29 Μαΐ 2013

Φορολόγηση των αγροτεμαχίων - Προς πλήρη απαλλαγή των κατ' επάγγελμα αγροτών

Εκρηκτική αναμένεται ότι θα είναι η σύσκεψη της διακομματικής για τον Ενιαίο Φόρο σήμερα το απόγευμα, με φόντο τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων αλλά και τη μετωπική σύγκρουση στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο........
Ειδικά από τη πλευρά του ΠΑΣΟΚ εκφράζεται έντονη δυσφορία για τη στάση της Ν.Δ. όσον αφορά στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων των κατ' επάγγελμα αγροτών, αλλά και για τη στάση ουδετερότητας του υπουργείου Οικονομικών, από το οποίο ζητούν να καταθέσει επιτέλους τις δικές του προτάσεις. 
 
Ειδικά όσον αφορά στους κατ' επάγγελμα αγρότες, που φαίνεται ότι αποτελούν τη πέτρα του σκανδάλου, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η Ν.Δ. υπαναχώρησε από τις θέσεις που εξέφρασε η διακομματική (με βάση τις οποίες οι αγρότες θα φορολογούνταν με ειδικούς συντελεστές και αφορολόγητο) και ζήτησε τη πλήρη απαλλαγή τους, εμφανίζοντας έτσι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ως τους... κακούς της υπόθεσης. 
«Δεν είναι δυνατόν άλλα να λένε στη διακομματική και άλλα να λένε εκτός αίθουσας», δηλώνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τα στελέχη της Ν.Δ., συμπληρώνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένοι να σηκώσουν μόνοι τους το βάρος των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί για διεύρυνση της φορολογικής βάσης των ιδιοκτητών ακινήτων.

Κατόπιν τούτου, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχοντας αλλάξει... ρότα, κατεβαίνουν με θέση για τη πλήρη απαλλαγή των κατ' επάγγελμα αγροτών, δείχνοντας προς τη μεριά των υπόλοιπων αγροτεμαχίων αλλά και των αστικών ακινήτων, για τη κάλυψη της όποιας "τρύπας" στα προσδοκώμενα έσοδα.
 
Σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο που είχαν εκπονήσει τα μέλη της διακομματικής, η φορολόγηση στα αγροτεμάχια θα ήταν της τάξης των 10- 13 ευρώ ανά στρέμμα, άρα εάν απαλλαγούν οι κατ' επάγγελμα αγρότες, που κατέχουν περίπου 14 εκατ. στρέμματα από το σύνολο των 66,5 εκατ. στρεμμάτων, για να μην υπάρξει "κενό", τα υπόλοιπα αγροτεμάχια, που έχουν και χαμηλότερη αξία, θα πρέπει να επιβαρυνθούν με τουλάχιστον 20 ευρώ το στρέμμα!

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά από τον Ενιαίο Φόρο αναζητούνται 3,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι μπορούν να προέλθουν από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, περίπου 1,7 δισ ευρώ από τα αστικά ακίνητα και τα υπόλοιπα από τα ακίνητα των νομικών προσώπων.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...