2 Μαΐ 2013

Ακριβά ακίνητα και αγροτεμάχια θα "σηκώσουν" το βάρος του ενιαίου φόρου ακινήτων

Από τα ακριβά ακίνητα των φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών αναμένεται να βρει η κυβέρνηση το ένα δισ ευρώ που λείπει για να οριστικοποιηθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων για το 2014.
Στόχος είναι να εισπραχθούν από τον Μάρτιο του 2014 μέχρι ........
το τέλος του έτους περί τα 3,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή"(newmoney.gr) από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα εξαιρεθούν ακίνητα μικρής αντικειμενικής αξίας υπό την προϋπόθεση ότι τα νούμερα «βγαίνουν».

Την ερχόμενη Τρίτη η διακομματική επιτροπή συνεδριάζει εκ νέου όπου θα επεξεργαστεί τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών που θα οδηγούν στην κάλυψη του κενού ύψους ενός δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής στα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί προκύπτει δημοσιονομικό αποτέλεσμα 2-2,3 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ένα δισ. ευρώ θα προέλθει από τη φορολόγηση των αστικών ακινήτων, 400-500 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα των επιχειρήσεων και της Εκκλησίας και 500 με 600 εκατ. ευρώ από τις εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης.

Το υπόλοιπο ποσό που «ψάχνει» η διακομματική επιτροπή θα καλυφθεί και από τις τρεις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή τα ακριβά αστικά ακίνητα (κατοικίες, καταστήματα, οικόπεδα εντός σχεδίου) που πιθανόν η φορολόγησή τους να είναι υψηλότερη, τα αγροτεμάχια και τα ακίνητα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή" εξετάζεται:

1. Να επιβληθούν υψηλοί συντελεστές φορολόγησης για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

2. Τα ακίνητα των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν ανάλογα με το σκοπό που χρησιμοποιούνται. Δηλαδή τα ακίνητα των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο που θα αποτελείται από τέσσερις συντελεστές 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%. Τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) καθώς και τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία. θα φορολογηθούν με συντελεστές 0,1%, 0,2% και 0,3%.

3. Στα εκτός σχεδίου ακίνητα και ιδιαίτερα στα αγροτεμάχια σε εκμεταλλεύσιμα και μη. 
Για τα αγροτικά που χρησιμοποιούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες εξετάζεται η εφαρμογή ενός μικρού αφορολόγητου της τάξης των 30.000 ευρώ και η φορολόγησή τους με ξεχωριστή κλίμακα. Τα μη αγροτικά ακίνητα θα προστίθενται στα υπόλοιπα ακίνητα που κατέχει ο φορολογούμενος και θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα που θα εφαρμοστεί.

4. Τα αστικά ακίνητα θα έχουν αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ.
Στο νέο φόρο θα υπαχθούν όλες οι κατηγορίες ακινήτων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή διαμερίσματα, μονοκατοικίες και οικόπεδα. Ο υπολογισμός του νέου φόρου για τα κτίσματα και τα οικόπεδα θα γίνεται ατομικά για κάθε φυσικό πρόσωπο, με βάση κλίμακα. Για ένα ζευγάρι εγγάμων φορολογουμένων, θα ισχύει αφορολόγητο τουλάχιστον 50.000 ευρώ για κάθε έναν από τους συζύγους, δηλαδή συνολικό αφορολόγητο 100.000 ευρώ.

Στο μεταξύ όλοι οι κάτοχοι αγροτεμαχίων θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους μέχρι τις 31 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, τα φυσικά πρόσωπα που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2013 εδαφικές εκτάσεις σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, δηλαδή αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους και λοιπές εκτάσεις γης, θα κληθούν να υποβάλλουν σε ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία για τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτάσεις γης που κατέχουν.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...