23 Φεβ 2015

Γιατί είναι επικίνδυνες οι επιθέσεις στην Αριστεία

Η άμιλλα, η ποιοτική δημόσια εκπαίδευση, η αξιολόγηση των μαθητών, η αριστεία και η «ρετσινιά» του υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά στον θεσμό.......

«Η αριστεία υπό κάποιους όρους είναι ρετσινιά. Διότι αν γίνεις άριστος απλώς με μια διαδικασία, φέρεις το βάρος της αριστείας σου, πρέπει να αποδεικνύεις διαρκώς την αριστεία σου εσαεί, ενώ αν αποτύχεις στον διαγωνισμό αριστείας, τότε φέρεις το στίγμα αυτής της αποτυχίας. Δεν νοείται η έννοια αριστείας και δη σε αυτές τις ηλικίες. Είναι τραγικό». 

« ... Ο όρος 'αξιολόγηση' είναι τοξικός για μια μικρή μειοψηφία του ελληνικού εκπαιδευτικού κατεστημένου» σημειώνει ο κ. Κριμιζής.

Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά για το θέμα των Πειραματικών Σχολείων -δηλώσεις οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση των μελών της Διοικούσας Επιτροπής Πειραματικών Σχολείων- τη συζήτηση για διαχωρισμό Προτύπων και Πειραματικών, τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών σε αυτά, αλλά και εν γένει το θέμα της αριστείας και ανάδειξης των δυνατοτήτων των μαθητών στα δημόσια σχολεία, τέσσερις πανεπιστημιακοί καταθέτουν τις απόψεις τους.
Ο Σταμάτης Κριμιζής, ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, ο Χαρίδημος Κ. Τσούκας και ο Θεόδωρος Παπαγγελής μιλούν για τα προβλήματα της παιδείας, την αξιολόγηση, την ποιοτική δημόσια εκπαίδευση, αλλά και τη φυγή των νέων στο εξωτερικό, στην εφημερίδα «Το Βήμα». 
Οι έλληνες γονείς όμως φαίνεται να έχουν διαφορετική γνώμη. Μέσα σε μία χρονιά στα 68 ΠΠΣ η ζήτηση για τις περίπου 3.400 θέσεις αυξήθηκε κατά 30%! 

Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, Χαρίδημος Κ. Τσούκας
«... Από πού συνάγει αυτό το συμπέρασμα ο υπουργός;
Από τα εικαζόμενα ψυχοφθόρα αποτελέσματα της 'αριστείας'; Προσέξτε τον πατερναλισμό του: Λέει στους γονείς τί πρέπει να επιθυμούν, δεν προτείνει πολιτικές που θα υλοποιούν τις επιθυμίες τους για ποιοτική εκπαίδευση. 
Οι έλληνες γονείς όμως φαίνεται να έχουν διαφορετική γνώμη. Μέσα σε μία χρονιά στα 68 ΠΠΣ η ζήτηση για τις περίπου 3.400 θέσεις αυξήθηκε κατά 30%! Τί εξηγεί την αυξανόμενη ζήτηση; Φυσικά η προοπτική της ποιοτικής δημόσιας εκπαίδευσης.
Τα ΠΠΣ χρησιμοποιούν καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους, απασχολούν καθηγητές αυξημένων προσόντων, αξιολογούν το έργο που παράγουν. Πολλούς γονείς δεν τους τρομάζει η 'ρετσινιά' της αριστείας, ούτε μία ενδεχόμενη αποτυχία εισαγωγής των παιδιών τους.
Χαράλαμπος Μουτσόπουλος
Χαράλαμπος Μουτσόπουλος
Γνωρίζουν τα ρίσκα και τα αναλαμβάνουν. Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι δικό τους θέμα -η κρίση εναπόκειται στον γονιό, όχι στο ΥΠΠΘ. Ο τελευταίος πρέπει να δίνει δυνατότητες στα παιδιά, όχι να στερεί πατερναλιστικά, ποιοτικές επιλογές. 

Γιατί ένας αριστερός που υπερασπίζεται τη δημόσια Παιδεία να αντιτίθεται στην ύπαρξη εξετάσεων στα ΠΠΣ; Μόνο αν είναι ιδεοληπτικός, οπότε παγιδεύεται στο εξής κυκλικό σχήμα: Στις καπιταλιστικές κοινωνίες οι ανισότητες είναι εγγενείς.... 

Σε αντίθεση με τον ιδεοληπτικό, ένας ανοιχτόμυαλος αριστερός προσεγγίζει το θέμα διαφορετικά, αφού ξέρει ότι η ποιοτική δημόσια εκπαίδευση είναι η σημαντικότερη δύναμη μείωσης των ανισοτήτων στις ανεπτυγμένες κοινωνίες...
Χαρίδημος Κ. Τσούκας
Χαρίδημος Κ. Τσούκας
Η ποιοτική εκπαίδευση προϋποθέτει συστήματα αξιολόγησης, άρα και εξετάσεις. Η άμιλλα της εισαγωγής στα ΠΠΣ ωθεί τους μαθητές, ιδιαίτερα αυτούς των φτωχότερων στρωμάτων, να καταβάλουν μεγαλύτερο κόπο για να εξασφαλίσουν μία θέση.

Ακόμη κι αν μόνο ένας στους τέσσερις το καταφέρνει, όλοι είναι ωφελημένοι στο μέτρο που μόχθησαν. Οι μαθητές μαθαίνουν ότι η σκληρή εργασία, όχι η τύχη, είναι η βέλτιστη στρατηγική επιτυχίας. Ο μόχθος διαμορφώνει χαρακτήρα...». 

(Ο κ. Χαράλαμπος Μουτσόπουλος είναι ομ. καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Χαρίδημος Τσούκας καθηγητής στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Warwick). 

Σταμάτης Κριμιζής
« ... Ο όρος 'αξιολόγηση' είναι τοξικός για μια μικρή μειοψηφία του ελληνικού εκπαιδευτικού κατεστημένου» σημειώνει ο κ. Κριμιζής.
Σταμάτης Κριμιζής
Σταμάτης Κριμιζής
«Και όμως, η αξιολόγηση και η εξ ου αξιοκρατία, είναι η βάση των εκπαιδευτικών συστημάτων και της Ε.Ε. και όλων των άλλων προηγμένων χωρών του κόσμου. Αυτή η αρχή θέτει τα θεμέλια της κοινωνικής ευημερίας και δικαιοσύνης σε όλες τις χώρες, την οποία εμείς θα πρέπει να προσπαθούμε να υιοθετήσουμε. Δεν είμαστε σε θέση να υποδείξουμε το 'ελληνικό μοντέλο' ως βάση για την εξέλιξη της δικαιοσύνης και ευημερίας που έχει επιτευχθεί σε άλλες χώρες.

Είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό ότι ο τωρινός εκπρόσωπος της Παιδείας στη χώρα μας θεωρεί την Αριστεία ως 'ρετσινιά'. Σε μία επίσκεψη μου σε πανεπιστήμιο της Βοστώνης προ περίπου 10ετίας είχα την ευχάριστη έκπληξη να παρατηρήσω την επιγραφή «Αιέν Αριστεύειν» λαξεμένη σε πέτρα πάνω από την κύρια είσοδο της πανεπιστημιούπολης.... Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποφάσισε την κατάργηση των ΣΙ (Συμβουλίων Ιδρύματος), όχι έπειτα από αξιολόγηση της λειτουργίας του θεσμού, ούτε έπειτα από διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά το έπραξε δικτατορικά για να ικανοποιήσει την ιδεοληψία.

Η πραγματικότητα ενός συστήματος, όπου η αρίστευση σπανίως σήμαινε κάτι περισσότερο από την ηρωική, μαρτυρική ή ψυχαναγκαστική δεξιότητα της αποστήθισης... Θεόδωρος Παπαγγελής 

Ο νόμος Διαμαντοπούλου κάθε άλλο παρά 'καταστρεπτικός' ήταν για τη δημόσια εκπαίδευση, όπως χαρακτηρίστηκε από τον κ. υπουργό. Όμως η συνεχιζόμενη αντίδραση των ελαχίστων μειοψηφιών καθηγητών και φοιτητών ελήφθη υπόψη πέραν της μεγίστης πλειοψηφίας... Ήδη οι νέοι και οι νέες δραπετεύουν στο εξωτερικό σε μεγάλους αριθμούς. Η κατάργηση και του νόμου Διαμαντοπούλου θα επιταχύνει τη φυγή -διώχνουμε το μέλλον της χώρας...

Αν ο κ. υπουργός θέλει πράγματι να αναλάβει μία εποικοδομητική πρωτοβουλία , ας επαναφέρει τις διατάξεις του νόμου 4009/11 που κατάργησε η προηγούμενη κυβέρνηση...»

(Ο κ. Σταμάτης Κριμιζής είναι ομ. διευθυντής της Διοίκησης Διαστήματος του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ΗΠΑ, πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, 2010 - 2013, και ακαδημαϊκός). 
Θεόδωρος Παπαγγελής
«Δεν είμαι βέβαιος αν η, πάντα ευρηματική, μαθητιώσα αργκό χρησιμοποιεί σήμερα κάποιον όρο 'υψηλότερης τεχνολογίας', αλλά υποθέτω ότι είναι γνωστή η συνομοταξία μαθητών ή φοιτητών που ονοματίζεται 'φυτά' (και σε μεγέθυνση 'φυτούκλες') ή 'σπασίκλες' (και σε σμίκρυνση 'σπασικλάκια').
Θεόδωρος Παπαγγελής
Θεόδωρος Παπαγγελής
Άκουγα συχνά τους δύο γιους μου, στα χρόνια που φοιτούσαν στο γυμνάσιο και το λύκειο, να χρησιμοποιούν αυτόν τον ταξινομητικό όρο, και σύντομα διαπίστωσα ότι η πλειονότητα των συμμαθητών τους αποτελούσε αρραγές μέτωπο απέναντι στη 'φυτική' μειονότητα. Ήταν άραγε φθόνος για τις κατά κανόνα άριστες επιδόσεις της τελευταίας; 

Όχι, επέμεναν να μου διευκρινίζουν με την εφηβικής τους ζέση, δεν ήταν φθόνος, παρά απλώς και μόνο η πραγματικότητα ενός συστήματος, όπου η αρίστευση σπανίως σήμαινε κάτι περισσότερο από την ηρωική, μαρτυρική ή ψυχαναγκαστική δεξιότητα της αποστήθισης. 

Αν είχε σκεφτεί να συνδέσει το όλο ζήτημα με τον φροντιστηριακό τσελεμεντέ που μαγειρεύει συχνά (ασφαλώς όχι πάντα) τις αριστείες των πανελλαδικών εξετάσεων, θα είχε εκπέμψει ένα ευκρινές σήμα εγρήγορσης σχετικά με ένα άλλο, όχι τόσο προφανές αλλά πάντως πραγματικό, ζήτημα της σχολικής και εκπαιδευτικής μας πραγματικότητας. 

Αν ο νέος υπουργός Παιδείας είχε φροντίσει να προβάλει σε αυτό το φόντο τις απόψεις του περί αριστείας, θα είχε θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον ενός γνωστού και πραγματικού προβλήματος και σίγουρα δεν θα είχε πυροδοτήσει τόση έκπληξη, απορία και δυσφορία.

Και μάλιστα, αν είχε σκεφτεί να συνδέσει το όλο ζήτημα με τον φροντιστηριακό τσελεμεντέ που μαγειρεύει συχνά (ασφαλώς όχι πάντα) τις αριστείες των πανελλαδικών εξετάσεων, θα είχε εκπέμψει ένα ευκρινές σήμα εγρήγορσης σχετικά με ένα άλλο, όχι τόσο προφανές αλλά πάντως πραγματικό, ζήτημα της σχολικής και εκπαιδευτικής μας πραγματικότητας.

Και τότε, προσωπικά θα συμφωνούσα μαζί του ότι ένα τόσο επίζηλο εύσημο, όπως η αριστεία, ελάχιστο νόημα αποδίδει όταν απονέμεται κυρίως σε πειθαρχημένες και φιλόπονες μετριότητες που, έξω από την τροχιοδεικτική ασφάλεια του τσελεμεντέ, μπορεί να παραπαίουν από ασυνταξία σε ασυνταξία και από ακυρολεξία σε ακυρολεξία χωρίς να καταφέρνουν να αρθρώσουν ούτε ένα συγκροτημένο συλλογισμό που είναι γνήσια δικός τους....

Πλην, η ετυμηγορία του υπουργού δεν αφορμάται από τη διαπίστωση αυτής της κίβδηλης αριστείας...»
(Ο κ. Θεόδωρος Παπαγγελής είναι ακαδημαϊκός, καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).
Πηγή:thetoc.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...