4 Μαρ 2013

Ζηζή Πατεράκη: Η ύπνωση είναι πάντα αυτοϋπνωση

Η ΥΠΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟΫΠΝΩΣΗ
Πολλοί νομίζουν ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην Ύπνωση που καθοδηγείται από κάποιον άλλον και την Αυτούπνωση. Όμως η Ύπνωση είναι πάντα Αυτούπνωση. Ένας υπνοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει καθοδηγώντας ή αναπτύσσοντας την υπνωτική κατάσταση,αλλά τον έλεγχο τον έχετε πάντα εσείς. Η Ύπνωση είναι δική σας.......



Παρότι ο όρος <<Ύπνωση>> προέρχεται από την λέξη <<Ύπνος>> στην πραγματικότητα οι δύο καταστάσεις απέχουν πολύ όπως αποδεικνύουν και μελέτες με την βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογράφου (ΗΕΓ).Κατά την Ύπνωση, η προσοχή και η συγκέντρωση παραμένουν εστιασμένες σε αντίθεση με τον ύπνο, γι αυτό και τα ευεργετήματα της Ύπνωσης δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν με συνηθισμένο ύπνο.


Όταν βρίσκεται κανείς σε κατάσταση Ύπνωσης, είναι απαγκιστρωμένος από την διαρκή συνειδητοποίηση του περιβάλλοντος και την ενασχόληση με τα προβλήματα της καθημερινότητας, καταφέρνοντας έτσι να εστιάσει την προσοχή του σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η βοήθεια του άλλου ατόμου περιορίζεται στο να υποβάλλει κάποιες κατευθύνσεις προς τις οποίες θα εστιαστούν οι δημιουργικές ικανότητες και η φαντασία του ατόμου ώστε να επιτευχθεί κάποιος επιθυμητός στόχος.

Η κατάσταση Ύπνωσης δεν είναι κάτι που επιβάλλεται ή υποβάλλεται από κάποιον άλλο. Πρόκειται αντίθετα για μια έμφυτη δυνατότητα που ενυπάρχει σε κάθε άνθρωπο και του επιτρέπει να βυθίζεται σε μια βαθιά επίγνωση του εαυτού του. 

Η Ύπνωση και τα ευεργετικά της αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν τόσο με καθοδήγηση και θεραπευτική παρέμβαση ενός ειδικευμένου ατόμου, όσο και χωρίς καμμία εξωτερική βοήθεια, όπως γίνεται στην περίπτωση της Αυτο-ύπνωσης. 

Η ευκολία με την οποία ενα άτομο υπνωτίζεται, ποικίλλει. Άνθρωποι που έχουν την τάση να περνούν εύκολα σε κατάσταση αφαίρεσης ή ονειροπόλησης, είναι συχνά και ιδιαίτερα υποβόλιμοι στη διαδικασία της Ύπνωσης. 

Ωστόσο ο καθένας μας έχει έμφυτη σε κάποιο βαθμό αυτήν την ικανότητα η οποία μπορεί επιπλέον να καλλιεργηθεί. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο του ανθρώπινου νου και συμβαίνει σε όλους μας μερικές φορές κάθε μέρα, στιγμιαία ή για μεγαλύτερη διάρκεια, όπως την ώρα που βλέπουμε τηλεόραση ή διαβάζουμε, ή κοιτάζουμε έξω απ' το παράθυρο με στοχασμό ή οδηγούμε. 

Μπορεί να οδηγεί κανείς με την προσοχή του τόσο συγκεντρωμένη στον δρόμο, ώστε όταν φτάνει στον προορισμό του να μην έχει καμιά συνειδητή ανάμνηση της διαδρομής που ακολούθησε. 

'Η μπορεί να παρακολουθεί μια ταινία στην τηλεόραση τόσο αφοσιωμένα ώστε να χάνει για ένα διάστημα την αίσθηση του χώρου και του χρόνου. Σε πειραματικό επίπεδο αυτή η εναλλακτική αντίληψη της πραγματικότητας αντανακλάται στην ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου όπου παράγονται εγκεφαλικά κύματα Άλφα.

Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που, χωρίς να ταυτίζονται με τη διαδικασία της Ύπνωσης, παρουσιάζουν σημαντικές αναλογίες μ' αυτήν όπως για παράδειγμα ο διαλογισμός, ο θεραπευτικός οραματισμός, η προσευχή ή οι τεχνικές άσκησης του λεγόμενου Mind control (αυτοέλεγχος του Νου), αλλά και καθημερινές αυθόρμητες καταστάσεις όπως η κοινή ονειροπόληση. 


Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου περνά από την παραγωγή κυμάτων Βήτα (που χαρακτηρίζουν τη συνήθη λειτουργία κατά την εγρήγορση) στα κύματα Άλφα που συνοδεύουν κάθε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης. 

Όταν βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση λειτουργίας ο νους μας, παρουσιάζει κάποιες πρόσθετες δυνατότητες να επεξεργαστεί δεδομένα με διαφορετικό από το συνήθη τρόπο, να πάρει σημαντικές αποφάσεις και να ανατρέψει παλιές συνήθειες, να βιώσει τις λειτουργίες και τις ανάγκες του σώματος με μεγαλύτερη ακρίβεια και να ανακατανείμει τη <<ζωτική ενέργεια>> του φυσικού σώματος (αυτό του στην κινέζικη ιατρική ονομάζεται ΤΣΙ), εξισορροπώντας ενεργειακά μπλοκαρίσματα, λειτουργικές ανισορροπίες ή ψυχολογικούς περιορισμούς. 

Όλες οι μεγάλες θρησκευτικές παραδόσεις, καθώς και πολλές πανάρχαιες ή νεότερες πρακτικές αυτογνωσίας ή εκγύμνασης, θεραπείας ή προσωπικής ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα η Γιόγκα, οι ανατολικές πολεμικές τέχνες, αλλά και πολλές θεραπευτικές μέθοδοι, αποδεκτές από τη συμβατική δυτική ιατρική, έχουν ενσωματώσει κάποια μορφή διαλογισμού ή βαθιάς χαλάρωσης στη διδασκαλία τους συνειδητοποιώντας το τεράστιο δυναμικό αλλαγής και αυτοθεραπείας που διαθέτει το ανθρώπινο ον.

Ο άνθρωπος της εποχής μας και ιδιαίτερα εκείνος που ζει στην πόλη βομβαρδίζεται διαρκώς από θόρυβο κάθε είδους, ηχητικό, οπτικό, ηλεκτρομαγνητικό και πληροφοριακό. 

Χάνει έτσι όλο και περισσότερο την ικανότητα για ουσιαστική χαλάρωση, για ένα περιστασιακό άδειασμα του πολυάσχολου νου του και επομένως για την επαφή με τον αληθινό του εαυτό, καθώς είναι παγιδευμένος στο συνεχές κυνηγητό ενός υποθετικού μέλλοντος αγνοώντας και αποφεύγοντας συστηματικά την ένωσή του με το Τώρα. 

Αντίθετα με αυτό που φαντάζονται πολλοί, στην κατάσταση Ύπνωσης δε χάνει κανείς τη συνείδησή του ή τη βούλησή του. Αντίθετα μαθαίνει να εστιάζει τη βαθύτερη επίγνωση στο εσωτερικό του ίδιου του εαυτού του, επιτρέποντας στο υποσυνείδητο κομμάτι του νου να βγει στην επιφάνεια, σε αντίθεση με την συνήθη κυριαρχία του Συνειδητού. 

Αυτές οι δύο τόσο διαφορετικές και αντικρουόμενες τάσεις είναι πιθανό να ταυτίζονται με κάποιες ανώτερες λειτουργίες των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου μας: το Συνειδητό, που συσχετίζεται με τις αναλυτικές, λογικές, μαθηματικές και λεκτικές διεργασίες που λαβαίνουν χώρα στο Αριστερό εγκεφαλικό ημισφαίριο, ενώ το υποσυνείδητο συνδέεται με λειτουργίες του Δεξιού ημισφαιρίου: συνολική αντίληψη των πραγμάτων, οπτική αντίληψη, φαντασία, ρυθμός, συναίσθημα και δημιουργικότητα.
ΝΑΜΑΣΤΕ
Ζηζή Πατεράκη
Spiritual Teacher/Healer
info@live-in-light.com
http://www.live-in-light.com
Πηγή : mylady.gr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...