20 Ιουλ 2015

Φόβος στο Μέγαρο Μαξίμου για νέο αντάρτικο την Τετάρτη

Χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης θα πάρει η ψηφοφορία της Τετάρτης. Kρίσιμες διαβουλεύσεις σε κόμμα και κυβέρνηση για την ψήφιση του 2ου πακέτου των μέτρων........

Έντονες διαβουλεύσεις επικρατούν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος όσο και στην κοινοβουλευτική του ομάδα, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις και φόβοι ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των διαφωνούντων βουλευτών, πέραν των 39 που καταγράφηκαν στην πρώτη ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το όριο των 120 βουλευτών που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να διατηρήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης με το δεύτερο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα μέτρα θα αποτελέσει το απόλυτο "κρας τεστ" για την κυβέρνηση Τσίπρα. Στο νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που είναι εξαιρετικά δύσκολο να ψηφιστούν από κυβερνητικούς βουλευτές. 

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των διατάξεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν και νέο αντάρτικο στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία φορέα για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, καθώς επίσης το θέμα της φορολογίας των αγροτών και της περικοπής των όποιων προνομίων τους. 

Στο πρώτο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «όχι» μεταξύ των οποίων οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Γιάννης Βαρουφάκης ενώ καταγράφηκαν έξι «παρών» και μία αποχή.

Στο νομοσχέδιο της Τετάρτης χρειάζονται ακόμα τέσσερις βουλευτές του κυβερνητικού μπλοκ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οποίοι με τον τρόπο τους να δηλώσουν την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο, προκειμένου να πέσει η κυβερνητική πλειοψηφία κάτω από το όριο των 120 βουλευτών και να σημάνει η απαρχή σημαντικών πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

Με την εσωκομματική σύγκρουση του Μεγάρου Μαξίμου με την Αριστερή Πλατφόρμα να φτάνει στο απόγειό της και την κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης, όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει τη συμφωνία με τους δανειστές σε σύγκρουση ακόμα και με το ίδιο του το κόμμα ή να οδηγήσει τη χώρα ξανά σε εκλογές.

Στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και της κοινοβουλευτικής ομάδας γίνονται έντονες διαβουλεύσεις και προσεγγίζονται βουλευτές προκειμένου να μην αυξηθεί ο αριθμός των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που θα διαφωνήσει με τα μέτρα. Παράλληλα αναμένεται να συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία του κόμματος σήμερα ή το αργότερο αύριο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.

Στο εσωτερικό του κόμματος τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας -που βρίσκονται σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με το Μέγαρο Μαξίμου- ασκούν στο παρασκήνιο έντονη κριτική για τον ανασχηματισμό και για την προοπτική της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη θα καταψηφίσουν και το επόμενο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή ακολουθώντας την ίδια στάση που κράτησαν και κατά διάρκεια το πρώτου νομοσχέδιου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν ότι είναι δυνατό προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια του κρίσιμου αριθμού των 120 βουλευτών που θα μπορούσαν να στηρίξουν ακόμη και μια κυβέρνηση μειοψηφίας. 

Για το λόγο αυτό κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου πιέζει τις Βρυξέλλες προκειμένου να αφαιρεθούν από αυτό το νομοσχέδιο διατάξεις που αφορούν τη φορολογία των αγροτών και να ψηφιστούν στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί αφού η Ε.Ε. έχει θέσει με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών. Στους φόβους της κυβέρνησης δεν είναι μόνο ότι δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως για τις αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν τη συμφωνία που έχει υπογραφεί με τους δανειστές, κυρίως από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι στην περίπτωση που χαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία των 120 βουλευτών, δηλαδή προστεθούν τουλάχιστον άλλοι τέσσερις σε όσους ήδη έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με το πρώτο νομοσχέδιο, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα ξεκινήσουν διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. 

Σε αυτό το σχήμα εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν και στελέχη της αντιπολίτευσης για να αποτραπεί το ενδεχόμενο των άμεσων εκλογών. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα θεωρείται το πιο πιθανό να ηγηθεί ακόμα και κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. 

Σε αντίθετη περίπτωση είναι πάρα πολύ πιθανό να προσδιοριστεί και ο χρόνος των επόμενων εκλογών που σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές δεν μπορεί να είναι πέραν του Σεπτεμβρίου του 2015.
Νίκος Τσίτσας
Πηγή: thetoc.gr
Newsroom Mykonos Ticker  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...