30 Μαΐ 2013

Στα 10.000 ευρώ ανεβάζουν το χρέος προς τα ταμεία που μπορεί να ρυθμιστεί με 100 δόσεις

Της Ρούλας Σαλούρου
Οφειλές έως 10.000 ευρώ, από φυσικά πρόσωπα προς τα ταμεία, θα μπορούν τελικά να διακανονίζονται σε 100 δόσεις, έως 50 ευρώ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του capital.gr, στον διπλασιασμό του αρχικού ποσού, που βάσει του νόμου και των υπουργικών αποφάσεων, ορίστηκε στις 5.000 ευρώ, συμφώνησαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας.......

Κρίθηκε δε, αναγκαίο, καθώς διαπιστώθηκε αφενός ότι οι διατάξεις της νέας ρύθμισης χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σε 48 δόσεις, είναι μια σκληρή και δύσκολη να εφαρμοστεί ρύθμιση και αφετέρου ότι, σημαντικός αριθμός οφειλετών, που έχει διάθεση να πληρώσει και δεν συγκαταλέγεται στους λεγόμενους «μπαταχτσίδες» χρωστά ποσά έως και 10.000 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ΟΑΕΕ, περίπου 195.000 είναι οι λεγόμενοι διακόψαντες, αυτοί δηλαδή που έχουν διακόψει την ασφάλιση στο ταμείο, χρωστώντας 1,450 δισ. ευρώ.

Αυτοί, θεωρούνται πλέον φυσικά πρόσωπα και περίπου το 65% αυτών μπορούν εφόσον το επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αφού χρωστούν ποσά έως και 10.000 ευρώ.

Βέβαια, η διοίκηση του ΟΑΕΕ δεν περιμένει περισσότερα από 200-300 εκατ. ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση από τη ρύθμιση, ακόμη και μετά από αυτή τη θετική αλλαγή.

Αντίστοιχα, στο ΙΚΑ αναμένουν μέσα στο 2013, βάσει των πλέον αισιόδοξων προβλέψεων, περί τα 500 εκατ. ευρώ από τη νέα ρύθμιση χρεών.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, η διοίκηση του ταμείου σχεδιάζει και ελπίζει στην δανειοδότηση των οφειλετών από τις τράπεζες, ώστε να καταφέρουν να υπαχθούν στη ρύθμιση είτε των 48 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε των 100 δόσεων για ποσά έως 10.000 ευρώ.

Η διοίκηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα, με τις υψηλότερες οφειλές, απέστειλε σχετική επιστολή προς τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank, με την οποία προτείνει τη δημιουργία τέτοιων προϊόντων – δανείων για χρέη, τα οποία και θα μπορούν να προωθήσουν στις επιχειρήσεις, που δεν έχουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο των περισσότερων δόσεων για την αποπληρωμή των δανείων αυτών, καθώς και επιτόκιο χαμηλότερο από το 8,5% που επιβάλλει η ρύθμιση, για να προσελκύσουν περισσότερους οφειλέτες.
Πηγή:capital.gr
Επιμέλεια : NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...