7 Φεβ 2015

Κατασχέσεις στις περιουσίες των φοροφυγάδων

«Περάστε από την εφορία αλλιώς θα έρθουμε εμείς» - Σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της παραοικονομίας ετοιμάζει η κυβέρνηση - Σχέδιο αύξησης των εσόδων με ελέγχους.......
σε αδήλωτα εισοδήματα και χρήματα που βγήκαν στο εξωτερικό

Σκληρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που θα φτάνουν ακόμα και στη δέσμευση ή και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που δεν θα δηλώνονται στο περιουσιολόγιο αναμένεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση μέ στόχο την αύξηση των εσόδων του κράτους και τον περιορισμό της παραοικονομίας.

Η υστέρηση εσόδων, η οποία ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ τον πρώτο μήνα του χρόνου, έχει κινητοποιήσει τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ώστε να υπερκαλυφθούν οι απώλειες στις εισπράξεις. Το βάρος πλέον πέφτει στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, η οποία και λόγω της προεκλογικής περιόδου έχει θεριέψει, με τις αποδείξεις να αποτελούν σε αρκετές περιπτώσεις «δυσεύρετο είδος».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», ένα από τα σχέδια που πρόκειται να βρεθούν στο τραπέζι της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για άμεση αύξηση των εσόδων είναι να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις περιουσίες τους να προσέλθουν οικειοθελώς στις εφορίες να τις δηλώσουν και να πληρώσουν το σύνολο των φόρων που τους αναλογούν, αλλά με πολύ μικρότερο πρόστιμο, ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ενταχθεί και μια γενικότερη ρύθμιση για να έρθουν καταθέσεις από το εξωτερικό ή να δηλωθούν όσες είναι στο εξωτερικό.

Οπως είχε γράψει και την περασμένη Πέμπτη «tovima.gr»στην περίπτωση που κάποιος «ξεχάσει» να δηλώσει στο περιουσιολόγιο κάποιο στοιχείο, τότε αυτόματα αυτό θα περιέρχεται στην κατοχή του κράτους.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών αρμόδια για τα έσοδα κυρία Νάντια Βαλαβάνη καθημερινά πραγματοποιεί συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, ενώ πρόσφατα συναντήθηκε και με τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου και της επισήμανε τον κομβικό ρόλο της ΓΓΔΕ στην είσπραξη των εσόδων, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι της είπε πως δεν επιδιώκει την παραίτησή της.

Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», τα δύο αγκάθια που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα είναι, πρώτον, η στάση αναμονής την οποία τηρούν οι πολίτες για να ενταχθούν σε νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και, δεύτερον, η πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ. 

Οπως εξηγεί, οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ δεν αφορούν την τελευταία δόση του 2015 που πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά αυτές που θα προκύψουν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες στα μέσα του τρέχοντος έτους. Κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα να μην εισπραχθεί από το κράτος η έκτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ που αφορά το 2014.

Η παράταση του ΦΠΑ
Η απόφαση για την παράταση καταβολής του ΦΠΑ μπορεί να επηρέασε σε κάποιον βαθμό τα έσοδα αλλά δημοσιονομικά είναι ουδέτερη, γιατί όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών θα πληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου στο σύνολό του.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καταστρώνει ένα στρατηγικό σχέδιο για την είσπραξη των εσόδων, το οποίο θα έχει δύο στόχους: πρώτον, να διασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και, δεύτερον, οι πολίτες να μπορούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με περισσότερες διευκολύνσεις.

Ωστόσο ερώτημα παραμένει τι θα κάνουν οι πολίτες τις αποδείξεις που μαζεύουν, καθώς η νέα πολιτική ηγεσία δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το ζήτημα.

Παράλληλα η προσοχή εστιάζεται σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και σε υποθέσεις απάτης ΦΠΑ, ενώ η κυρία Βαλαβάνη εξετάζει να μεταβιβάσει ελεγκτικές αρμοδιότητες στο ΣΔΟΕ, το οποίο θα είναι επιφορτισμένο πλέον και με το κυνήγι έκδοσης αποδείξεων.
Πηγή: tovima.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...