3 Μαΐ 2013

Online ο ΦΠΑ από το ταμείο στην Εφορία

Ενα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο αν τελικά υλοποιηθεί θα ανατρέψει το σημερινό προβληματικό καθεστώς συναλλαγών μεταξύ του κράτους και των φορολογούμενων και θα φέρει πιο κοντά τις φορολογικές αρχές στη σύλληψη της φοροδιαφυγής, έχει στο τραπέζι του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.......

Στο υπουργείο Οικονομικών επιχειρούν να αλλάξουν σελίδα στην φορολογική πολιτική, να βάλουν στην ατζέντα της συζήτησης τις διορθωτικές αλλαγές στη φορολογία, μέτωπο στο οποίο ως τώρα κυριαρχούσαν τα χαράτσια και η έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών.

Η έγκριση των δόσεων του πρώτου τριμήνου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί από το Eurogroup μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, μετατοπίζει αυτομάτως τις προτεραιότητες του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στις αλλαγές αυτές που θα ενσωματώνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Ιουνίου. Πρόκειται για ένα πλέγμα μέτρων και ρυθμίσεων για την απλοποίηση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων καθώς και όλων των διοικητικών διαδικασιών: από την έκδοση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου έως την επιβολή ποινών, την απόδοση του ΦΠΑ και τους τρόπους είσπραξης των εσόδων.

Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι:
• Η άμεση διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των μηχανογραφημένων συστημάτων έκδοσης στοιχείων, των επιχειρήσεων με το Taxisnet ώστε να υπάρχει αυτόματη ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τον ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί. Ετσι, θα καταργηθεί και το χαρτοβασίλειο των δηλώσεων που υποβάλλεται σήμερα από τους υπόχρεους για περιοδικές και συγκεντρωτικές δηλώσεις ΦΠΑ.

• Η καθιέρωση συστήματος συμψηφισμού όλων των κατηγοριών οφειλών μεταξύ του κράτους και των φορολογουμένων που δεν θα περιορίζεται στο εύρος του στενού δημόσιου τομέα αλλά θα επεκτείνεται στα νοσοκομεία, στις ΔΕΚΟ, και στους ΟΤΑ.

• Η εφαρμογή και στην πράξη της υποχρέωσης του Δημοσίου να πληρώνει στην ώρα του και εντός 30 ημερών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβαρύνεται με τόκους.

• Η αναθεώρηση του σημερινού συστήματος έκδοσης πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας, το οποίο ουσιαστικά σήμερα έχει μετατραπεί σε πιστοποιητικό φορολογικών ρυθμίσεων. Στόχος είναι αφενός να απλοποιηθεί η χορήγησή του και αφετέρου να συνδεθεί με τη βεβαίωση της οφειλής του υπόχρεου.

• Το νέο καθεστώς ελέγχων και υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στις ενδοομιλικές συναλλαγές, που αποτελούν αυτή τη στιγμή μεγάλη εστία φοροδιαφυγής μέσα από υποτιμολογήσεις και υπερτιμολογήσεις θυγατρικών και μητρικών εταιρειών.

• Απλούστεροι και ενιαίοι κανόνες στη φορολογία εισοδήματος που θα είναι κατανοητοί από όλους τους πολίτες, οι οποίοι σήμερα σε κάθε βήμα τους χρειάζονται βοήθεια λογιστή.

Για τον Γ. Στουρνάρα τα μέτρα αυτά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος προκειμένου να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερα υψηλές ανάγκες αύξησης των δημόσιων εσόδων τα επόμενα χρόνια, αλλά και για να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαιοσύνης στους φορολογούμενους που έχει τρωθεί από τα αλλεπάλληλα χαράτσια των τελευταίων ετών.
real.gr
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Επιμέλεια : NewsRoom
Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...