30 Σεπ 2012

Τα 15 μυστικά του ευ ζην

Γράφει η Δώρα Αγγελοπούλου, MSc - Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
Η καλή φυσική κατάσταση και η καλή ψυχολογία είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Είναι αποδεδειγμένο ότι σε όσο καλύτερη κατάσταση βρίσκεται το σώμα μας τόσο καλύτερα αισθανόμαστε με τον εαυτό μας,......
άρα τόσο καλύτερη είναι η υγεία αλλά και η ψυχολογία μας.


Ωστόσο, η άρτια σωματική κατάσταση σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει δίαιτες μέχρι τελικής πτώσεως, άσκηση μέχρι εξαντλήσεως και διατροφικές υπερβολές που μπορεί να οδηγήσουν σε δεκαήμερες διακοπές στο νοσοκομείο! Κάθε άλλο. Το μυστικό για υγιεινή ζωή είναι μια ισορροπημένη ζωή, μακριά από κάθε είδους καταχρήσεις και πρακτικές που εξασθενούν τον οργανισμό μας και βλάπτουν την υγεία μας.

Αν λοιπόν κάθε φορά που χαλάει το ασανσέρ τα σκαλοπάτια γίνονται για σας ένας μικρός Γολγοθάς, αν το αγαπημένο σας τζιν αρνείται να κουμπώσει, αν οι φυσικές σας αντοχές ενισχύονται μόνο με συμπληρώματα βιταμινών τότε ήρθε η ώρα να κάνετε μια σειρά από ριζικές αλλαγές.

Αλλαγές που θα σας βοηθήσουν βελτιώσετε τις συνθήκες διαβίωσης σας θα σας χαρίσουν ευεξία και τη δυνατότητα ν’ απολαύσετε πραγματικά τη ζωή. Τα 50 fitness μυστικά που ακολουθούν, αν γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σας, είναι βέβαιο πως θα ξυπνήσουν μέσα σας ένα νέο, βελτιωμένο, πιο δραστήριο και σίγουρα πιο ευτυχισμένο εαυτό.
Δώστε την πρέπουσα σημασία στην υγιεινή διατροφή:
Είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για τη γενικότερη σωστή λειτουργία του οργανισμού σας όσο και για την υγεία και την ομορφιά των επιμέρους οργάνων και μελών του σώματος όπως οι μύες, δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια κλπ.
Μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό:
Ξεκινήστε την ημέρα σας μ’ ένα πλούσιο ισορροπημένο γεύμα που θα σας κρατήσει χορτάτους και γεμάτους ενέργεια μέχρι την ώρα του μεσημεριανού.
Πίνετε άφθονο νερό:
Αν είναι δυνατόν αντικαταστήστε κάθε είδους αναψυκτικό (light και μη) με το νερό. Είναι ό,τι καλύτερο για το οργανισμό, βοηθά στην πέψη, είναι λιποδιαλυτικό και δεν προκαλεί κυτταρίτιδα όπως τα διάφορα ανθρακούχα.
Αποφασίστε, μετά από ώριμη σκέψη, τι θέλετε να φάτε και γιατί:
Βεβαιωθείτε ότι αυτό που θα επιλέξετε είναι υγιεινό και προσφέρει στον οργανισμό σας ωφέλιμα διατροφικά στοιχεία. Παράλληλα ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση junk food.
Προτιμήστε τρόφιμα με θερμίδες που «καίγονται» εύκολα:
Αποφύγετε τα πολλά λιπαρά και, κάθε φορά που νιώθετε την ανάγκη να «ξεγελάσετε» το στομάχι σας με κάτι, προτιμήστε ένα φρούτο ή μια φρουτοσαλάτα.
Καταπολεμήστε τη συναισθηματική κατανάλωση τροφής:
Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα, δείξτε πυγμή και αποφασιστικότητα και όχι ηττοπάθεια που εκφράζεται με μια επιδρομή στο ψυγείο.
Αντιμετωπίστε την άσκηση σαν κάτι ευχάριστο και διασκεδαστικό:
Μην τη θεωρείτε κάτι που πρέπει να κάνετε με το ζόρι. Να θυμάστε δύο πράγματα: πρώτον, η γυμναστική και η άσκηση είναι τρόπος ζωής και, δεύτερον, αθλείστε για σας και όχι για τους άλλους.
Ξεκινήστε την ημέρα σας με καλή διάθεση:
Κάθε πρωί φροντίστε να τονώνετε την ψυχολογία σας κάνοντας πράγματα που σας κάνουν ν’ αντιμετωπίζετε θετικά τη ζωή. Ακούστε μουσική, διαβάστε κάτι ευχάριστο, μιλήστε στο τηλέφωνο με αγαπημένα σας πρόσωπα. Το ξεκίνημα είναι το ήμισυ του παντός. Αν έχετε ανεβασμένη διάθεση, όποια δυσκολία ή πρόβλημα δεν θα μοιάζει βουνό αλλά θα αντιμετωπιστεί από εσάς με ψυχραιμία και στις φυσιολογικές του διαστάσεις.
Περιορίστε την καφεΐνη όσο το δυνατόν περισσότερο:
Το ιδανικό σενάριο θα ήταν να αποβάλετε εντελώς τη συνήθεια του καφέ. Το τσάι είναι μία καλή εναλλακτική.
Μην υποκύπτετε στη ρουτίνα:
Ξυπνώντας κάθε πρωί να σκέφτεστε ότι σήμερα θα κάνετε κάτι σπουδαίο. Μην κατσουφιάζετε και μην αφήνετε τον εαυτό σας μπει στη λογική της ρουτίνας.
Σταματήστε να είστε αναβλητικοί:
Βάλτε στόχους και δημιουργήστε το πλάνο για τη επίτευξη τους.
Επικεντρωθείτε σε βραχυπρόθεσμους στόχους:
Αποφύγετε να θέτετε μεγαλεπήβολους και δύσκολους στόχους. Δώστε προτεραιότητα στους πιο βραχύς θεσμούς και εφικτούς φροντίζοντας να τους εκπληρώνετε μέρα με τη μέρα.
Κρατήστε ένα ημερήσιο πλανόγραμμα:
Σημειώστε όλες τις δουλειές που έχετε αναλάβει αρχίζοντας από αυτές που έχετε ήδη κάνει, τις δουλειές που πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε και αυτές που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει.
Ανακεφαλαιώστε:
Στο τέλος κάθε μέρας κάντε μια σύνοψη όσων έχετε ήδη κάνει και στη συνέχεια οργανώστε τις δουλείες της επόμενης μέρας με βασικό κριτή το βαθμό σπουδαιότητας τους.
Τηρείτε οπωσδήποτε το πρόγραμμα σας:
Ειδικά όταν αυτό περιλαμβάνει χαλάρωση και προσωπικό χρόνο για εσάς μία δουλειά δεν είναι πιο σπουδαία από τον ίδιο μας τον εαυτό.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...