26 Σεπ 2012

Στάσιμα τα αυτοκίνητα δίχως ABS από το 2014

Απαγορεύεται από 1η Ιανουαρίου 2014 η κυκλοφορία των μεγάλων οχημάτων που δεν φέρουν ABS δηλαδή σύστημα αντιεμπλοκής των φρένων κατά την πέδηση.
Αυτό αποφάσισε το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και απέρριψε σχετική προσφυγή της Πανελλαδικής Ένωσης Εισαγωγέων Αυτοκινήτων, καθώς και..... εισαγωγέων και εμπόρων μεταχειρισμένων οχημάτων. Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας οι περιορισμοί αυτοί δικαιολογούνται από λόγους γενικού συμφέροντος και αποβλέπουν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό των εισαγωγέων, ότι το μέτρο αυτό δεν εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η εφαρμογή του, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, εναπόκειται στα κράτη μέλη να καθορίσουν το επιδιωκόμενο επίπεδο οδικής ασφάλειας. Κατά τους δικαστές το γεγονός ότι ένα κράτος θεσπίζει λιγότερο αυστηρές προϋποθέσεις κυκλοφορίας των οχημάτων απ' ότι ένα άλλο, αυτό δεν σημαίνει ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας.

Επιπλέον οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό, ότι οι περιορισμοί αυτοί συνιστούν και στέρηση της ιδιοκτησίας, καθώς οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων μπορούν να τοποθετήσουν σύστημα ABS και να κυκλοφορούν ελεύθερα τα αυτοκίνητά τους, αλλά και να τα μεταβιβάζουν.

Πηγή : dailynews24.gr
Επιμέλεια : Mykonos Ticker NewsRoom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...