6 Δεκ 2013

Το νέο σχέδιο για το φόρο ακινήτων: Ποιοι "καίγονται" και ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

Μειώσεις στη Μύκονο και την Εκάλη
Ελάφρυνση για τα περισσότερα ακίνητα και για μεγάλες περιουσίες- Επιβάρυνση για αδόμητα οικόπεδα και καλλιέργειες

Λιγότερα θα πληρώσουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων με το νέο σχέδιο για το φόρο ακινήτων που παρέδωσε η κυβέρνηση στα κόμματα. Τη "νύφη", όμως θα πληρώσουν όσοι έχουν οικόπεδα όπου δεν έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης και εκείνοι........ που έχουν αρεδευόμενες καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Mειώσεις φορολογικές επιβαρύνσεων για τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων που κατέχουν ακίνητη περιουσία αποτελούμενη από ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα, μονοκατοικίες που έχουν καλύψει πλήρως τους συντελεστές δόμησης των οικοπέδων τους και μη καλλιεργούμενα αγροτεμάχια αναμένεται να προκύψουν από το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολογία των ακινήτων, με το οποίο καθιερώνεται ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και καταργούνται οριστικά ο ισχύων σήμερα Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του νομοσχεδίου, το οποίο δόθηκε την Παρασκευή από το υπουργείο Οικονομικών στα δύο κυβερνητικά κόμματα, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα αποτελείται από τον κύριο και τον συμπληρωματικό φόρο.
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ
Τιμή ζώνης Βασικός φόρος
(ευρώ/τμ) (ευρώ/τμ)
0-500 2
501-750 2,8
751-1000 2,9
1001-1500 3,7
1501-2000 4,5
2001-2500 6
2501-3000 7,6
3001-3500 9,2
3501-4000 9,5
4001-4500 11,1
4501-5000 11,3
5001+ 13


Συντελεστής παλαιότητας κτίσματος
   
Παλαιότητα Συντελεστής

παλαιότητας
26 έτη και άνω 1,00
20 έως 25 έτη 1,05
15 έως 19 έτη 1,10
10 έως και 14 έτη 1,15
5 έως και 9 έτη 1,20
Ως και 4 έτη 1,25
   
   
Συντελεστής πρόσοψης
Καμία πρόσοψη 1
Μία πρόσοψη 1,01
Δύο και περισσότερες προσόψεις 1,02


Συντελεστής ορόφου
Οροφος Συντελεστής

ορόφου
Υπόγειο 0,98
Ισόγειο και 1ος 1
2ος και 3ος 1,02
4ος και 5ος 1,03
6ος και άνω 1,04


Α. Ο κύριος φόρος θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών και εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους κ.λπ.). Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:

1. Κτίρια: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια. Για κάθε κτίσμα, ο βασικός φόρος θα προκύπτει με πολλαπλασιασμό του συντελεστή βασικού φόρου που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου επί τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας των κύριων χώρων του. Στη συνέχεια ο βασικός φόρος θα μεταβάλλεται ανάλογα με ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτίσματος. Συγκεκριμένα, θα πολλαπλασιάζεται διαδοχικά με συντελεστές που «αποτυπώνουν» την παλαιότητα του κτιρίου, τον όροφο και τον αριθμό των προσόψεων που έχει το ακίνητο σε δρόμους.

Οι μονοκατοικίες
Σε περίπτωση που το κτίσμα είναι μονοκατοικία προβλέπεται πρόσθετος συντελεστής μονοκατοικίας, με τον οποίο θα πολλαπλασιάζεται το γινόμενο που θα έχει προκύψει από τους προηγούμενους πολλαπλασιασμούς.

Για τα κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα, υπό απαλλοτρίωση κ.λπ.) προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 0,5, ο οποίος θα περιορίζει τον τελικό φόρο κατά 50%. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου. Για τα κτίσματα που προορίζονται για αγροτική χρήση (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.) θα προβλέπεται πλήρης απαλλαγή.

2. Οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα, σε 25 κλιμάκια.

3. Αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 0,001 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Προβλέπεται επίσης συντελεστής θέσης κλιμακούμενος από 1 έως 3, συντελεστής άρδευσης 1,1, συντελεστής χρήσης 0,1 για τις δασικές εκτάσεις, 0,5 για τους βοσκοτόπους, 2 για τις καλλιέργειες κάθε είδους, 5 για τα λατομεία και 8 για τις υπαίθριες εκθέσεις! Στις εκτάσεις υπό απαλλοτρίωση θα εφαρμόζεται μειωτικός «συντελεστής απαλλοτρίωσης» 0,75, ενώ για τις εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κατοικία εξοχική ή κύρια άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων, θα εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας 5.

Ο υπολογισμός του φόρου για τις εκτάσεις εκτός σχεδίου θα γίνεται ως εξής: ο βασικός φόρος 0,001 ευρώ ανά τ.μ. θα πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας της έκτασης και εν συνεχεία με τον συντελεστή θέσης, τον συντελεστή άρδευσης (αν η έκταση είναι αρδευόμενη) και τον συντελεστή χρήσης.
 
Ο συμπληρωματικός φόρος
Β. Ο συμπληρωματικός φόρος θα έχει τη λογική του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που ισχύει και σήμερα. Δηλαδή θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, αλλά με αφορολόγητο όριο αυξημένο στις 300.000 ευρώ και προοδευτική φορολογική κλίμακα με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας λίγο πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.
Χωρίς αφορολόγητο τα νομικά πρόσωπα

Τα νομικά πρόσωπα θα φορολογούνται όπως και τώρα με τον ΦΑΠ: θα επιβαρύνονται με το συμπληρωματικό φόρο από το πρώτο ευρώ της αξίας της ακίνητης περιουσίας τους. Δηλαδή για τα νομικά πρόσωπα δεν θα ισχύει αφορολόγητο όριο στο συμπληρωματικό φόρο (όπως και στον ΦΑΠ). Οι συντελεστές του νέου φόρου πάντως θα είναι κατά τι μειωμένοι, από 0,6% και 0,3% σε 0,5% και 0,25% αντιστοίχως.
 
Ποιοι γλιτώνουν φόρους και ποιοι πληρώνουν περισσότερα Το νέο σύστημα φορολόγησης επιφυλάσσει φοροελαφρύνσεις, ακόμη και για τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, συνολικής αξίας πολύ υψηλότερης των 300.000 ευρώ, στην οποία περιλαμβάνονται ως επί το πλείστον κτίσματα εντός ή εκτός σχεδίου και πλήρως δομημένα οικόπεδα.

Αιτία για την εξέλιξη αυτή θα είναι το γεγονός ότι ο "κύριος" Ενιαίος Φόρος θα είναι χαμηλότερος από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (που επιβάλλεται σήμερα στα κτίσματα μέσω ΔΕΗ), ενώ καί ο "συμπληρωματικός" Ενιαίος Φόρος, που θα επιβληθεί με τη μορφή ενός νέου ΦΑΠ θα έχει αφορολόγητο όριο αυξημένο και συντελεστές μειωμένους σε σύγκριση με τον ισχύοντα σήμερα ΦΑΠ.
 
Μειώσεις στη Μύκονο και την Εκάλη Στο πλαίσιο αυτό ακόμη και ιδιοκτήτες με πολυτελείς κατοικίες σε ακριβές περιοχές της χώρας, όπως η Εκάλη, η Βουλιαγμένη και η Μύκονος, θα επωφεληθούν από το νέο «πακέτο» ρυθμίσεων, καθώς η συνολική φορολογική επιβάρυνση στην ακίνητη περιουσία τους θα μειωθεί.
 
Επιβάρυνση για καλλιέργειες εκτός σχεδίου και αδόμητα οικόπεδα
Στον αντίποδα, το κυβερνητικό σχέδιο επιφυλάσσει αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων κυρίως για όσους κατέχουν καλλιεργούμενες εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου, μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα και αδόμητα οικόπεδα.

Ειδικά για τους ιδιοκτήτες κτισμάτων και εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων συνολικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ οι επιβαρύνσεις θα είναι αυξημένες, μόνο εφόσον στην περιουσία περιλαμβάνονται και αδόμητα οικόπεδα εντός σχεδίου.

Κι αυτό διότι, με το νέο σύστημα φορολόγησης τα οικόπεδα αυτά θα επιβαρύνονται δύο φορές, με "κύριο" και "συμπληρωματικό" Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ενώ με το ισχύον καθεστώς επιβαρύνονται άπαξ, μόνο με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).
Πηγή : money-money.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...