27 Φεβ 2015

Βαρουφάκης: Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε νησιά-τουρισμό, φάρμακα, τρόφιμα

Μίλησε για δημιουργική ασάφεια στο κείμενο της συμφωνίας κατόπιν συνεννόησης με τους εταίρους
Αποστάσεις από την προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ πήρε ο υπουργός των Οικονομικών μιλώντας...........
στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 - «Έχω πει ότι οι απλουστευτικές κορώνες δε βοηθάνε» τόνισε και έσπευσε να σημειώσει ότι δεν είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος

Τα χαρτιά του αναφορικά με τη δέσμευση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς για αύξηση στον ΦΠΑ, άνοιξε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη που προβλήθηκε σήμερα στο Πρωινό ΑΝΤ1.

Ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας στη συνέντευξη του στον Γιώργο Παπαδάκη δεσμεύεται ότι από αυτήν την παρέμβαση δεν απειλούνται βασικά αγαθά και υπηρεσίες καθώς επίσης ειδικά καθεστώτα όπως τα νησιά.

«Να κάνουμε μια ξεκάθαρη συζήτηση επ’αυτού: Δεν θα αυξηθεί στα νησιά. Δεν θα αυξηθεί στα φάρμακα. Δεν θα αυξηθεί στις παραμεθόριες περιοχές. Δεν θα αυξηθεί στα τρόφιμα. Δεν θα αυξηθεί στα βιβλία και στα έντυπα», διαμηνύει ο υπουργός Οικονομικών. Επειδή είχε ξεχάσει να αναφέρει τον τουρισμό ο παρουσιαστής της εκπομπής προσέθεσε ότι στο όχι συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ στα τουριστικά καταλύματα. Σε ερώτηση για το πού θα αυξηθεί, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι «θα ψάξω να βρω έναν φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση».

Η ασάφεια στη συμφωνία ήταν σκόπιμη και σε συνεννόηση με τους εταίρους

Ο κ. Βαρουφάκης, μεταξύ άλλων, είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup ήταν ασαφής γιατί το ζήτησαν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν την παράταση του προγράμματος από τα κοινοβούλιά τους.

Το πρώτο μέρος της συνέντευξης στον Γιώργο Παπαδάκη 

Έχουμε μνημόνιο;
Έχουμε μια μεγάλη επιτυχία. Είχαμε το μνημόνιο και το κράτος έχει συνέχεια. Είχαμε και εκλογές. Ο λαός έδωσε εντολή να αμφισβητήσουμε τη λογική του μνημονίου. Και καταφέραμε να τα κάνουμε αυτά να συμβαδίζουν. Γιατί στα πρώτα ταξίδια μου είπαν ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα. Δε γινόταν να καταργηθεί η δημοκρατία για την ευρωκρίση. Θα κάναμε δώρο στη ΧΑ και τους ευρωσκεπτικιστές.

Τινάζοντας δύο Γιούρογκρουπ στον αέρα, αυτό δεν έχει ξαναγίνει, συνδυάσαμε πολιτική και οικονομική συζήτηση. Πετύχαμε στο τρίτο δικό μου Γιούρογκρουπ να αλλάξουμε συσχετισμούς. Από εκεί που ήμασταν μόνοι μας βρεθήκαμε στην πλειοψηφία.

Ο πήχης των προσδοκιών ήταν ψηλά, μήπως είχατε πει πολλά και τώρα φαίνεται κωλοτούμπα;
Εγώ δεν ήμουν και δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησα να γίνω αλλά δεν έχει προχωρήσει. Η σύγκλισή μου με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα έγινε τα τελευταία δύο χρόνια. Έχω πει ότι οι απλουστευτικές κορώνες δεν βοηθάνε. Έλεγα ότι όσο πέρναμε δόσεις μειώναμε τη διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας. Ο κόσμος ξέρει τι έκανε στις εκλογές. Εξέλεξε μια κυβέρνηση για να πει όχι στην πολιτική του παρελθόντος.

Ο ελληνικός λαός είπε όχι, εσύ;
Απολύτως

Τελείωσε το μνημόνιο;
Τελείωσε. Επέτρεψέ μου να εξηγήσω τι σημαίνει μνημόνιο για μένα. Δανεικά και λιτότητα είναι μόνιμη σκοτοδίνη. Οι όροι του μνημονίου απαξίωσαν την έννοια της μεταρρύθμισης στην ελληνική κοινωνία. Χτυπήσαμε συνταξιούχους και κομμώτριες ενώ η μεγάλη διαπλοκή διαχειροζόταν τις μεταρρυθμίσεις. Έγινε όπως η λέξη δημοκρατία στο Ιράκ.

Είναι γεμάτη από ασάφειες;
Είναι. Ήμαστε πολύ περήφανοι για τον βαθμό της ασάφειας. Χρησιμοποιώ και τον όρο δημιουργική ασάφεια. Θέλω να είμαι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών που δε θα αναφερθεί ποτέ σε νούμερο αν δεν είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχω. Είπα στους εταίρους ότι αν σας πω ένα νούμερο για έσοδα από φοροδιαφυγή θα σας πω ψέματα.

Θα αυξηθεί ο ΦΠΑ;
Δε θα αυξηθεί σε νησιά- τουρισμό, φάρμακα, παραμεθόριες περιοχές, τρόφιμα και βιβλία. Θα βρούμε ένα προϊόν και θα το κάνουμε.

Τι πετύχατε;
Βάλαμε για πρώτη φορά στην ατζέντα την ανθρωπιστική κρίση. Είμαι εδώ γιατί εκεί έξω υπάρχουν παιδιά που πεινάνε.

Πως θα το κάνετε; Υπογράψατε ότι δε θα κάνετε μονομερείς ενέργειες. Θα πρέπει να έχεις την έγκριση των θεσμών...

Δε θα είναι εδώ η συμμορία των τεχνοκρατών. Δεν είναι το ίδιο. Έχουμε πει ότι δε θα γίνονται μονομερείς ενέργειες με αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Για αυτές τις ενέργειες, όπως για τα ληξιπρόθεσμα, δε χρειαζόμαστε έγκριση. Και θα κάνουμε και άλλες ενέργειες, καθώς δε θέλουμε να κάνουμε τον συνεπή φορολογούμενο να νιώθει κορόιδο.

Έχετε σχέδιο;
Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα το έχουμε τελειώσει. Με τη συμφωνία τελείωσε το μνημόνιο και ένα απαράδεκτο συνοθύλευμα νομικών παρανομιών. Βρισκόμαστε σε μία Ευρώπη που έχει αυτοϋπονομευθεί. Είπα πριν ότι στο Γιουρογκρούπο δε γίνεται καν συζήτηση. Αλλάζουμε την Ευρώπη. Ήμουν στην Φρανκφούρτη με 5 μυστικούς αστυνομικούς. Ζήτησα να πάω τουαλέτα και ένας άνδρας ήρθε μαζί μου. «Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και για εμάς τους Γερμανούς».

Εδώ έχεις ασφάλεια;
Όχι. Αν χρειαστεί να έχω θα παραιτηθώ.
«θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα αλλά όχι αυτό που μας επέβαλαν»

Σε συνέχεια της συνέντευξής του ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε σχετικά με τη συμφωνία ότι «θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά όχι αυτό που μας επέβαλαν». Δίνοντας περαιτέρω διευκρινίσεις για την συμφωνία σχολίασε ότι πρόκειται για ένα μεταρρυθμιστικό κείμενο που μπήκε στη θέση του μνημονίου. «Η συμφωνία είναι το φύλο συκής του Γιούρογκρουπ για να σταματήσουν τα μνημόνια. Δεν θα πάμε ποτέ ξανά στην αναξιοπρέπεια των ελλειμμάτων, σε αυτό το δολοφονικό σχέδιο που είχε υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση». Σε ερώτηση για το τρόπο με τον οποίο κινείται και τους χειρισμούς που ακολουθεί ο κύριος Βαρουφάκης απαντά:«Αν δεν καταλήγαμε σε συμφωνία θα έπρεπε να αυξήσω τον ΦΠΑ και να κόψω τις συντάξεις. Ο κόσμος δεν μου είπε να βγούμε από το ευρώ, ζητά να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας. Δεν θα φύγουμε ποτέ από το ευρώ».

Αποκαλυπτικός ο Γιάνης Βαρουφάκης συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το μνημόνιο τελείωσε και μιλά για το παρασκήνιο της συμφωνίας του Eurogroup στο οποίο του ζητήθηκαν να υπάρχουν οι ασάφειες στην πρόταση.

«Οι διαφωνίες εκ των έσω»
Σε ερώτηση για τις εσωκομματικές τριβές σχολιάζει: «Δεν είναι ωραία η αντιπαράθεση; Δεν είναι ωραίο αυτό; Έτσι τους πείσαμε. Μετά την ουσιαστική πτώχευση του 2010 ο ελληνικός λαός δεν έχει καταλάβει – συνειδητοποιήσει ότι είναι η πάρα πολύ στενή η βαθμίδα ελευθερίας που έχουμε στις διαπραγματεύσεις. Ξέρεις πόσο δύσκολο είναι αυτό;»

Είναι αυτό υποχώρηση;
Στεναχωριέμαι όταν ακούω από το δικό μας εσωτερικό το αφήγημα της ΝΔ. Η αυτοματοποιημένη λιτότητα είναι μια τεράστια επιτυχία. Πετύχαμε να ακυρωθούν όλα τα υφεσιακά μέτρα; Αυτό είναι επιτυχία. Άρα δεν υπάρχει επέκταση μνημονίου, υπάρχει κατάργηση. Υπάρχει εκατέρωθεν συμβιβασμός. Το μνημόνιο μου έλεγε να μειώσω τις συντάξεις.

Αν μας πείτε τον Ιούνιο, «μας ρίξατε στα βράχια πρέπει να πάρουμε μέτρα»;
Δεν εκλεχθήκαμε σε αυτή τη Βουλή για να εφαρμόσουμε ένα νέο μνημόνιο. Εκλεχθήκαμε για να πούμε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την κρίση. Θα μας έπαιρναν ποτέ στα σοβαρά αν εγώ υπέγραφα αυτό το χαρτί;

-Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν, αλλά κινδυνεύουν άλλα πράγματα...
Για να υπάρξει κατάργηση αυτής της σκοτοδίνης πρέπει να ακούς και να ακούγεσαι στην Ευρώπη. Οσο υπογράφεις για να πάρεις χρήματα κανείς δεν μπορεί να σε πάρει στα σοβαρά. Πριν εκλεγούμε είχαμε μια κυβέρνηση που επένδυε στην κατάρρευση.
Πηγή: protothema.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...