17 Μαΐ 2011

Και το 2011 οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες επιμένουν …αγροτουριστικά





Σε αντίθεση με την πτώση στον ευρύτερο τουριστικό τομέα, το 2010 ο τουρισμός της υπαίθρου και ο αγροτουρισμός σημείωσαν σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2009 και το 2008 . Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα που απορρέει από την επεξεργασία των στοιχείων του κέντρου Κρατήσεων του δικτύου αγροτουριστικών καταλυμάτων Guest Inn.

Πιο συγκεκριμένα
η αύξηση σε σχέση με το 2009 είναι 13,5% και σε σχέση με το 2008 10%. Η Γαλλία εδραιώνει πλέον τη θέση της ως κύρια αγορά με ποσοστό 75,41%.

Η κίνηση από τις υπόλοιπες γαλλόφωνες χώρες είναι αρκετά καλή (Βέλγιο 6,90%, Ελβετία 3,45%), ενώ ανοδική πορεία παρουσιάζουν οι κρατήσεις από Αμερική, Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία και Αγγλία. Σε αυτό συνέβαλε σημαντικά η συστηματική προβολή του δικτύου Guest Inn στα ΜΜΕ της κάθε χώρας.

Με καθαρά γεωγραφικά κριτήρια, η ηπειρωτική Ελλάδα παραμένει σταθερά πρώτη στις προτιμήσεις του κοινού με 51,29% των κρατήσεων. Θεαματική άνοδο παρουσιάζουν οι κρατήσεις στην Κρήτη (32,11%, έναντι 23,12% το 2009).

Η εικόνα των προτιμήσεων του κοινού επιβεβαιώνει την ανάγκη εξωστρέφειας των μικρών καταλυμάτων της υπαίθρου που βρίσκονται είτε σε περιοχές με πολύ μικρή προβολή στις διεθνείς αγορές είτε σε περιοχές γνωστές αποκλειστικά και μόνο για τον μαζικό τουρισμό που προσφέρουν.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον συμπέρασμα προκύπτει από το ποσοστό των πελατών (44,40%) οι οποίοι επέλεξαν ξενώνες που βρίσκονται μακριά από την θάλασσα.

Για μία ακόμη χρονιά το μήνυμα παραμένει ξεκάθαρο: η διαμονή κοντά στη θάλασσα δεν αποτελεί το βασικό κριτήριο επιλογής προορισμού. Επομένως η προβολή της Ελλάδας θα πρέπει να προσανατολιστεί στην «ποικιλία των διακοπών» που προσφέρει.

Προβλέψεις για το 2011

Από τις μέχρι τώρα κρατήσεις φαίνεται ότι η εικόνα της σεζόν 2011 θα διαμορφωθεί πολύ αργότερα από προηγούμενες χρονιές. Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε συνδυασμό με την αστάθεια στη Βόρεια Αφρική φαίνεται ότι έχουν δημιουργήσει ανησυχία και αρνητική ψυχολογία στο κοινό.

Ωστόσο από τα τέλη Μαρτίου οι κρατήσεις για το καλοκαίρι έχουν μια αυξανόμενη τάση. Και το πιο αισιόδοξο μήνυμα έρχεται από την διαπίστωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στους 3 πρώτους προορισμούς για τους ευρωπαίους ταξιδιώτες.
Τατιάνα Ρόκου - Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Πηγή : traveldailynews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...