30 Σεπ 2012

Ποια επαγγέλματα μπορούν να σας εξασφαλίσουν δουλειά στο...μέλλον.

Θέλετε να μάθετε ποια ίσως να είναι τα σημαντικότερα επαγγέλματα της επόμενης εικοσαετίας για να μπορείτε από τώρα να προετοιμάστε;Αν ναι, δεν έχετε να κάνετε τίποτα παραπάνω από το να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να διαβάσετε την έκθεση «The Shape of Jobs to Come» που εκπόνησε η Fast Future Research και στην οποία παρουσιάζονται τα συγκεκριμένα επαγγέλματα.
Ποια είναι αυτά;.....

Κατασκευαστές ζωντανών ανθρώπινων μελών (body
-part makers)
Σύμφωνα με την έρευνα το συγκεκριμένο επάγγελμα αναμένεται να εμφανιστεί το 2020. Καθώς η τεχνολογία προσθετικών μελών βελτιώνεται, σε μερικά χρόνια θα είναι εφικτή και η δημιουργία ζωντανών ανθρώπινων μελών. Σύμφωνα με την Fast Future Research πάντα, στο μέλλον θα λειτουργούν καταστήματα που θα πωλούν και θα επισκευάζουν ανθρώπινα μέλη.

Νάνο-γιατροί (nano-medics)
Η εξέλιξη που θα εμφανίσει ο κλάδος της νανοτεχνολογίας θα οδηγήσει στη δημιουργία υπό-ατομικών συσκευών και νέων θεραπειών. Κατά συνέπεια οι αλλαγές που θα προκύψουν στην προσωπική περίθαλψη και θεραπεία θα οδηγήσουν στην ανάγκη ειδικευμένων νάνο-γιατρών που θα μπορούν να διαχειρίζονται τις νέες νάνο-θεραπείες αποτελεσματικά. Το επάγγελμα προβλέπεται να κάνει την «εμφάνιση» του το 2025

Αγρότες γενετικά τροποποιημένων τροφίμων (farmers of genetically engineered crops and livestocks)
Ηδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους εν μέρει αυτές οι καλλιέργειες. Σύμφωνα όμως με την έρευνα το 2015 θα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Οι μελλοντικοί αγρότες θα καλλιεργούν νέους τύπους φυτών και θα εκτρέφουν γενετικά τροποποιημένα ζώα που θα παράγουν περισσότερη τροφή και θα περιέχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Χειρούργοι αύξησης της μνήμης (memory augmentation surgeons)
Αυτός ο κλάδος της ιατρικής θα αργήσει να εμφανιστεί, καθώς αναμένεται το 2030. Οι εν λόγω χειρουργοί θα μπορούν να προσθέτουν μνήμη σε ανθρώπους και να βοηθήσουν αυτούς που είναι υπερβολικά εκτεθειμένοι σε πληροφορίες και χρειάζονται περισσότερη μνήμη.

Ηθικιστές νέων επιστημών (new-science ethicists)
Καθώς οι νέες επιστήμες οδηγούν την ανθρωπότητα σε νέους δρόμους όπως π.χ. η κλωνοποίηση ανθρώπινου DNA, θα χρειαστεί μια νέα γενιά επαγγελματιών φιλοσόφων που θα μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνία να κατανοήσει τις νέες εξελίξεις και να παράλληλα κάνει ηθικές επιλογές. Η «άφιξη του επαγγέλματος αναμένεται το 2015

Πιλότοι, τουριστικοί ξεναγοί και αρχιτέκτονες του διαστήματος (space pilots, tour guides and architects)
Ήδη πολλές εταιρείες διεθνώς πραγματοποιούν τουριστικές ξεναγήσεις στο διάστημα έναντι μεγάλων τιμημάτων. Στο μέλλον καθώς τα ταξίδια αυτά θα πυκνώσουν θα χρειαστούν πιλότοι, ξεναγοί και πιο μακροπρόθεσμα ειδικοί αρχιτέκτονες που θα σχεδιάζουν το πως θα ζούμε και θα εργαζόμαστε στο διάστημα. Σύμφωνα με το SICSA (το Πανεπιστήμιο του Χιούστον στις ΗΠΑ) τρία σχεδιαστικά έργα που τρέχουν από σήμερα και περιλαμβάνουν: θερμοκήπια στον Άρη, φυλάκια στην Σελήνη, και οχήματα εξερεύνησης του διαστήματος. Το 2015 θα ενταθεί αυτή η τάση σύμφωνα με την Fast Future Research

Κάθετοι αγρότες (vertical farmers)
Οι εν λόγω αγρότες θα λειτουργούν αγροκτήματα στο κέντρο των πόλεων. Μάλιστα έως το 2015, όπως υποστηρίζεται στην έρευνα αυτού του είδους η ενασχόληση αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά και η σπορά θα μπορεί να δημοπρατείται με στόχο υψηλά κέρδη. Οι εν λόγω αγρότες θα πρέπει να διαθέτουν μεταξύ άλλων επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις.

Ειδικοί αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής (climate change reversal specialists)
Καθώς θα εντείνονται οι συνέπειες από την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη, θα χρειαστούν ειδικοί μηχανικοί / επιστήμονες ικανοί να συμβάλουν στη μείωση ή και στην ανατροπή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την Fast Future Research ίσως χρειαστεί η ρήψη στους ωκεανούς ρινισμάτων σιδήρου (τροφή του πλαγκτόν) αλλά και η τοποθέτηση γιγαντιαίων ομπρελών που θα εκτρέπουν τις ακτίνες του ήλιου και θα συντηρούν την θερμοκρασία στον πλανήτη. Σε ορίζοντα τριετίας από σήμερα, το 2015, θα κάνει την εμφάνιση του το επάγγελμα.

Υποστηρικτές καραντίνας (quarantine enforcers)
Σε περίπτωση που ένας θανατηφόρος ιός εξαπλωθεί ταχέως, κάποιες χώρες και κάποιοι άνθρωποι θα έχουν προετοιμαστεί. Γιατροί και νοσοκόμες δεν θα επαρκούν για να για να αποτρέψουν ή να θεραπεύσουν το πρόβλημα. Και εδώ το 2030 θα έρθουν οι «υποστηρικτές» γύρω στο 2030 για να κρατήσουν «θερμοπύλες».

Αστυνομικοί καιρικών μετατροπών (weather modification policemen)
Η δημιουργία τεχνητής βροχόπτωσης από ένα περαστικό σύννεφο, είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται ήδη από σήμερα. Οι αστυνόμοι των καιρικών μετατροπών θα ελέγχουν ποιος έχει δικαίωμα να προκαλεί τεχνητά τη βροχή, εκτοξεύοντας ρουκέτες που θα περιέχουν ασημένιο ιώδιο, από ένα περαστικό σύννεφο. Αναμένονται το 2020

Διαχειριστές εικονικών / ψηφιακών καθηγητών (avatar managers / devotees / virtual teachers)
Βρισκόμαστε στο 2015. Εικονικοί χαρακτήρες (avatars) ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία ως βοηθοί / αντικαταστάτες εκπαιδευτικών. Οι avatar managers θα είναι υπεύθυνοι στην διαχείριση του ψηφιακού προσωπικού ώστε να ταιριάζει (matching) με τις ανάγκες των μαθητών.

Κατασκευαστές εναλλακτικών οχημάτων (alternative vehicle developers)
Ηδη αρκετοί σχεδιαστές προσπαθούν να κατασκευάσουν ειδικά οχήματα με εναλλακτικά υλικά και που θα μπορούν να κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα. Ο σχεδιασμός νέων μέσων μεταφοράς θα περιλαμβάνει οχήματα που θα κινούνται σε δρόμους, οχήματα που θα κινούνται στον αέρα και οχήματα που θα μπορούν να ταξιδέψουν υποβρυχίως στη θάλασσα.

Χρηματιστές χρόνου (time brokers / time bank trader)
Ο χρόνος αποτελούσε ανέκαθεν ένα σημαντικό αγαθό για όλους τους ανθρώπους, ενώ ήδη υφίσταται η διαχείριση χρόνου ως επάγγελμα. Στο μέλλον, ίσως ο χρόνος να διαπραγματεύεται ως χρηματιστηριακή αξία σε κάποιες εναλλακτικές αγορές και να απαιτηθεί η χρήση ειδικών χρηματιστών χρόνου.

Ειδικοί σύμβουλοι κοινωνικής δικτύωσης (social networking workers)
Οι κοινωνικοί λειτουργοί για τον ψηφιακό κόσμο θα συνδυάζουν την κοινωνική εργασία και δεξιότητες συμβουλευτικής με μια βαθιά κατανόηση της δυναμικής των κοινωνικών δικτύων και των βέλτιστων πρακτικών για τις στρατηγικές επιβιώνουν σε ένα συνδεδεμένο κόσμο. Ερχονται το 2015

Ειδικοί αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής (climate change reversal specialists)
Καθώς θα εντείνονται οι συνέπειες από την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη, θα χρειαστούν ειδικοί μηχανικοί / επιστήμονες ικανοί να συμβάλουν στη μείωση ή και στην ανατροπή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την Fast Future Research ίσως χρειαστεί η ρήψη στους ωκεανούς ρινισμάτων σιδήρου (τροφή του πλαγκτόν) αλλά και η τοποθέτηση γιγαντιαίων ομπρελών που θα εκτρέπουν τις ακτίνες του ήλιου και θα συντηρούν την θερμοκρασία στον πλανήτη.

Επαγγέλματα που έχουν ήδη εμφανιστεί και προσφέρουν λαμπρό μέλλον.
----Διαχειριστές αποβλήτων δεδομένων (waste data handler)
----Διαχειριστές παρουσιαστών ειδήσεων (narrowcasters)
----Οργανωτές εικονικών «αταξιών» (virtual clutter organizers)
----Διαχειριστές / σύμβουλοι ηλικιωμένων ατόμων (old aged wellness managers / consultants)
----Προσωπικοί image makers στο διαδίκτυο (personal branders)
 Για να δείτε ολόκληρη την μελέτη κάντε κλικ  
Πηγή : fpress
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...