολουθήσουν τα ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς και την Τετάρτη ο Γ. Παπανδρέου θα αναχωρήσει για το Παρίσι και τη σύνοδο του ΟΟΣΑ. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να τα πει διά ζώσης με τους ομολόγους του και κυρίως με την Α. Μέρκελ, που πρωταγωνιστεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων της τρόικας με την Ελλάδα.
Με την επιστροφή του στην Αθήνα ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την τελική έγκριση του οδικού χάρτη, με βάση και τις παρατηρήσεις των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις τελευταίες συζητήσεις με τους ομολόγους του.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή και την ψήφισή του, περίπου το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Στις 25 του πρώτου καλοκαιρινού μήνα θα λάβει χώρα και η σύνοδος κορυφής όπου θα πρέπει να επικυρωθεί η συμφωνία της 25ης Μαρτίου, να κλείσει το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας και να αποφασίσει η Ενωση για την επιπλέον βοήθεια, τα 60 δισ., που κατά πάσα πιθανότητα θα μας εγκριθούν για την ερχόμενη διετία.
Προηγούνται βέβαια το ντιλ για το μεσοπρόθεσμο και η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
Πηγη  Ημερησια
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...