24 Σεπ 2014

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών (Διαβάστε όλο το κείμενο)

Κατατέθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης το νομοσχέδιο για την εφοδιαστική στο οποίο περιλαμβάνεται και η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών.......
Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνονται διατάξεις για τον ΟΔΙΕ, αλλά και διατάξεις για τον οργανισμό του υπουργείου Οικονομικών.

Η ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο δημιουργεί ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας στις τράπεζες ενόψει των stress tests. Mε τη ρύθμιση ο αναβαλλόμενος φόρος μετατρέπεται σε φορολογική απαίτηση με αποτέλεσμα το Δημόσιο να αναλαμβάνει εγγυητής ότι θα αποδώσει στις τράπεζες το μέρος του αναβαλλόμενου φόρου που δεν θα συμψηφιστεί με κέρδη τα επόμενα 30 χρόνια.
Ετσι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να επικαλεστούν τον αναβαλλόμενο στα stress tests μειώνοντας τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει εάν οι τράπεζες δεν περάσουν σε κερδοφορία ή στην περίπτωση που κάποια τράπεζα τεθεί σε εκκαθάριση.

Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα στη ρύθμιση: «Συγκριτικά με το υπάρχον φορολογικό πλαίσιο, ενδεχομένως να υπάρξει κάποια φορολογική ωφέλεια για το δικαιούχο νομικό πρόσωπο αν αυτό εξακολουθεί να έχει μεταφερόμενες φορολογικές ζημίες, από επισφάλειες ή την ετήσια φορολογική απόσβεση των ζημιών από το ΡSΙ (1/30 ανά έτος), για πέντε έτη μετά την έναρξη εφαρμογής του νόμου και για κάθε πενταετία εφεξής, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση το νομικό πρόσωπο θα διατηρεί μία φορολογική απαίτηση για μεγαλύτερο χρόνο από τον χρόνο πενταετούς μεταφοράς φορολογικής ζημίας που προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις. Εφόσον βεβαίως στο τέλος της κάθε πενταετούς περιόδου το νομικό πρόσωπο έχει επαρκή φορολογικά κέρδη, δεν θα υπάρχει καμία διαφοροποίηση στην τελική φορολογική επιβάρυνση του.
Πηγή : imerisia.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...