27 Σεπ 2012

Οι υπηρεσίες του “Φέρε” και της διαδικασίας, βλάπτουν σοβαρά την υγεία και μπλοκάρουν την παραγωγή και την πρόοδο.

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D.
Έχουμε καταντήσει μια κοινωνία του “Φέρε”
 Φέρε αυτό το χαρτί, φέρε εκείνο το χαρτί και ξαναφέρε και ξαναφέρε…..
Γιατί; Γιατί δεν παράγουμε, απλά συντηρούμε δουλειές. Συντηρούμε υπηρεσίες και στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα.
Σκεφτείτε πόσες υπηρεσίες που συναλλάσσεστε, από την εφορία μέχρι την τράπεζα είναι υπηρεσίες του φέρε. Θα μου πείτε ανέκαθεν υπήρχε αυτό αλλά τώρα πια έχει αυξηθεί στον υπέρτατο βαθμό. Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε ασχοληθεί με το να συγκεντρώνετε χαρτιά για διάφορες υπηρεσίες......
Τις πιο πολλές φορές, πολλά από τα χαρτιά που ζητούν είναι άσκοπα.  Όμως σας υποχρεώνουν, οι υπάλληλοι του φέρε και μάλιστα σας λένε ότι, αν δεν τα φέρεις δεν θα σας κάνουν αυτό που ζητάτε, οπότε αναγκάζεστε να τρέχετε να μαζέψετε αυτά που σας ζητούν.
Για να δούμε μερικές υπηρεσίες του “φέρε”.
Πρώτη από τις υπηρεσίες του φέρε είναι οι τράπεζες
Για οτιδήποτε θέλεις να κάνεις με μια τράπεζα και θες συνεργασία μαζί της, σε τρελαίνει στο φέρε. Φέρε χαρτιά, χαρτιά, χαρτιά…… Επειδή σου ζητούν μόνο χαρτιά χωρίς να ανταποκρίνονται στο αίτημα σου, (δάνειο, παράταση δανείου, πιστωτική κάρτα κλπ), περνά ο καιρός και μπορεί να σου πουν επειδή πέρασε καιρός ξαναφέρε εκείνο ή το άλλο χαρτί. Δυστυχώς, επειδή νομίζεις ότι τους έχεις ανάγκη, μπαίνεις σε αυτό το παιχνίδι του φέρε και τρέχεις να μαζέψεις χαρτιά, νομίζοντας ότι στο τέλος θα κάνουν δεκτό το αίτημα. Τελικά ενώ έχετε χάσει πολύτιμο χρόνο για όλη αυτή την συγκέντρωση των χαρτιών, πιστοποιητικών, το πιθανότερο είναι να σου πουν, ότι η τράπεζα δεν έκανε δεκτό το αίτημα σας. Αν έχεις χρόνο πηγαίνεις σε άλλη τράπεζα και ξαναρχίζεις την ίδια διαδικασία. Πέντε και πλέον χρόνια οι τράπεζες παίζουν αυτό το παιχνίδι με τους πελάτες τους και για ένα άλλο πολύ σοβαρό λόγο. Οι υπάλληλοί τους δεν έχουν τι άλλο να κάνουν. Δεν κάνουν χορηγήσεις, η δουλειά είναι στα χειρότερα της, οπότε προκειμένου να έχουν οι υπάλληλοί τους δουλειά πρέπει με κάτι να απασχολούνται. Τι είναι αυτό; Φυσικά η διαδικασία του φέρε γιατί το απαιτεί το “procedure”.
Άλλη υπηρεσία που έχουμε συχνό πάρε δώσε είναι η εφορία. Εκεί είναι να μην έχεις μπλέξει με κάποιο λάθος. Κάηκες. Σου λένε φέρε για να αποδείξεις τα πάντα, ή ακόμα χειρότερα, σου λένε πλήρωσε πρώτα και μετά φέρε μας χαρτιά και θα δούμε. Πότε; Θα δούμε. Η υπηρεσία αυτή δεν ακολουθεί την διαδικασία. Αυτενεργεί. Πάει όπως προκύψει, με αποτέλεσμα να έχουμε τα γνωστά επακόλουθα….
Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι άλλη μια υπηρεσία του Φέρε. Φέρε για να αποδείξεις ότι έχεις πληρώσει, τι έχεις πληρώσει, πότε έχεις πληρώσει. Φέρε γιατί αλλιώς θα ξαναπληρώσεις. Αν είναι για θέματα υγείας, τότε θα πρέπει να φέρεις, ένα σωρό χαρτιά, βιβλιάρια και υπάρχει περίπτωση να μην σου εγκρίνουν την μια ή την άλλη εξέταση ή να σε υποχρεώσουν να πληρώσεις και μετά να τρέχεις να πάρεις κάποια χρήματα πίσω. Απίθανα χρονοβόρα διαδικασία που σκοπό έχει να σε ταλαιπωρήσει και να πεις "δεν βαριέσαι" και τελικά να χάσεις τα χρήματα που πλήρωσες. Η υπηρεσία αυτή του φέρε τηρεί πιστά την διαδικασία. Νόμους, εγκυκλίους και άπειρες αποφάσεις, που χάνεται ακόμα και ειδικός μέσα σε αυτές, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια απίστευτα μεγάλη διαδικασία.
Ακολουθούν πολλές άλλες υπηρεσίες, μικρές, μεγάλες, που όλες είναι στο να φέρεις  χαρτιά, πιστοποιητικά, να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας και ένα σωρό άλλα. Υπάρχουν χαρτιά και πιστοποιητικά και υπεύθυνες δηλώσεις που δεν έχουν τελειωμό. 
Οι υπηρεσίες του Φέρε είναι υπηρεσίες που συνεχώς εφευρίσκουν χαρτιά. Υπεύθυνη δήλωση για την υπεύθυνη δήλωση που είχες φέρει πιο πριν και δεν υπάρχει τέλος στην φαντασία κανενός. Κάνουν ότι πρέπει για να ταλαιπωρούν τον πολίτη, που είχε την έμπνευση να θέλει να κάνει κάτι. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί να υπάρχει νόμος που σου λέει ότι το τάδε πιστοποιητικό δεν χρειάζεται, η υπηρεσία που τηρεί την διαδικασία σου λέει, φέρε από την άλλη υπηρεσία πιστοποίηση ότι δεν χρειάζεται να εκδοθεί το τάδε πιστοποιητικό. Απίθανο; Και όμως πραγματικό. 
Οι υπεύθυνες δηλώσεις δίνουν και παίρνουν. Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είσαι εγκληματίας… Υπεύθυνη δήλωση ότι θες αυτό το χαρτί για να το πας στην τάδε υπηρεσία και η φαντασία στις υπηρεσίες του φέρε δεν έχει τέλος. Τι γίνονται όλα αυτά τα χαρτιά; Τίποτα. 
Απλά στοιβάζονται και γεμίζουν φωριαμούς και αποθήκες. Μα θα μου πείτε ότι τώρα έχουμε υπολογιστές, αντιγραφικά, υψηλή τεχνολογία, που όμως για τις υπηρεσίες του φέρε είναι άχρηστα
Η διαδικασία έλεγε για να κάνεις αυτό το πράγμα έπρεπε να φέρεις 15 πιστοποιητικά ή για κάτι άλλο 25, πριν από 20 χρόνια. Ε, το ίδιο είναι και σήμερα. Καμιά φορά και χειρότερα.
Υπηρεσίες του φέρε, που πρέπει να θυμίσω, είναι εκτός από τις παραπάνω, οι πολεοδομίες, οι περιφέρειες, οι δήμοι, οι ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ), και όπου είναι απαραίτητα να πάρεις μια άδεια για το οτιδήποτε. Πολλές φορές οι υπηρεσίες του φέρε, πέρα από τα χαρτιά που ζητούν, ζητούν και χρήματα, παράβολα, χαρτόσημα κα. Προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα υπάρχουν και ορισμένες ιδιωτικές εταιρίες που σε έχουν συνέχεια στο φέρε.
Οι υπηρεσίες του φέρε ακόμα δεν σου λένε από την αρχή, τι πρέπει να φέρεις. Στο λένε σταδιακά. Έτσι έχουν τον δύστυχο τον πολίτη, ¨πελάτη” τους, να πηγαινοέρχεται αγανακτισμένος, αλλά καθόλου δεν τους ενδιαφέρει. Συνήθως είναι στο πλαίσιο της διαδικασίας. Έτσι σου λέει γίνεται τόσα χρόνια, τώρα θα αλλάξει;
Τι σημαίνει όλη αυτή η διαδικασία για την χώρα; 
Καταρχάς χρόνο. Για να συγκεντρώσεις ό,τι σου ζητούν χρειάζεται χρόνος, πολύς χρόνος. Χρόνος για να τρέχεις, όχι μόνο εσύ αλλά επειδή δεν προλαβαίνεις, μαζί με σένα τρέχουν και άλλοι δικοί σου. Επίσης σημαίνει χρήμα σε μετακινήσεις, σε παράβολα και χαρτόσημα. 
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε και το λεγόμενο γρηγορόσημο που μπορεί να απαιτείται προκειμένου να γίνει πιο γρήγορα μια ενέργεια ή να παρακαμφθεί ένα χαρτί που προβλέπει η διαδικασία. Χαμένο χρήμα σημαίνει επίσης και για όλο τον κόσμο που πρέπει να τρέξει για να συλλέξει χαρτιά. Να παρατήσει την καθημερινή δουλειά του και να πηγαίνει σε υπηρεσίες.
Τι άλλο σημαίνει; Μα φυσικά εκνευρισμό. Φυσικό είναι, με όλη αυτή την διαδικασία, να υπάρχει τριβή με άλλες υπηρεσίες του φέρε που θα δώσουν ένα χαρτί λάθος ή θα γράψουν κάτι που δεν το θέλει η άλλη υπηρεσία ή θα πουν αυτό που ζητά η άλλη υπηρεσία εμείς δεν μπορούμε να το δώσουμε ή είναι τελικά διαφορετικό από ό,τι η διαδικασία προέβλεπε και έτσι να πρέπει να τρέξεις ακόμα και να ξανατρέξεις. 
Στις φάσεις αυτές έρχεσαι σε αντιπαράθεση με υπαλλήλους, που δεν φταίνε, απλά η διαδικασία της δικής τους υπηρεσίας τους επιβάλλει κάτι διαφορετικό και ξεκινά ο εκνευρισμός. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση του αδιάφορου υπαλλήλου που δεν τον ενδιαφέρει, τι αντιμετωπίζεις, οπότε η στάση του σε κάνει έξαλλο.
Τέλος σημαίνει άγχος. Άγχος αν θα προλάβεις από την μια για να συλλέξεις τα χαρτιά που απαιτεί η διαδικασία αλλά και άγχος αν θα βρεις τα χαρτιά που σου ζητούν. Επίσης άγχος για έξοδα που τρέχουν και για καθυστερήσεις για αυτό που ξεκίνησες αρχικά να κάνεις και βλέπεις ότι για να μαζέψεις ότι σου ζητούν σπαταλάται πολύτιμος χρόνος, από τον χρόνο που δεν έχεις προβλέψει ότι πρέπει να απαιτηθεί.
Πόσος κόσμος ασχολείται με τις υπηρεσίες του φέρε; Πολλοί. Δεν υπάρχει καθημερινή δραστηριότητα χωρίς τις υπηρεσίες αυτές που μας βάζουν να τρέχουμε προκειμένου να κάνουμε από το πιο απλό έως κάτι πολύ σημαντικό.
Είναι πολύ σημαντικό επιτέλους σε ένα κράτος που αντιμετωπίζει καθημερινά έναν τεράστιο αριθμό ανεργίας, ένα κράτος που αφαιμάζει τους πολίτες του με τους φόρους και με τα διαφορετικά χαράτσια, να προσαρμοστεί. Είναι απαίτηση όλες οι υπηρεσίες να ξανασχεδιάσουν τι απαιτείται για το καθετί και να χρησιμοποιηθούν τα τεχνολογικά μέσα, προκειμένου να καταργηθούν πολλά επικαλυπτόμενα έντυπα. 
Απαιτείται από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες μέχρι την πιο απλή να ξανασχεδιάσουν την διαδικασία και να πάψει η διαδικασία της εύκολης λύσης, της πρόσθεσης υπεύθυνων δηλώσεων και χαρτιών. Απαιτείται φιλότιμοι υπάλληλοι να λάβουν πρωτοβουλίες και να ξανασχεδιάσουν διαδικασίες από την αρχή. Είναι επιταγή πια για να μπορέσει να παράγει ο πολίτης αυτού του κράτους να κερδίσει τον χρόνο, που σπαταλά για όλες τις παραπάνω διαδικασίες. 
Δεν μας περισσεύει χρόνος, δεν πρέπει να μας τον στερούν νοοτροπίες ετών που σε άλλες χώρες είναι υπεραπλουστευμένες, ενώ σε μας γίνεται ο καθημερινός Γολγοθάς του πολίτη.
Πηγή : medlabgr
Επιμέλεια : Συντακτική Ομάδα Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...