30 Αυγ 2015

Επιλογές: υπάρχουν στη ζωή μας και αν ναι, πώς;

Στη ζωή μας καλούμαστε να επιλέξουμε πολλές φορές μεταξύ διαφόρων εναλλακτικών, όπως το τι φαγητό θα φάμε σήμερα, πού θα πάμε βόλτα ή αν θα απαντήσουμε.......
σε ένα τηλεφώνημα που μόλις δεχτήκαμε. Αυτές είναι οι επιλογές που μπορούμε να κάνουμε…τι γίνεται όμως για τις επιλογές που “νομίζουμε” ότι κάνουμε, αλλά στην ουσία τις κάνει άλλος για εμάς;

Οι επιλογές που ουσιαστικά δε γίνονται από εμάς, είναι όσες από παιδική ηλικία, μας κατεύθυναν οι γονείς μας προς εκείνο τον δρόμο. Όταν ένας ενήλικας έχει μάθει από παιδί ότι πρέπει να βάζει τις ανάγκες των άλλων (γονείς, φίλους κλπ.) πάνω από τις δικές του για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες τους και να μην τους στεναχωρέσει, τότε μεγαλώνοντας ακολουθεί τα θέλω των άλλων παραμελώντας συστηματικά τον εαυτό του. Νομίζει λοιπόν ότι είναι επιλογή του να βάζει τους άλλους πάνω από τον ίδιο, αλλά στην ουσία είναι μονόδρομος!
Αυτό έχει μάθει από τα παιδικά του χρόνια ως το σωστό και το πρέπον. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, μέχρι να κινητοποιηθεί από κάτι και να πιστέψει ότι έχει τη δύναμη να αλλάξει και να μάθει πρώτα να αναγνωρίζει και έπειτα να καλύπτει πρώτα τις δικές του ανάγκες και μετά των άλλων.

Το τι θα κινητοποιήσει τον κάθε άνθρωπο μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό, όπως για παράδειγμα ένα άρθρο που θα διαβάσει και θα ανακινήσει συναισθήματα βαθιά κρυμμένα στο ασυνείδητο, μια έντονη εμπειρία που θα φέρει στο μυαλό του μνήμες και συνειρμούς για τα “θέλω” που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. 
Για να σπάσουμε όμως τον φαύλο αυτό κύκλο του να ικανοποιούμε τις ανάγκες των άλλων παραμελώντας τις δικές μας ανάγκες, είναι πολύ σημαντικό να το αναγνωρίσουμε ότι συμβαίνει. 

Τότε θα μπορέσουμε να φέρουμε στην επιφάνεια τα δικά μας πραγματικά θέλω και όχι τα επιφανειακά θέλω που σχετίζονται με το να μη στενοχωρηθούν οι σημαντικοί για εμάς άνθρωποι. Ίσως χρειαστεί να αλλάξουμε ριζικά τη ζωή μας και να έρθουμε σε σύγκρουση με το περιβάλλον μας, ίσως και όχι. Ήρθε η στιγμή λοιπόν που πραγματικά έχουμε επιλογή…τι θα κάνουμε με τις δικές μας ανάγκες!
Όταν μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις πραγματικά δικές μας ανάγκες και θέλω, τότε η ποιότητα της ζωής μας θα καλυτερέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό και εμείς οι ίδιοι θα χαμογελάμε πολύ περισσότερο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας, το να μειωθεί η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη και γενικά να ανακτήσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό τη σωματική και ψυχική μας ευεξία.
Πηγή: http://kritikou-healthpsy.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...