26 Αυγ 2015

Αλεξιάδης: «Κτίσιμο» του αφορολογήτου μέσω των καρτών

Τις ιατρικές δαπάνες που αποδεικνύονται μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας θα κάνει δεκτές η εφορία και οι οποίες θα συνεχίσουν εκπίπτουν από τον φόρο.......
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, ανάμεσα στις μελέτες που εξετάζονται από το υπουργείο είναι να «χτίζεται» το αφορολόγητο μέσω πιστωτικής κάρτας και οι ιατρικές δαπάνες να αποδεικνύονται μέσω πιστωτικής κάρτας. Οπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 14ης Αυγούστου, τα σχετικά νομοθετήματα θα πρέπει να είναι έτοιμα τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το αφορολόγητο όριο είτε να «χτίζεται» εξ ολοκλήρου μέσω των πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών είτε όσοι χρησιμοποιούν «πλαστικό χρήμα» να έχουν υψηλότερο αφορολόγητο όριο έναντι των υπολοίπων φορολογουμένων.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, «το φαινόμενο της φοροδιαφυγής παρατηρείται περισσότερο στις τουριστικές περιοχές και διευκρίνισε πως γίνονται μελέτες για να δοθούν κίνητρα σε πολίτες και επιχειρήσεις ώστε να κάνουν χρήση των πιστωτικών καρτών. Ενα από τα όπλα μας, όπως ανέφερε, είναι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα πλαστικού χρήματος και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να έχει κίνητρα η επιχείρηση και οι τράπεζες να δώσουν κίνητρα στους πολίτες».

Στο μεταξύ, μέχρι τον Νοέμβριο του 2015 θα πρέπει να εφαρμοστεί το περιουσιολόγιο, στο οποίο θα καταγραφούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων. Αν κάποιος δεν δηλώσει ένα φορολογικό στοιχείο, όποτε εντοπιστεί, θα έχει πρόστιμο και προσαυξήσεις που θα φτάνουν την αξία του, σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης, ενώ κάθε χρόνο με τη φορολογική δήλωση θα πρέπει να δικαιολογούνται οι αγορές που έγιναν.

Από τον Ιανουάριο οι φορολογούμενοι με τους κωδικούς που διαθέτουν για το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet θα εισέρχονται στη νέα εφαρμογή και θα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στο περιουσιολόγιο. Εφόσον διαφωνούν, θα πρέπει με τα απαραίτητα παραστατικά να μεταβαίνουν στις εφορίες για να γίνονται οι σχετικές διορθώσεις.
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...