30 Μαΐ 2011

Αισιοδοξία για αύξηση της τουριστικής κίνησης


Της Ν. Λιαπάκη
EMΦANH σημάδια «ανάρρωσης» από τις δύο κακές προηγούμενες χρονιές δείχνει η φετινή τουριστική σεζόν, βάσει των προκρατήσεων, επιβεβαιώνουν στην ΕΞΠΡΕΣ οι εκπρόσωποι των ξενοδοχειακών ενώσεων των βασικών προορισμών της περιφέρειας. Αν και δείχνουν να επαληθεύονται οι εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας, που κάνουν λόγο για αύξηση αφίξεων περίπου 10%, ο τουριστικός κόσμος θεωρεί ότι «δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς», αφού επιστρέφουμε στα επίπεδα του 2008. Χαρακτηριστικά, ο διευθυντής της Eνωσης Ξενοδόχων ....
Ηρακλείου Ν. Φουντουλάκης επισημαίνει ότι «επωφεληθήκαμε μόλις από το 10% των τουριστών με προορισμό τη B. Αφρική, ενώ το υπόλοιπο 90% μοιράστηκε μεταξύ Ισπανίας και Τουρκίας. Επιδείξαμε ολιγωρία και έλλειψη ετοιμότητας στο συγκεκριμένο θέμα».

Κρήτη: «Πρέπει να καθιερωθούμε ως μεσογειακός προορισμός»

Oσον αφορά την τουριστική κίνηση στην Κρήτη, ο Ν. Φουντουλάκης επισημαίνει πως ο Μάιος του 2011 δεν εξελίχθηκε τόσο θετικά όσο αναμενόταν, αν ληφθεί υπόψη ότι πέρυσι τον ίδιο μήνα η χώρα είχε δυσφημηστεί σε μεγάλο βαθμό στο εξωτερικό. Ωστόσο, ο Ιούνιος θα κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα αφού το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου ήδη καταγράφει αύξηση 10%. Το ποσοστό αυτό μάλιστα, όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος της Eνωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, ενδέχεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, λόγω των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής.
Πάντως, ο κ. Φουντουλάκης υπογραμμίζει ότι στόχος είναι η Κρήτη να γίνει ανταγωνιστική σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων ως προς τους υπόλοιπους μεσογειακούς προορισμούς, καθώς αυτή τη στιγμή υστερεί σημαντικά. «Από έρευνα που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα, προκύπτει ότι στην Κρήτη έχουμε ηλιοφάνεια 300 μέρες τον χρόνο. Επομένως, θα έπρεπε να διεκδικήσουμε 12μηνο τουρισμό, τάση που κυριαρχεί σε όλους τους προορισμούς της Μεσογείου».

Ρόδος - Κως: «Αναμένουμε εντυπωσιακές αυξήσεις»

Στους κερδισμένους της φετινής χρονιάς θα είναι η Ρόδος και η Κως, όπως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια των νησιών που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Oπως τονίζει ο πρόεδρος της Eνωσης Ξενοδόχων Κω Μ. Χατζημιχαήλ, η θερινή τουριστική χρονιά υπολογίζεται ότι θα κλείσει με αύξηση 10% με 15%, συμπληρώνοντας: «Πέρυσι ήμασταν πρωτοπόροι με 11% αύξηση». Σημειώνεται ότι το αεροπορικό δίκτυο της Κω έχει ενισχυθεί με πτήσεις των εταιριών χαμηλού κόστους, μετά από πρωτοβουλία του υφυπουργού Γ. Νικητιάδη, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η άφιξη τουριστών. Ο κ. Χατζημιχαήλ υπογραμμίζει ότι οι τιμές των ξενοδοχείων κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφού «όσο μεγάλη ζήτηση και να υπάρχει, η προσφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη. Στο νησί υπάρχουν 130.000 κλίνες και συνεχώς ανοίγουν νέες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που χάριν του ανταγωνισμού “ρίχνουν” συνεχώς τις τιμές». Eτσι, ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο τριών αστέρων ξεκινά από 25 ευρώ, ενώ έως 50 ευρώ είναι η τιμή σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων και έως 60 ευρώ σε πεντάστερο.
Στην ίδια κατεύθυνση και ο πρόεδρος της Eνωσης Ξενοδόχων Ρόδου Β. Μηναΐδης ανέφερε πρόσφατα σε τοπική εφημερίδα ότι «η φετινή τουριστική χρονιά αναμένεται να είναι μία από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του απερχόμενου προέδρου της Eνωσης Ξενοδόχων Ρόδου, φέτος η τουριστική κίνηση της Ρόδου θα σημειώσει εντυπωσιακή αύξηση. Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Μηναΐδη, «Ο Μάιος θα μπορούσε να εξελιχθεί καλύτερα για τον τουρισμό. Παρ'Α όλα αυτά εκτιμούμε ότι θα παρουσιάσει αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα».

Σκιάθος: «Ο εσωτερικός τουρισμός θα σημειώσει αύξηση»

Ευχαριστημένος από την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης εμφανίζεται και ο πρόεδρος της Eνωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Γ. Κουκουλάκης σημειώνοντας ότι ο απολογισμός της περιόδου Ιουνίου - Αυγούστου θα δείξει αύξηση των αφίξων περίπου 20%. Υπογραμμίζει ότι ο προορισμός είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των Ελλήνων και εκφράζει την αισιοδοξία του για την αύξησή τους, παρά το γεγονός ότι οι τουριστικοί φορείς αναμένουν ότι ο εγχώριος τουρισμός θα καταγράψει συνολικά πτώση έως και 20%. Ο κ. Κουκουλάκης αναφέρει ότι λόγω της αυξημένης ζήτησης οι τιμές των ξενοδοχείων βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με ένα απλό δίκλινο δωμάτιο να ξεκινά από 50 ευρώ τον Μάιο και να διατίθεται γύρω στα 80 ευρώ στη high season. Γεγονός είναι ακόμα ότι από τον τουρισμό της Σκιάθου επωφελούνται σημαντικά και οι επιχειρηματίες, καθώς το νησί είναι αποσυνδεδεμένο από το σύστημα all inclusive και τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι οικογενειακές επιχειρήσεις έως 50 δωματίων.

Μύκονος: «Στόχος οι τουρίστες υψηλής εισοδηματικής στάθμης»

Συγκρατημένη αισιοδοξία διατηρεί ο γραμματέας της Eνωσης Ξενοδόχων Μυκόνου Μ. Αποστόλου εν όψει της έναρξης της θερινής περιόδου, αναμένοντας 8% με 10% αύξηση τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2010, βάσει των κρατήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί. Oπως αναφέρει ο κ. Αποστόλου, ο Μάιος δεν κινήθηκε στα προσδοκώμενα επίπεδα, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2009, αν και η τουριστική κίνηση ήταν αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, οι τιμές σε κάποια ξενοδοχεία είναι μειωμένες ακόμα και 40%, με κίνδυνο η Μύκονος να συγκεντρώσει τουρίστες χαμηλού επιπέδου. «Η Σαντορίνη έχει διατηρήσει υψηλές τιμές και παρ' όλα αυτά τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι γεμάτα», λέει με νόημα ο κ. Αποστόλου.

Κέρκυρα - Ζάκυνθος: «Oφελος από τις αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους»

«Μη θεωρούμε δεδομένο το γεγονός ότι πάμε τόσο καλά», σχολιάζει ο πρόεδρος της Eνωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Π. Μπράμος, με αφορμή την αύξηση αφίξεων στο αεροδρόμιο Ι. Καποδίστριας το πρώτο τετράμηνο του 2011. Κάνοντας εκτιμήσεις για τη θερινή περίοδο αναφέρει ότι ενίσχυση των πτήσεων της Easy Jet και της Ryanair θα οδηγήσει πιθανώς σε μια μικρή αύξηση. Ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχουν ξενοδοχεία που ακόμα δεν έχουν ανοίξει. Οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αφού ακόμα και πεντάστερα ξενοδοχεία προσφέρουν πακέτα των 18-30 ευρώ all inclusive. «Η τακτική αυτή βλάπτει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν και άλλο τις τιμές», δηλώνει ο κ. Μπράμος.
H πρόεδρος των ξενοδόχων Ζακύνθου Χ. Τετράδη τονίζει πως τη φετινή τουριστική περίοδο αναμένεται διψήφιο ποσοστό ανόδου των αφίξεων και θετικό πρόσημο στα έσοδα. Σε αυτό έχουν συντελέσει και οι αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους, που έχουν ενσωματωθεί στο δίκτυο του νησιού. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του αεροδρομίου Ζακύνθου, που αναφέρουν ότι τον Απρίλιο προσγειώθηκαν 18 αεροπλάνα με 2.601 επιβάτες, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 500% σε σχέση με πέρυσι. Oπως επισήμανε η κ. Τετράδη, οι ξενοδόχοι για μία ακόμη φορά προσφέρουν πολύ δελεαστικά πακέτα, που ξεκινούν από 30 ευρώ το άτομο.

Χαλκιδική: «Ελπίζουμε στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής»

Μονοψήφια αύξηση προσδοκά ο πρόεδρος της Eνωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γ. Τάσιος κατά τη θερινή τουριστική περίοδο. Ωστόσο, αναφέρει ότι ο Μάιος «καθηλώθηκε» στα περσινά επίπεδα, με τη μέση πληρότητα των ξενοδοχείων να βρίσκεται στο 35%. Oσον αφορά τον Ιούνιο, ικανοποιητικά ποσοστά πληρότητας καταγράφουν τα ξενοδοχεία άνω των 70 δωματίων που εξυπηρετούν τον μαζικό τουρισμό, ενώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις «σανίδα σωτηρίας» μπορεί να αποδειχθούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Οι τιμές των καταλυμάτων είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο early booking τα δωμάτια διατίθεντο περίπου 10% χαμηλότερα από πέρυσι.

Πηγή : express.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...