28 Μαΐ 2013

«Ψηφίζουν» Ελλάδα οι διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας

Τις πολιτικές και τους στόχους του υπουργείου Ναυτιλίας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ενός φιλικότερου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στα λιμάνια της χώρα μας, παρουσίασε ο κ. Κωστής Μουσουρούλης, κατά την πρώτη ημέρα του διεθνούς συνεδρίου "2nd Posidonia Sea Tourism Forum", στο Μέγαρο Μουσικής......

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου είπε ότι η χώρα μας για να μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της, αναφορικά με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στα 30 από τα 57 βασικά λιμάνια της χώρας, που μπορούν να φιλοξενήσουν την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου χωρίς πολύ μεγάλη προσπάθεια, χρειάζεται τρία πράγματα, που αποτελούν και τα βασικά σημεία της στρατηγικής του υπουργείου:
Πρώτον, οριζόντια πολιτική, που θα αναπτύσσει συνδυασμένα τους νέους προορισμούς και δεν θα σηκώνει το βάρος μόνο το λιμάνι του Πειραιά, δεύτερον, βελτίωση της λιμενικής διακυβέρνησης με καλύτερη διοίκηση στα λιμάνια και τρίτον, ταχύτερη προσαρμογή στις τεχνολογικές εξελίξεις, αναφορικά με το μέγεθος των πλοίων, αλλά και προσαρμογή στις διεθνείς απαιτήσεις.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Μουσουρούλης κάλεσε τους φορείς της διεθνούς αγοράς κρουαζιέρας να αναζητήσουν τη μετάφραση της εθνικής στρατηγικής λιμένων, η οποία έχει αναρτηθεί και στη ιστοσελίδα του υπουργείου.

Ο υπουργός τόνισε ότι πέρα από το θεσμικό πλαίσιο, έχει γίνει σημαντική πρόοδος αναφορικά με την ασφάλεια των λιμανιών και των πλοίων, καθώς η χώρα μας έχει πλέον ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς απαιτήσεις ασφάλειας, εφαρμόζει το σύστημα προκαθορισμένης ημερομηνίας και ώρας εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων, ενώ απλοποίησε πλέον τις διαδικασίες δημιουργίας υποστηρικτικών έργων στα λιμάνια.

Αναφερόμενος στις λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, είπε ότι στους βασικούς προορισμούς κρουαζιερόπλοιων, αυτά θα είναι ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 8 βράδυ, ενώ έχει δημιουργηθεί μικτή ομάδα από στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και της εγχώριας αγοράς, η οποία θα παρεμβαίνει όπου χρειάζεται.

Ο κ. Μουσουρούλης προσέθεσε, επίσης, ότι από κοινού τα υπουργεία, Ναυτιλίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, προωθούν την υλοποίηση ενός προγράμματος, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα των τουριστικών επιχειρήσεων στα νησιά, είτε με αισθητικές παρεμβάσεις ή με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, προβλέπει την παροχή δανείων από 10.000 έως 30.000 ευρώ, με μακρά περίοδο αποπληρωμής, ενώ για επενδύσεις που θα γίνουν σε νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων το επιτόκιο θα είναι μηδενικό.

Αναφερόμενος στο νέο νόμο για τα πλοία αναψυχής, έκανε λόγο για ενιαίο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να ωφεληθούν πολύ περισσότεροι εμπλεκόμενοι φορείς, και μίλησε για απαλοιφή διακρίσεων στη βάση κριτηρίων ναύλωσης των σκαφών, που κατά το παρελθόν ήταν αυθαίρετοι, ελαστικοποίηση της σχετικής διαδικασίας ναύλωσης και αλλαγής του κριτηρίου επαγγελματικότητας. «Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι μια δραστηριότητα στην παγκόσμια αγορά που επέδειξε αντοχή στη διεθνή κρίση και επιδεικνύει δυναμική και μεγάλη προοπτική», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Η Carnival στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας «Είμαστε εταίροι σας, χθες σήμερα και αύριο, τόνισε ο Α’ αντιπρόεδρος ανάπτυξης και προορισμού της διεθνούς εταιρείας κρουαζιέρας Carnival, G. Israel, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση να κάνει πολλά πράγματα και να τα ολοκληρώσει, παρά τις οικονομικές δυσχερείς συνθήκες.

Ο κ. Israel ανέφερε ότι η Ελλάδα, πριν δύο χρόνια, αντιμετώπισε μια δύσκολη και κρίσιμη περίοδο και τόνισε ότι η Carnival θέλει να στηρίξει τις προσπάθειες τής χώρας, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ζητήματα να επιλυθούν και εκτιμώντας πως έχουμε μπροστά τις καλές ημέρες.

Ο Α’ αντιπρόεδρος της Carnival χαρακτήρισε θετική για την αγορά της κρουαζιέρας την άρση του καμποτάζ και αναφερόμενος στο θέμα των λιμενικών τελών, είπε ότι οι τιμές έχουν πλέον σταθεροποιηθεί παρά τις μεγάλες αυξήσεις το 2011, ενώ επισήμανε την έλλειψη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης της Αθήνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ένα κρουαζιερόπλοιο φεύγει από τη Βενετία και πηγαίνει μόνο σε ένα ελληνικό λιμάνι, αλλά σε τρία τουρκικά», είπε ο κ. Israel και τόνισε ότι, όταν το 1998 ζούσε στην Ελλάδα, ο Πειραιάς ήτανε το μεγαλύτερο λιμάνι εκκίνησης στη Μεσόγειο με δύο απευθείας πτήσεις από τη Νέα Υόρκη καθημερινά». «Σήμερα», σημείωσε, «δεν υπάρχει καμία απευθείας πτήση από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο αντιπρόεδρος ανάπτυξης και προορισμού της διεθνούς εταιρείας κρουαζιέρας απέδωσε επίσης τη δραστηριοποίηση της εταιρείας στην Αδριατική και στο Ιόνιο, στο γεγονός τα κρουαζιερόπλοια έχουν επιβραδύνει λόγω του υψηλού κόστους καυσίμων, ενώ είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τα λιμάνια της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και της Ηγουμενίτσας.

Η Carnival έχει εννέα θυγατρικές εταιρείες κρουαζιεροπλοίων στον κόσμο και πραγματοποιεί με τα πλοία της 1.090 επισκέψεις σε λιμένες διελεύσεις στην Αδριατική και του Ιονίου, διακινώντας περίπου 2,8 εκατ. επιβάτες.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2012, με την εταιρεία αφίχθησαν στο Κατάκολο 360.000 επισκέπτες, στη Σαντορίνη 260.000, στη Μύκονο 152.000 και στο Ηράκλειο 117.000 επισκέπτες.

Χρειάζονται σύγχρονες λιμενικές υποδομές, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Royal Caribbean Cruises Η οικονομική ανάπτυξη του κλάδου της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, συναρτάται άμεσα από τις λιμενικές υποδομές, τα θέματα ασφαλείας και την πολιτική σταθερότητα, τόνισε ο John Fox, αντιπρόεδρος, υπεύθυνος κυβερνητικών σχέσεων ΗΠΑ και Ευρώπης, της διεθνούς εταιρείας κρουαζιέρας Royal Caribbean Cruises.

Ο κ. Fox είπε, ότι η παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει 2.500 χρόνων ιστορία και πολιτισμό, δεν έχει τις οικονομικές απολαβές από την κρουαζιέρα, που απολαμβάνουν άλλες περιοχές. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Ελλάδα εισπράττει 600 εκατ. ευρώ περίπου, από τα 15 δισ. ευρώ που παράγει για την Ευρώπη η βιομηχανία της κρουαζιέρας και διέκρινε υστέρηση στην ανάπτυξη του home porting στη χώρα μας, καθώς -όπως είπε- μόνο το 16% των επιβατών που επισκέπτονται την Ελλάδα με κρουαζιερόπλοιο βγαίνουν από αυτό, ξοδεύοντας χρήματα στην αγορά, ενώ το ποσοστό αυτό είναι το διπλάσιο στην Ισπανία και τη Γαλλία.

Ο αντιπρόεδρος της Royal Caribbean Cruises είπε επίσης ότι η άρση του καμποτάζ είναι θετικό βήμα προς στη σωστή κατεύθυνση και ότι Ελλάδα, για να μπορέσει να αξιοποιήσει τα οικονομικά οφέλη από την κρουαζιέρα, θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να προχωρήσει σε σύγχρονες λιμενικές υποδομές, μέσω αναθέσεων και συμπράξεων (ΣΔΙΤ), επισημαίνοντας ότι ως το προς το σημείο αυτή, η κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Χαρακτήρισε επίσης θετικό το γεγονός ότι υπάρχει γεωγραφική εγγύτητα των λιμένων στην Ελλάδα και ότι είναι πολύ μικρό το κόστος και οι δαπάνες για τα καύσιμα των πλοίων.

Ανέφερε, επίσης, ότι «δαπανώνται εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τη διαφήμιση των προορισμών, και κατά ουσία φέρνουμε επιβάτες σε μια γωνιά του πλανήτη, η οποία δεν χρειάζεται να ασχοληθεί με την αυτοδιαφήμισή της, καθώς το κάνουμε εμείς, γεννώντας ευκαιρίες σε συγκεκριμένες γωνιές του πλανήτη και προορισμούς, όπως και στην Ελλάδα», είπε ο αντιπρόεδρος Royal Caribbean Cruises και κάλεσε τη χώρα μας να αναλάβει το ρόλο της ευθύνης της για να κερδίσει τον τουρίστα.

Ο κ. Fox, αναφερόμενος στην ανάπτυξη του κλάδου της κρουαζιέρας στην ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι οι μελλοντικές εξελίξεις θα κρίνουν πολλά πράγματα και ότι η ανάπτυξη συνδέεται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και βεβαίως την κερδοφορία.

Η Royal Caribbean έχει 41 πλοία, η συνολική χωρητικότητα των οποίων προσεγγίζει τους 100.000 επιβάτες.
«Κέρδος»
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...