29 Σεπ 2014

Τί προβλέπει η «έκτακτη» ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

Διετές το πρόγραμμα για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων. Ρύθμιση «πακέτο» για χρέη σε τράπεζες, εφορία και ταμεία. Ποιούς αφορά. Τί θα γίνει με τα φυσικά πρόσωπα.......

Την Τετάρτη, στην προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια με την τροϊκα αναμένεται να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ζήτημα της ρύθμισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Η ελληνική πλευρά, θα προσέλθει με πρόταση να ισχύσει πρόγραμμα ρύθμισης διετούς διάρκειας και μετά το πέρας της διετίας να εφαρμόζεται ο πτωχευτικός νόμος.

Η ελληνική πλευρά, θα προσέλθει με πρόταση να ισχύσει πρόγραμμα ρύθμισης διετούς διάρκειας και μετά το πέρας της διετίας να εφαρμόζεται ο πτωχευτικός νόμος

Η στάση που θα τηρήσει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οριστικοποιήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. 
Όπως υποστήριξε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση, στόχος της κυβέρνησης είναι να ενταχθεί στη ρύθμιση των 18% των επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία καθώς σε μια τέτοια περίπτωση το δημόσιο θα έχει καθαρό όφελος.

Θα περιλαμβάνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων, επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων, σε κάποιες περιπτώσεις μείωση επιτοκίου αλλά και εξασφάλιση περιόδου χάριτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπυτυξης, η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια αφορά σε περίπου 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε 10.000 μεγάλες εταιρείες. 

Η ρύθμιση των μικρομεσαίων θα είναι «οριζόντια» (δηλαδή θα ισχύσουν οι ίδιες προϋποθέσεις για όλους) ενώ η ρύθμιση για τις μεγάλες εταιρείες θα είναι εξατομικευμένη. Βασικό κριτήριο θα είναι η βιωσιμότητα της επιχείρησης ενώ θα υπάρχει υποχρέωση συμμετοχής και των μετόχων στην εξυγίανση των εταιρειών.

Η ρύθμιση - η οποία θα διαρκέσει για δύο χρόνια- θα περιλαμβάνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων, επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων, σε κάποιες περιπτώσεις μείωση επιτοκίου αλλά και εξασφάλιση περιόδου χάριτος. «Δεν θα επηρεαστεί η εικόνα των ισολογισμών των τραπεζών καθώς οι όποιες απώλειες θα αντισταθμιστούν από την παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων προς τις τράπεζες οι οποίες θα δοθούν σε βάθος χρόνου» σημείωνε αρμόδια πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης.

Αν επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, η ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια –το ύψος των οποίων εκτιμάται στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ- θα κατατεθεί στη Βουλή άμεσα έτσι ώστε να πάρει σειρά και η ρύθμιση για τα δάνεια των φυσικών προσώπων.
Πηγή : thetoc.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...