Η ανάμνηση της ντομάτας που τρώγαμε μικροί σπάνια βρίσκει γευστικό αντίκρυσμα σ’αυτές που τρώμε σήμερα...
Το περιοδικό Science δημοσιεύσε, το γενετικό αίτιο για τις άγευστες ντομάτες, αυτές που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ αλλά, όλο και περισσότερο και σε πάγκους της λαϊκής.....

Δεν είναι μόνο λοιπόν το γεγονός ότι μπορεί να κόβονται άγουρες για να φτάνουν σε καλή κατάσταση στον καταναλωτή, δεν είναι μόνο ότι μπορεί να έχουν μείνει στο ψυγείο ένα διάστημα ούτε ο τρόπος που καλλιεργούνται -σε θερμοκήπιο ή στην ύπαιθρο-, ούτε τόσο η ποσότητα ήλιου στην οποία έχουν εκτεθεί. 

Υπάρχει και ένα γενετικό αίτιο που μειώνει τη γεύση τους ακόμα και αν το φρούτο συλλεχθεί ώριμο και όψιμο.

Όπως επισημαίνει στο άρθρο της η διεθνής ομάδα βιοεπιστημόνων που έκανε την έρευνα, επί 70 χρόνια επιλέξαμε συστηματικά τις ποικιλίες που ωριμάζουν ομοιόμορφα. 

Έτσι το προτιμάει ο καταναλωτής, αλλά και ο παραγωγός που δυσκολεύεται λιγότερο στο να επιλέξει τη στιγμή της συγκομιδής και ο μανάβης που θέλει να παραλαμβάνει ένα προϊόν που άντεξε στη μεταφορά. 

Θέλουμε ντομάτες που είναι ομοιόμορφα πράσινες και γίνονται ομοιόμορφα κόκκινες. Αντιθέτως, οι παλιότερες ποικιλίες κρατούσαν και μια λωρίδα πρασινοκίτρινη γύρω από τον βλαστό καθώς ωρίμαζαν. 

Ενώ λοιπόν πετύχαμε την άψογη εμφάνιση, χάσαμε στη γεύση καθώς μειώσαμε ουσιαστικά μερικά από τα συστατικά που ακριβώς προσδίδουν γεύση.
Πώς; Η συστηματική επιλογή ποικιλίας με αδρανοποιημένο, μέσω μετάλλαξης, ενός γονιδίου που ελέγχει την ωρίμανση προκάλεσε επιπλέον μια σειρά αντιδράσεων: μπλόκαρε τη σύνθεση ενός παράγοντα μεταγραφής – της πρωτεΐνης GLK2- που εμπλέκεται στην φωτοσυνθετική δράση του ίδιου του καρπού. 

Αυτή η δραστηριότητα αφορά στην παραγωγή σακχάρων και αρωματικών ουσιών από τον ίδιο τον καρπό και έρχεται να συμπληρώσει όσα προέρχονται μέσω μεταφοράς από τη φωτοσύνθεση των φύλλων. Αυτό το επιπλέον που παράγει το ίδιο το φρούτο είναι που κάνει νόστιμη μια ντομάτα.

Με γενετικούς χειρισμούς η επιστημονική ομάδα κατάφερε να επαναφέρει τη βιοχημική λειτουργία του GLK2 σε ντομάτες που είχαν χάσει τη λειτουργία αυτή και τις έκανε να παραμείνουν ομοιόμορφα κόκκινες κατά την ωρίμανση. 

Ουσιαστικά πιο πλούσιες σε σάκχαρα και αρωματικές ουσίες από αυτές της ομάδας ελέγχου (αυτές δηλαδή με απενεργοποιημένο GLK2), δεν τις δοκίμασε κανείς εφ’όσον αποτελούν ερευνητικό προϊόν απαγορευμένο προς βρώση. 

Οι ίδιοι πιστεύουν όμως ότι το καινούργιο είδος δεν έχει εμπορικό μέλλον και συνιστούν επιστροφή σε παλαιότερες ποικιλίες. 
Πηγή : The New York Times 
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker