27 Ιουλ 2015

Φοροκαταιγίδα: Το πεντάμηνο της Κόλασης

Στα 8,144 δισ. ευρώ ο λογαριασμός των φόρων που πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους.....

Μέχρι σήμερα, η μοναδική επιβάρυνση την οποία έχουν αντιληφθεί οι φορολογούμενοι προέρχεται από τις αλλαγές στον ΦΠΑ. Αυξήθηκαν οι τιμές στο σουπερμάρκετ, στην ταβέρνα, στα καφέ, στο κρεοπωλείο. Ψίχουλα, μπροστά σε αυτό που έρχεται.

Το τσουνάμι φόρων που βρίσκεται προ των πυλών, με βάση τα ψηφισμένα μέχρι σήμερα μέτρα, φέρνει υποχρεώσεις της τάξεως των 8,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, κάνοντας το ερχόμενο πεντάμηνο «κολασμένο». Δεν είναι όλες νέες. Φόρος εισοδήματος και τέλη κυκλοφορίας, για παράδειγμα ούτως ή άλλως θα πληρώνονταν, περιορίζοντας απευθείας τον λογαριασμό στο μισό. Ο ΕΝΦΙΑ είναι άλλου παπά ευαγγέλιο, ενώ τα έξτρα προκύπτουν με σαφήνεια από το πρώτο νομοσχέδιο προαπαιτούμενων.

Η πρώτη κρυάδα, έρχεται έως την ερχόμενη Πέμπτη. Όσοι φορολογούμενοι υπέβαλαν τις δηλώσεις του έως τις 18 Ιουλίου, πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση φόρου εισοδήματος. Κοντά στα 3 δισ. ευρώ συνολικά, φόρος εισοδήματος, έκτακτη εισφορά με τα παλαιά δεδομένα και τέλος επιτηδεύματος. Χωρίς ανάσα, από τον Σεπτέμβριο, μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, έρχεται η ψυχρολουσία του ΕΝΦΙΑ. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε έναντι των δανειστών να εισπράξει από τον φόρο ακινήτων και φέτος 2,650 δισ. ευρώ, σκίζοντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για ανατικατάσταση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων από έναν ηπιότερο κατά 2 δισ. ευρώ φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Έτσι, όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, το επικρατέστερο σενάριο είναι να μην αλλάξει ούτε καν το όνομα του φόρου.

Νέο χτύπημα στον ΦΠΑ
Από την 1η Οκτωβρίου έρχεται το νέο χτύπημα στον ΦΠΑ. Ο συντελεστής στα ξενοδοχεία υπερδιπλασιάζεται από το 6% στο 13%, ενώ καταργείται η έκπτωση 30% στα πρώτα νησιά. Συνολικά από τις αλλαγές στον ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει να εισπράξει επιπλέον φέτος έξτρα έσοδο 795 εκατ. ευρώ. Το εγχείρημα μπάζει ήδη αρκετά νερά, καθώς η επιβολή των capital controls έχει επιφέρει κάθετη πτώση της κατανάλωσης.

Επίσης, οι αυξήσεις των συντελεστών στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης θα οδηγήσουν σε μειώσεις των μηνιαίων αποδοχών για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Η αύξηση της έκτακτης εισφοράς ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015 και προλβέπεται να οδηγήσει επιπλέον 251 εκατ. ευρώ από τις τσέπες των φορολογουμένων στα ταμεία του Δημοσίου, ενώ στα 48,5 εκατ. ευρώ φτάνει ο λογαριασμός της έξτρα χρέωσης φόρου πολυτελούς διαβίωσης, για όσους έχουν αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών, σκάφη, αεορσκάφη και πισίνες.

Ο εφιάλτης ολοκληρώνεται -για φέτος- τον Δεκέμβριο με το 1 δισ. ευρώ των τελών κυκλοφορίας, ενώ στο μεσοδιάστημα ρυθμίσεις παλαιών φορολογικών οφειλών απαιτούν επιπλέον 400 εκατ. ευρώ. Σύνολο υποχρεώσεων 8.144.500.000 ευρώ, μαζί με προειδοποιήσεις ότι από Σεπτέμβριο έρχονται σαρωτικές κατασχέσεις.
Πηγή: tanea.gr
Newsroom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...