26 Αυγ 2015

Ευρω-ταμείο εγγύησης καταθέσεων δρομολογείται σε λίγες εβδομάδες

Του Γ. Αγγέλη
Σύμφωνα με πληροφορίες η Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ πρόκειται να δρομολογήσει μέσα στον Σεπτέμβριο τις διαδικασίες για την συγκρότηση του ευρωπαϊκού Ταμείου.........
εγγύησης καταθέσεων για το σύνολο των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης.

Η κίνηση αυτή έρχεται σαν συνέχεια της συγκρότησης των μηχανισμών Εποπτείας και Αναδιάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της ενοποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Το Ταμείο αυτό θα εγγυάται τις καταθέσεις έως τις 100 χιλ. ευρώ για κάθε τράπεζα που θα βρεθεί σε αδυναμία διασφάλισης των καταθετών της και θα λειτουργεί υποστηρικτικά στο εκάστοτε εθνικό ταμείο εγγύησης καταθέσεων, αλλά σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο και δεν θα περιορίζεται στις δυνατότητες του εθνικού ταμείου και της κατάστασης σε κάθε ξεχωριστή χώρα μέλος.
Η κίνηση αυτή επιχειρεί να απομακρύνει την ανασφάλεια των καταθετών λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης είτε σε συγκεκριμένη τράπεζα είτε σε σύνολο τραπεζών συγκεκριμένης χώρας.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Ελλάδας με την λειτουργία του, ανεξάρτητα από την επίδραση της κρατικής χρεοκοπίας στο τραπεζικό σύστημα, η παρουσία του Ταμείου αυτού θα διασφάλιζε την εγγύηση των καταθέσεων (έως του ποσού των 100 χιλ. ευρώ) ανά καταθέτη και ανά τράπεζα με αποτέλεσμα να περιορισθεί η "φυγή" των καταθέσεων και η συσσώρευσή τους στο... στρώμα.

Βέβαια η δρομολόγηση των διαδικασιών για το ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων θα γίνει σε ένα περιβάλλον στο οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί με την μορφή Οδηγίας και εθνικού δικαίου η απόφαση για την ενεργοποίηση της διαδικασίας bail-In για τις τράπεζες που θα βρεθούν στην ανάγκη αναδιάρθρωσής τους μετά από αδυναμία των μετόχων να πετύχουν την ανακεφαλαιοποίησή τους από τις αγορές. 
Το Ταμείο θα διασφαλίζει στις περιπτώσεις αυτές την εγγύηση των καταθέσεων στις τράπεζες αυτές ακόμα και αν το "εθνικό" ταμείο εγγύησης καταθέσεων δεν είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για την κάλυψη των καταθετών.

Το επόμενο βήμα στο οποίο ετοιμάζεται να κινηθεί η Κομισιόν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αφορά την δημιουργία της ενιαίας αγοράς κεφαλαίων που ήταν μία από τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής που έχει εισηγηθεί ο κ. Juncker. 

Πίσω από την κίνηση αυτή διακρίνεται η στρατηγική του προέδρου της Κομισιόν να ενισχύσει την θέση των υποστηρικτών της παραμονής της Μ. Βρετανίας στο δημοψήφισμα στις αρχές του 2016, καθώς το City του Λονδίνου είναι από τους βασικούς υποστηρικτές της "ιδέας" αυτής του προέδρου της Κομισιόν, η οποία έρχεται να συμπληρώσει την ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Πηγή: Capital.gr
Newsroom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...