25 Σεπ 2014

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για την τουριστική κίνηση του 2015

Μπορεί η τουριστική σεζόν να μην έχει ακόμη ολοκληρωθεί- όπως εκτιμούν άλλωστε οι επιχειρηματίες του τουρισμού οι αφίξεις προς τους δημοφιλείς προορισμούς θα συνεχιστούν.....
όλο τον Οκτώβριο και πιθανόν και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου- τα πρώτα μηνύματα όμως για την πορεία των κρατήσεων το 2015 έχουν αρχίσει ήδη να φτάνουν από τους tour operator του εξωτερικού.

Το ενδιαφέρον στρέφεται αρχικά στην αγορά της Γερμανίας, όπου τα ταξιδιωτικά γραφεία διαφημίζουν από τώρα τα προσφερόμενα πακέτα διακοπών της επόμενης χρονιάς με προορισμό την Ελλάδα.

Αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με την εξέλιξη της ζήτησης, οι πρώτες μετρήσεις έδειξαν ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις των tour operator τον Αύγουστο για το επόμενο καλοκαίρι ήταν αυξημένα κατά 7,8% έναντι 5,4% την ίδια περίοδο πέρσι. 

Οι Γερμανοί, οι οποίοι φημίζονται για την προτίμησή τους στο «early booking», προχωρούν επίσης σε κρατήσεις πακέτων για τη χειμερινή σεζόν, δίνοντας ελπίδα όχι μόνο για επέκταση της τουριστικής περιόδου, αλλά για την προώθηση του city break.

Οι προοπτικές ανάκαμψης φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες για τη γαλλική αγορά. Η ζήτηση μέχρι τώρα αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας: ήδη οι Γάλλοι επισκέπτες εμφάνισαν αύξηση 19,4% τους πρώτους επτά μήνες και, όπως έδειξαν τα στοιχεία Τράπεζας της Ελλάδος, τα έσοδα άγγιξαν τα 510 εκατ. ευρώ (+25,3%). Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι Γάλλοι ίσως φθάσουν φέτος το 1,2 εκατ. επισκέπτες.

Οι προσπάθειες για προβολή της Ελλάδας και στη σκανδιναβική αγορά δείχνουν πλέον να αποδίδουν καρπούς. Οι tour operator που δραστηριοποιούνται στις αγορές της Σουηδίας και της Νορβηγίας κάνουν λόγο για αύξηση 8-10% στις αφίξεις της επόμενης χρονιάς. 

Αν και ακόμη απαιτούνται πολλές προσπάθειες για να προβληθεί σωστά η Ελλάδα στις σκανδιναβικές χώρες, είναι ενδεικτικό πως η TUI Nordic τριπλασίασε τα αεροπορικά της δρομολόγια προς τους προορισμούς της Κρήτης και της Ρόδου την τελευταία τριετία, ενώ η Ελλάδα συγκεντρώνει για το καλοκαίρι του 2014 τον υψηλότερο βαθμό ικανοποίησης μεταξύ των πελατών του γνωστού tour operator.

Αν και τα μηνύματα από τις αγορές του εξωτερικού είναι πολύ θετικά, η ρωσική «πληγή» παραμένει ακόμη ανοιχτή. Ο τουριστικός κλάδος της Ρωσίας δεν έχει ακόμη συνέλθει από τις απανωτές πτωχεύσεις τουριστικών πρακτορείων, απόρροια της έκρηξης της τουριστικής ζήτησης της τελευταίας διετίας, και εκτιμάται πως οι ισορροπίες θα αργήσουν να έρθουν. 

Όπως άλλωστε προβλέπουν αναλυτές της ρωσικής ταξιδιωτικής αγοράς, το επόμενο διάστημα πιθανόν να ξεκινήσει ένα δεύτερο κύμα πτωχεύσεων τουριστικών πρακτόρων στη Ρωσία. Και όλα αυτά την ώρα που οι Έλληνες ξενοδόχοι βρίσκονται σε «αναμμένα κάρβουνα» περιμένοντας τις αποζημιώσεις για τις ακυρώσεις των Ρώσων τουριστών.

Ο τελικός απολογισμός για τις ρωσικές απώλειες δεν έχει ολοκληρωθεί, όμως φαίνεται πως τελικά δεν θα καταφέρουμε να πιάσουμε το στόχο των 1,2 εκατ. αφίξεων. Τελευταίες εκτιμήσεις της Ρωσικής Ένωσης Ταξιδιωτικής Βιομηχανίας κάνουν λόγο για συνέχιση της πτώσης του εξερχόμενου τουρισμού, η οποία στο σύνολο του έτους θα κυμανθεί μεταξύ 20%-30%.

Το σίγουρο είναι, όπως συχνά επαναλαμβάνουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή και στις εκτιμήσεις που γίνονται για την αύξηση του τουρισμού την επόμενη χρονιά, αλλά και στη διαχείριση πιθανών κρίσεων. 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει εξάλλου προειδοποιήσει για ενδεχόμενες αναταράξεις στον τουρισμό το 2015 εξαιτίας επιδείνωσης της ρωσοουκρανικής κρίσης και των πολλών εστιών ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
Πηγή : capital.gr
NewsRoom Mykonos Ticker


Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...