25 Φεβ 2015

Τσίπρας: Θα κριθούμε από την ικανότητά μας να κυβερνήσουμε

Εξαντλητική ήταν η ενημέρωση από τον Αλέξη Τσίπρα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις επαφές που είχε ο ίδιος και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης στις Βρυξέλλες........

Στην ομιλία του στην Κ.Ο ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας έκανε μια εξαντλητική ενημέρωση από την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων και τις επαφές που είχε ο ίδιος και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

θα κριθούμε από την ικανότητά μας να διακυβερνήσουμε και όχι μόνο από την ικανότητά μας να διαπραγματευόμαστε

Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελληνική κυβέρνηση από την αρχή, για το πως αντιμετωπίστηκε η ελληνική πλευρά από τους εταίρους και περιέγραψε, βήμα βήμα, τις συμμαχίες και τις συγκρούσεις που έγιναν στα τρία Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε πως από τη μία συνεδρίαση στην άλλη του Eurogroup η Ελλάδα βελτίωσε τη διαπραγματευτική θέση της και παρουσίασε τα «επιτεύγματα» της Ελληνικής κυβέρνησης από τη συμφωνία, δεδομένων των συνθηκών.

Στα επιτεύγματα αυτά περιέγραψε:
  1. Το διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο
  2. Την απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο ως πλαίσιο λιτότητας
  3. Την επίτευξη της ενδιάμεσης συμφωνίας η οποία δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό.
  4. Το τέλος των εξωπραγματικών πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό
Σύμφωνα με όσα είπε ο Πρωθυπουργός η κυβέρνηση κατόρθωσε να αποκρούσει ένα πλαίσιο ασφυξίας που είχε διαμορφωθεί (χρηματοπιστωτική και πολιτική) που επιδίωξε να εφαρμόσει το σενάριο της αριστερής παρένθεσης.

Μπήκε τέλος στα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα. Εξασφαλίστηκε ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η λίστα των μεταρρυθμίσεων αντικατέστησε τις απαιτήσεις των δανειστών που είχαν διαμορφωθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση με μια σειρά αλλαγών και στόχων που πατάνε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σημερινή κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι έγινε ένα βήμα αλλά μένουν πολλά ακόμα και συνέστησε την προσοχή στην Κ.Ο καθώς όπως είπε «θα κριθούμε από την ικανότητά μας να διακυβερνήσουμε και όχι μόνο από την ικανότητά μας να διαπραγματευόμαστε».

Ζήτησε επίσης τη συμβολή όλων προκειμένου να συνεχιστεί η αξιοπιστία που έχει χτιστεί με τον ελληνικό λαό με βάση την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων και από την άλλη να διαμορφωθεί και ένα κλίμα αξιοπιστίας και με τους εταίρους αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει τομές σε καθοριστικά ζητήματα που χρονίζουν στην ελληνική κοινωνία.
Πηγή: thetoc.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...