29 Ιουλ 2015

Έρωτες του καλοκαιριού: Η μεγάλη ευκαιρία ή απλά μια περιπέτεια;

Ζήσης Παπαθανασίου - Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας, Σεξολόγος Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου
Αν και οι υψηλές θερμοκρασίες στο περιβάλλον κάνουν τη ζωή δύσκολη, οι «υψηλές θερμοκρασίες» στον έρωτα, εξαιτίας μιας καλοκαιρινής σχέσης........
που δημιουργήθηκε στις διακοπές, κάνουν τη ζωή μας πιο ευχάριστη. Πόσο αλήθεια είναι όμως ότι οι έρωτες που γεννιούνται το καλοκαίρι πεθαίνουν το φθινόπωρο;

Η ξεκούραση, η ανεμελιά η επαφή με το υγρό στοιχείο, η υιοθέτηση ενός «λουκ» περισσότερο ερωτικού και αφαιρετικού είναι τα στοιχεία που βάζουν τις προϋποθέσεις για καινούργιες γνωριμίες ερωτικού και σεξουαλικού προσανατολισμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Ομάδες ή και...μονάδες ανδρών και γυναικών από 16-17 ετών έως και περίπου 50 χωρίς σύντροφο κατακλύζουν τις εξοχές και ειδικά τα νησιά με σκοπό να αλλάξουν παραστάσεις και να ξεκουραστούν από την κόπωση της εργασίας και τη ρουτίνα του χειμώνα που πέρασε. 

Και όσοι εξ αυτών είναι πιο τυχεροί γνωρίζουν σε κάποια παραλία ή σε κάποια νυχτερινή διασκέδαση το έτερον ήμισυ που αναζητούσαν ματαίως το χειμώνα. Και μέχρι εκεί όλα καλά, αφού η ξεκούραση όχι τόσο η σωματική αλλά η πνευματική και η ψυχική προϋποθέτει για την πλειοψηφία των ανθρώπων και το σεξ και το ρομαντισμό και το μοίρασμα κάποιων στιγμών προσωπικής ευτυχίας.
Διακοπές
Οι μέρες όμως περνούν και οι διακοπές τελειώνουν. Στην καλύτερη περίπτωση ο αγαπημένος ή η αγαπημένη που γνωρίσαμε στις διακοπές μένει μόνιμα στην ίδια πόλη με εμάς. Κι έτσι οι προοπτικές δείχνουν εκ πρώτης να είναι πολύ καλές.

Επιστρέφουμε λοιπόν ο καθένας στο σπίτι και την εργασία του και σιγά σιγά εντασσόμαστε και πάλι στο καθημερινό πρόγραμμα, στη ρουτίνα που λίγο έως πολύ έχουμε όλοι φτιάξει για τον εαυτό μας. Και τότε τι γίνεται; Όσοι έχουν συνάψει αρκετές τέτοιες σχέσεις υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες είναι μάλλον απαισιόδοξες, αφού η σχέση διαλύεται το αργότερο έπειτα από 2 μήνες από την επιστροφή μας στην πόλη.

Κάποιοι άλλοι πάλι έχουν να διηγηθούν ότι γνώρισαν το μόνιμο σύντροφό τους σε καλοκαιρινές διακοπές και η σχέση τους διατηρήθηκε και άντεξε όχι μόνο τον επόμενο χειμώνα αλλά και πολλούς ακόμα!

Η αλήθεια είναι ότι για τις σχέσεις του καλοκαιριού και των διακοπών ισχύει ό,τι και για όλες τις υπόλοιπες ερωτικές σχέσεις. Δηλαδή είναι καθοριστικό να έχουμε εξαρχής κάνει μία σε γενικές γραμμές «καλή» επιλογή, έχοντας γνωρίσει αρκετά το χαρακτήρα του ανθρώπου με τον οποίο συνάπτουμε τη σχέση και στη συνέχεια να έχουν καταστεί δυνατές κάποιες μικροϋποχωρήσεις και μικροσυμβιβασμοί ώστε να «στεριώσει» ο δεσμός και να αρχίσουν να αναπτύσσονται τα συναισθήματα. 

Εάν όμως έχουμε κάνει μια επιλογή συντρόφου με βάση αποκλειστικά την περιφέρεια του στήθους, το χρώμα των ματιών και τη γυαλάδα των μαλλιών, τότε είναι πολύ πιθανό τόσο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και κατά τους χειμερινούς να μη διατηρηθεί η σχέση μετά το πέρας του πρώτου ενθουσιασμού. Και γι’ αυτό δεν φταίει βέβαια ούτε το φθινόπωρο ούτε και η αλλαγή στους ρυθμούς και γενικά στη ζωή. Γι΄ αυτή την εξέλιξη ευθυνόμαστε αποκλειστικά εμείς και η βιαστική όσο και μονόπλευρη επιλογή μας.
Γνωριμία
Από την άλλη πλευρά δεν είναι κακό να έχουμε ξεκαθαρισμένες και ρεαλιστικές προσδοκίες από μία τέτοια γνωριμία ώστε να μην απογοητευτούμε από το πιθανό πρόωρο τέλος της. Δηλαδή είναι καθ’ όλα ώριμο και υγιές να συνάπτουμε μια σχέση που γνωρίζουμε εξαρχής ότι το πιθανότερο είναι ότι θα αποδειχτεί αποτυχημένη μόνο και μόνο επειδή μας αρέσει πολύ η εξωτερική εμφάνιση του υποψηφίου ή της υποψηφίας και θέλουμε να περάσουμε μερικές εβδομάδες μαζί. Σε αυτή την περίπτωση, εάν τα πράγματα πάρουν μεν αρνητική τροπή, δε θα απογοητευτούμε, αφού είμασταν προετοιμασμένοι. Εάν όμως πάρουν καλή τροπή, χωρίς να το αναμένουμε, τότε θα εκπλαγούμε ευχάριστα.

Όπως και να έχει, για να ζητάμε από το άλλο πρόσωπο να μας δώσει κάποια πράγματα από τον εαυτό του, πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε καλά εμείς οι ίδιοι τι ακριβώς αναζητούμε. Πρέπει να έχουμε εμείς πρώτα ξεκάθαρες σκέψεις και προθέσεις για να φερθεί και ο άλλος άνθρωπος ξεκάθαρα από την αρχή. Έτσι τόσο μια καλοκαιρινή γνωριμία όσο και μια που γίνεται σε αυστηρότερο περιβάλλον κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να εξελιχθεί στις καλύτερες των σχέσεων, αφού τα πράγματα δεν είναι ποτέ περιπλεγμένα από μόνα τους.

Είμαστε εμείς που τα περιπλέκουμε παρουσιάζοντας έναν ψεύτικο εαυτό και αποδεχόμενοι τα ψέματα και τις υποσχέσεις των άλλων, ενώ υποπτευόμαστε ότι είναι φρούδες!
Υπερβολικές επενδύσεις;
Η ψυχολογική προετοιμασία και η προετοιμασία του σώματος για τις διακοπές και τις παραλίες αρχίζουν συνήθως από την άνοιξη. Πώς θα χάσετε βάρος, πώς θα χάσετε θερμίδες, πώς θα χάσετε πόντους, δίαιτες, γυμναστήρια, ασκήσεις στο σπίτι, επιδερμίδα φροντισμένη, μαγιώ, γυαλιά ηλίου. Όλα αυτά είναι μέρος της προετοιμασίας, η διάρκεια της οποίας είναι μεγαλύτερη συνήθως από τη διάρκεια των διακοπών.

Όμως αυτό μας χαλαρώνει, μας προετοιμάζει ψυχολογικά για τη μεγάλη έξοδο. Ο εγκέφαλος είναι έτοιμος να δεχτεί ερωτικά μηνύματα και οι ερωτικές φαντασιώσεις οργιάζουν. Οι προσδοκίες των μοναχικών ανθρώπων γίνονται όλο και περισσότερες, μέχρι και εξωπραγματικές. Τις κλείνουμε συνήθως στις αποσκευές μας και ξεκινάμε περισσότερο ανοιχτοί, περισσότερο διαθέσιμοι, περισσότερο ερωτικοί. «Φέτος θα γνωρίσω τον άνθρωπο της ζωής μου», σκέπτονται πολλοί.

Μήπως όμως οι γνωριμίες του καλοκαιριού γίνονται με λιγότερο αυστηρές προδιαγραφές; Μήπως τελικά είναι συνήθως γνωριμίες χαμηλών απαιτήσεων; Μήπως έχουμε εξιδανικεύσει τους ανθρώπους που θα συναντήσουμε πριν καν τους γνωρίσουμε; Μήπως όλα μας φαίνονται υπέροχα γιατί είμαστε ανέμελοι, χαρούμενοι, έξω από την σκληρή μας καθημερινότητα;

Οι σχέσεις δοκιμάζονται κάτω από τις καθημερινές δύσκολες συνθήκες και όχι στην παραλία.
Αν όμως αυτό που μας λείπει είναι η «περιπέτεια», η υπέρβαση, το «κάτι άλλο» που δεν ζούμε το χειμώνα, τότε οι διακοπές είναι η καλύτερη στιγμή για να το ζήσουμε!
Πρόληψη
Για να αποφύγουμε πάντως τις κακοτοπιές είναι καλό να εξετάσουμε εξαρχής όσο μπορούμε εάν:
Είναι παντρεμένος/η ο άνθρωπος που γνωρίσαμε, παρότι είναι μόνος/η στις διακοπές και δεν φορά βέρα. Πολλά ζευγάρια κάνουν στις μέρες μας ξεχωριστά διακοπές και ορισμένοι/ες από αυτούς/ές επιδιώκουν και ερωτικές περιπέτειες χωρίς να έχουν την παραμικρή πρόθεση να αφήσουν το μόνιμο σύντροφό τους.

Θέλει τον ίδιο τύπο σχέσης με εμάς. Για παράδειγμα: ερωτική επαφή της μιας νύχτας ή να κάνουμε παρέα όσο βρισκόμαστε στο νησί ή να συνάψουμε γενικά μια σχέση και όπου πάει...

Η μόνιμη κατοικία, η εργασία και η ηλικία μας ταιριάζουν σε γενικές γραμμές. Φανταστείτε να είστε εσείς 24 ετών ιδιωτικός/ή υπάλληλος σε μία πολυεθνική και να ζείτε υποχρεωτικά στην Αθήνα και το άλλο πρόσωπο να είναι 45 ετών, αγρότης και να ζει υποχρεωτικά στη Θράκη. Ποιός από τους δύο θα αφήσει τη ζωή του για να βρεθεί με τον άλλον;

Διασκεδάζει με τα ίδια πράγματα που αρέσουν και σε εμάς και μπορεί να παρακολουθήσει τους ρυθμούς και το στυλ μας, τουλάχιστον στις διακοπές. Φανταστείτε να είστε εσείς οπαδός της ραπ μουσικής και το άλλο πρόσωπο να αρέσκεται στα βαριά, ελληνικά, λαϊκά!
Πηγή:boro
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...