2 Μαΐ 2013

Η Ακολουθία του Ευχελαίου και του Μεγάλου Δείπνου στη Μύκονο

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης,τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου.
Κατά τη διάρκεια της τέλεσής του Μεγάλου Ευχελαίου,ο Πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Μαραγκός διάβασε επτά Ευαγγέλια και επτά Ευχές. Ευλογήθηκε έτσι το λάδι με.....
το οποίο «σταύρωσε» τους πιστούς στο μέτωπο, στο πηγούνι, στα μάγουλα και στις παλάμες.
Το λάδι του Ευχελαίου θεωρείται θεραπευτικό. Κατά την διάρκεια του μυστηρίου ο ιερέας ανάβει ένα κερί για κάθε Ευαγγέλιο που διαβάζει. Αυτό κάνουν και μερικοί πιστοί κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ευχελαίου, στην εκκλησία, την Μεγάλη Τετάρτη.

Το βράδυ τελέσθηκε η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης που αναφέρεται στο Μυστικό Δείπνο και ψάλλεται το Κοντάκιο «ότε οι ένδοξοι μαθηταί».

Το κορυφαίο γεγονός είναι η τελετή του νιπτήρα. "Ταπεινούμενος δι' ευσπλαχνίαν, πόδας ένιψας των μαθητών σου, και προς δρόμον θείον τούτους κατεύθυνας".

Πρόκειται για τη αποτύπωση της εικόνας του Ιησού, που αν και εξουσιάζει γη και ουρανό, πλένει τα πόδια των μαθητών Του πριν από το δείπνο. Την εποχή εκείνη συνηθιζόταν οι δούλοι του οικοδεσπότη να πλένουν τα πόδια των επισκεπτών, πριν αυτοί καθίσουν στο τραπέζι για φαγητό, όταν επρόκειτο για επίσημο δείπνο. Εδώ όμως αναλαμβάνει αυτήν τη διακονία ο Κύριος, εξηγώντας τους ότι: "ο μείζων εν υμίν γενέσθω ως ο νεώτερος και ο ηγούμενος ως ο διακονών".
Mykonos Ticker

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...