26 Φεβ 2015

Σε βάση δεδομένων τα οικονομικά των ΟΤΑ

Εκτός οικονομικού ελέγχου βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση εφόσον κάθε σχετικός μηχανισμός απενεργοποιήθηκε πλήρως την ημέρα.....
προκήρυξης των εκλογών. 

Μόλις πριν από δύο ημέρες, μια εξαιρετικά επείγουσα εντολή έφτασε στα mail των οικονομικών υπηρεσιών των Δήμων και των Περιφερειών, από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών. 

Ζητείται από τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα να υποβάλλουν τα οικονομικά τους στοιχεία, στη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών, όπως ορίζει η νομοθεσία.

«Προκειμένου να επιχορηγηθούν ή να χρηματοδοτηθούν από φορείς της γενικής κυβέρνησης, οφείλουν να ενσωματώνουν τα οικονομικά τους στοιχεία στις βάσεις δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης»,
αναφέρεται.

Μάλιστα, γνωστοποιείται ότι κάθε μήνα, θα δημοσιοποιείται κατάσταση με τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους (θα έχουν υποβάλει τα οικονομικά τους στοιχεία). 

Η συγκεκριμένη κατάσταση, που θα είναι προσβάσιμη σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, θα αναρτάται την πρώτη ημέρα κάθε μήνα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ΟΤΑ ως βεβαίωση ώστε να επιδιώξουν χρηματοδότηση.

Πηγές του υπ. Εσωτερικών αναφέρουν ότι, είναι υποχρεωτικό να επανέλθει κάποια διαδικασία ελέγχου των οικονομικών των ΟΤΑ. 

Το Γενικό Λογιστήριο έχει πρόθεση να θέσει άμεσα το θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το Οικονομικό Παρατηρητήριο που παρακολουθούσε την εκτέλεση προϋπολογισμού των ΟΤΑ (του οποίου η κατάργηση έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση) δεν έχει συνεδριάσει πολύ καιρό. 

Ωστόσο, και πριν λειτουργούσε για τους τύπους, εφόσον οι δήμοι έστελναν ό,τι στοιχεία ήθελαν αλλά ποτέ δεν επιβάλλονταν οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις.

«Πόσοι δήμοι βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας; Πολλοί. Πόσοι έχουν μπει σε επιτήρηση; Κανένας», ανέφερε στέλεχος του υπ. Εσωτερικών.

Χαρακτηριστικά, μόλις πριν από λίγες ημέρες ο δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του Δήμου. «Τα οικονομικά προβλήματα του δήμου αντιμετωπίζονταν τα τελευταία χρόνια με πολιτικές παρεμβάσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε στην «Κ». 
Πηγή:kathimerini.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...