27 Σεπ 2014

Πώς η Μύκονος κατατρόπωσε την Ιμπιζα

Στο ματς ανάμεσα σε δύο από τα πιο καυτά σημεία του πλανήτη για χιλιάδες κλάμπερ, η Ελλάδα φαίνεται έτοιμη να εκτοπίσει την Ισπανία........
Το «thema people» κάνει αυτοψία στον ισπανικό «ιερό τόπο» του κλάμπινγκ και αποκαλύπτει όσα εξωφρενικά συμβαίνουν εκεί, όπως τα 10.000 ευρώ που κοστίζει ένα τραπέζι δίπλα σε εκείνο του Λεονάρντο Ντι ΚάπριοΤο ρεύμα του παγκόσμιου κλάμπινγκ αλλάζει κατεύθυνση, καθώς η Μύκονος απειλεί να εκθρονίσει την παραδοσιακή γη της επαγγελίας για τους απανταχού κλάμπερ της υδρογείου, την Ιμπιζα. 

Το ελληνικό νησί προσφέρει όλα όσα και το ισπανικό - αλλά και πολλά παραπάνω, παραμένοντας ασύγκριτα πιο «καθαρό» σε ό,τι αφορά την παράνομη διακίνηση απαγορευμένων ουσιών, αλλά και εξαιρετικά οικονομικό συγκριτικά. Ετσι, εκτός από το ότι πλεονεκτεί σε παραλίες και τοπικό παραδοσιακό χρώμα, η Μύκονος είναι ασυναγώνιστη στο ταμείο: η είσοδος στα κλαμπ κοστίζει μόνο ένα κλάσμα όσων χρεώνονται στην Ιμπιζα.

Η κόντρα ανάμεσα στους δύο προορισμούς έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια και εξελίσσεται σε ευρωπαϊκό, αν όχι σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αντιπαράθεση έφτασε στο αποκορύφωμά της φέτος, κάτι που φάνηκε ακόμη και στην «προπαγάνδα» που προωθεί το ένα νησί εις βάρος του άλλου, με τα χαρακτηριστικά T-shirts στην Ιμπιζα να προσβάλλουν τη Μύκονο και τούμπαλιν. 

Η σύγκριση Μυκόνου και Ιμπιζα άρχισε να απασχολεί εκτενώς το Διαδίκτυο, την τηλεόραση και τον διεθνή Τύπο, με δημοσιεύματα σε μεγάλες εφημερίδες, όπως οι βρετανικές «Times», «Guardian» κ.ά. Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, σταρ του Χόλιγουντ, τραγουδιστές, διάσημοι επιχειρηματίες, διεθνείς ποδοσφαιριστές, μοντέλα, μόδιστροι και DJ άρχισαν να εκφράζουν ανοιχτά τη δική τους προτίμηση, τιμώντας με τις δηλώσεις αλλά και την παρουσία τους τη Μύκονο.

«Ο μεγάλος νικητής αυτό το καλοκαίρι είναι η Μύκονος», διακηρύσσει ο «Guardian», κάνοντας πρόσφατα έναν σχετικό απολογισμό του φετινού καλοκαιριού. Και είναι γεγονός ότι η υπεροχή της Μυκόνου είναι αναμφισβήτητη διεθνώς όσον αφορά στην ομορφιά του νησιού, τις παραλίες, τη θάλασσα και την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική που καθηλώνει τους νεοφώτιστους στη μαγεία του πιο κοσμοπολίτικου κυκλαδίτικου νησιού.

Από την άλλη, η απουσία οποιουδήποτε στοιχείου γραφικότητας, παράδοσης και ιδιαίτερου χρώματος στην Ιμπιζα, ένα μέρος που μοιάζει περισσότερο με μια νεόδμητη πόλη παρά με νησί, οι μέτριες παραλίες που προσφέρονται περισσότερο για πάρτι παρά για μπάνιο και η πλημμυρίδα των ναρκωτικών ως βασικό μέσο διασκέδασης έχουν αρχίσει να υποβαθμίζουν το φημισμένο νησί των Βαλεαρίδων.

Drugs στον δρόμο
Ειδικά για τα παραισθησιογόνα, αμέσως μόλις φτάσει κάποιος στην Ιμπιζα νιώθει τη σκιά των εμπόρων να τον ακολουθεί παντού. Ολη την ημέρα και όλη τη νύχτα σκοτεινές φιγούρες εμφανίζονται ξαφνικά και από το πουθενά μπροστά στον επισκέπτη, προσφέροντας κατά βάση τρεις επιλογές: έκσταση, «κοκαΐνα» ή μαριχουάνα.

Φέτος η Ισπανική Αστυνομία ζήτησε επισήμως διεθνή βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των ναρκωτικών. Συγκρίνοντας τις τιμές του αλκοόλ από τη μία (ένα ποτό στα μεγάλα κλαμπ κοστίζει το λιγότερο 22 ευρώ) και του έκσταση από την άλλη, που πωλείται προς μόλις 6 ευρώ, δεν αργεί κάποιος να καταλάβει ότι η Ιμπιζα, έμμεσα, κατά κάποιον τρόπο οδηγεί τους τουρίστες στα ναρκωτικά.

Τα drugs στην Ιμπιζα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις εξωφρενικά υψηλές τιμές των αγαθών στο τοπικό εμπόριο. Ακούγεται αδιανόητο, αλλά χιλιάδες νέοι άνθρωποι που συνωστίζονται στα λεγόμενα superclubs για να διασκεδάσουν, εμφανώς υπό την επήρεια κάθε είδους χημικής ουσίας, αφυδατώνονται καθώς αδυνατούν να αγοράσουν έστω και ένα μικρό μπουκάλι νερό. Κι αυτό διότι το κόστος του, στην καλύτερη περίπτωση, είναι περίπου 8 ευρώ. 

Μιλώντας συγκεκριμένα για άτομα ηλικίας 16-35 ετών, προτιμούν να αγοράσουν ένα χάπι έκσταση, η επήρεια του οποίου διαρκεί για κάποιες ώρες, παρά ένα μικρό μπουκάλι μπίρας το οποίο πωλείται προς 12 ευρώ και δεν τους προσφέρει κανενός είδους «φτιάξιμο». Σύμφωνα με την Αστυνομία του νησιού, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου διακινούνται περισσότερα από 40.000 χάπια - και μιλάμε για την ημερήσια κατανάλωση.



Αντίο, Ιμπιζα
Ακόμα και οι πλέον φημισμένοι DJ του κόσμου, τα βαριά ονόματα της διεθνούς σκηνής, για τους οποίους τα τελευταία χρόνια η Ιμπιζα θεωρούνταν η απόλυτη Μέκκα, δήλωσαν φέτος στον διεθνή Τύπο ότι για τις διακοπές τους προτιμούν τη Μύκονο. Υπογράμμισαν επίσης ότι η Ιμπιζα έχει γίνει πια εξοργιστικά ακριβή. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο πατριάρχης των DJ, Paul Oakenfold, ο οποίος παραθέριζε στο νησί από μικρό παιδί, δήλωσε στον βρετανικό Τύπο ότι τον «γδέρνουν» κάθε φορά που πηγαίνει εκεί. Επίσης, ο Oakenfold λέει ότι δεν καταλαβαίνει για ποιον ακριβώς λόγο οι τιμές στην Ιμπιζα ανεβαίνουν διαρκώς, ενώ θεωρεί ότι τα κλαμπ χρεώνουν αδιάντροπα τους πελάτες τους με απίστευτα ακριβά εισιτήρια για το δικαίωμα εισόδου στα ζωντανά DJ sets.

Ο Afrojack, από την άλλη, ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους DJ στον κόσμο, δήλωσε στο BBC ότι στην Ιμπιζα αξίζει πλέον να πηγαίνουν μόνο οι VIP: «Παίζω εκεί φέτος γιατί μου δίνουν πολλά χρήματα, όμως η μαγεία του νησιού έχει χαθεί πια για τον απλό κόσμο, εφόσον για να μπει κάποιος σε ένα κλαμπ πρέπει να πληρώσει 75 ευρώ. Αντίθετα, στη Μύκονο, όπου πηγαίνω κυρίως για διακοπές αλλά και για μερικές εμφανίσεις, παίζω ακριβώς την ίδια μουσική και τα κλαμπ χρεώνουν εισιτήριο μόνο 10 ευρώ αντί για τα 75 της Ιμπιζα».

Στα πιο hot κλαμπ της Ιμπιζα, όπως τα «Pacha», «Ushuaia», «Space», «Amnesia» κ.ά., το δικαίωμα εισόδου κυμαίνεται από 65 έως 100 ευρώ, ενώ για το τμήμα του κλαμπ που προορίζεται για τους VIP το εισιτήριο είναι της τάξης των 300-450 ευρώ.

Τραπέζι δίπλα στον Ντι Κάπριο
Το επιτόπιο ρεπορτάζ του «thema people» έγινε στο «Ushuaia», ένα από τα πιο δημοφιλή σούπερ κλαμπ, το οποίο είναι διαμορφωμένο σαν στάδιο, χωρίς οροφή, χωρά χιλιάδες ανθρώπους και έχει μια τεράστια σκηνή που φιλοξενεί κάθε μέρα της εβδομάδας έναν διαφορετικό DJ διεθνούς βεληνεκούς. 

Φέτος, αναμφισβήτητα πιο δημοφιλείς ημέρες ήταν αυτές της Κυριακής και της Δευτέρας, όταν έπαιζαν ο Αvicii και ο David Guetta. Οι ώρες που το «Ushuaia» είναι ανοιχτό είναι από τις 5 το απόγευμα ως τις 12 τα μεσάνυχτα και βρίσκεται στο κέντρο του ομώνυμου ξενοδοχείου, ακριβώς πάνω σε μια παραλία.

Η είσοδος κοστίζει 65 ευρώ χωρίς ποτό, αλλά και χωρίς σκαμπό, καθώς ο πελάτης συνειδητοποιεί αμέσως ότι καθίσματα κοντά στο μπαρ, σερβιτόροι κ.λπ. υπάρχουν μόνο στην πολύ περιορισμένη -και πανάκριβη- περιοχή των VIP. Το ποτό κοστίζει 22 ευρώ, τασάκια για τα τσιγάρα δεν υπάρχουν και αν κάποιος κάνει το σφάλμα να ζητήσει σταχτοδοχείο, του δείχνουν με νόημα το πάτωμα, το οποίο είναι γεμάτο αναμμένες γόπες και σπασμένα γυαλιά. Σε αυτό το δάπεδο περπατά καθημερινά ο κόσμος που τις μεσημεριανές ώρες πηγαίνει στην παραλία, δηλαδή άτομα κάθε ηλικίας, με μαγιό, ξυπόλητα κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τους υπερ-διάσημους, την Ιμπιζα φέτος το καλοκαίρι επισκέφτηκαν οι Μαντόνα, Κέιτ Μος, Ναόμι Κάμπελ και Κιμ Καρντάσιαν, άπασες προσκεκλημένες στο πάρτυ για τα 40στά γενέθλια του σχεδιαστή Riccardo Tisci. Η Πάρις Χίλτον έπαιξε μουσική στο περιβόητο «foam party» του «Amnesia», μια βραδιά κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι τσαλαβουτούν ακατάσχετα στον αφρό.

Η Κάιλι Μινόγκ, ο Μπόι Τζορτζ και ο σούπερ σταρ της μπάλας Λιονέλ Μέσι εθεάθησαν όλοι στο «Ushuaia». Γόητες που ξετρελαίνουν τις εφηβικές καρδιές των κοριτσιών -και όχι μόνο- ολόκληρου του πλανήτη, όπως οι Τζάστιν Μπίμπερ και Ορλάντο Μπλουμ, κατάφεραν να γίνουν πρωτοσέλιδο σε δεκάδες περιοδικά όταν έστησαν τρικούβερτο καβγά μπροστά στον κόσμο που ανυποψίαστος έτρωγε στο κοσμικό εστιατόριο «Cipriani».

Η Ιμπιζα είναι ένα νησί «δύο ταχυτήτων». Υπάρχει το 90% των επισκεπτών που θεωρείται ο «φθηνός» τουρισμός, υπάρχει όμως και το 10%, το οποίο απαρτίζουν οι VIP: οι οικονομικά επιφανείς και οι celebrities διεθνούς βεληνεκούς. 

Μια και οι παραλίες της Ιμπιζα προσφέρονται περισσότερο για πάρτυ παρά για μπάνιο, οι υψηλές προσωπικότητες περνούν την ημέρα στο σκάφος τους και σαλπάρουν για τη Φορμεντέρα, το διπλανό νησάκι, όπου οι παραλίες μοιάζουν περισσότερο με αυτές της Μυκόνου.

Συνεχίζοντας την αυτοψία στην Ιμπιζα και σε ένα άλλο κλαμπ, το περίφημο «Amnesia», ζητήσαμε ένα τραπέζι στο μέρος ειδικά για τους VIP την ημέρα όπου βρισκόταν εκεί ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο με τη συντροφιά του. Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι «ναι, φυσικά και υπάρχει διαθέσιμο τραπέζι κοντά στον Ντι Κάπριο. Μόνο που θα σας κοστίσει 10.000 ευρώ»!
Πηγή : protothema.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...