25 Αυγ 2015

Αιφνιδιάζουν το Μαξίμου οι επιθέσεις και οι αποχές

H αγωνία του Τσίπρα για τις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς τα Αριστερά, οι αποχωρήσεις στελεχών και ο στόχος της διεύρυνσης προς το Κέντρο......
Η δημιουργία της «Λαϊκής Ενότητας», το ποσοστό που θα λάβει το κόμμα του Π. Λαφαζάνη αλλά και οι παραιτήσεις στελεχών και βουλευτών του κόμματος αποτελεί τον υπ αριθμό ένα φόβο του Μεγάρου Μαξίμου καθώς οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά θα είναι δυσαναπλήρωτες. Για τον λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας προσβλέπει σε άνοιγμα του κυβερνώντος κόμματος προς τους ψηφοφόρους της λεγόμενης Κεντροαριστεράς προκειμένου να εκμεταλλευτεί την πολυδιάσπαση του χώρου. 

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει προσκλητήριο προς όλους τους προοδευτικούς πολίτες την ερχόμενη Πέμπτη -που κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να προκηρυχτούν οι εκλογές- ξεδιπλώνοντας την στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος για ανοίγματα στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Οι παραιτήσεις στελεχών και η αποδυνάμωση του κομματικού μηχανισμού
Οι παραιτήσεις στελεχών και η ανακοίνωση βουλευτών ότι δεν θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές αποτελεί σήμα κινδύνου για το Μαξίμου. Μετά και τις παραιτήσεις των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας από τα κομματικά όργανα, ο κομματικό μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει το 40% του δυναμικού του που σε αρκετές περιοχές εμφανίζεται απογυμνωμένος. 

Η Πολιτική Γραμματεία για την τόνωση των κομματικών οργανώσεων αποφάσισε την σύγκληση πανελλαδικής συνδιάσκεψης το επόμενο Σαββατοκύριακο με την συμμετοχή των εναπομείναντων μελών της ΚΕ, των βουλευτών και των Νομαρχιακών Επιτροπών που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των ψηφοδελτίων. 

Η ηχηρή παραίτηση από την θέση του γραμματέα του κόμματος Τάσου Κορωνάκη με βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα και η ανακοίνωση της βουλευτού Λάρισας Ηρώς Διώτη ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν ένα κλίμα που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του κόμματος από στελέχη που στήριξαν τον Αλέξη Τσίπρα τα οποία δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει το τρίτο Μνημόνιο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Τ. Κορωνάκης και η Ηρώ Διώτη ανήκουν στηνν ομάδα των 53 που στήριξε στο Παρελθόν τον Αλέξη Τσίπρα και παρά το γεγονός ότι δεν αποχωρούν από το κόμμα καταγράφουν μία τάση στελεχών της Προεδρικής πλειοψηφίας που διαφωνούν με τις επιλογές της κυβέρνησης. 

Παράλληλα ο βουλευτής Ρεθύμνου Τ. Δερμιτζάκης ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος με το κόμμα στις επόμενες εκλογές ενώ φημολογείται ότι και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας κινείται στην ίδια κατεύθυνση.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν και την σύζυγό του αν. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου να μην επιθυμεί να συμμετάσχει στη νέα προσπάθεια του κόμματος ενόψει των επικείμενων εκλογών. Υπενθυμίζεται ότι και η κ. Χριστοδουλοπούλου είχε υπογράφει την ιδρυτική διακήρυξη της τάσης των 53. 

Κύκλοι του κ. Δρίτσα αναφέρουν ότι δεν έχει λάβει ακόμα την απόφασή του για το τι θα πράξει στις εκλογές και σημειώνουν ότι η απόφασή του δεν σχετίζεται με την απόφαση της συζύγου του. Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και άλλα ονόματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στις εκλογές καθώς και παραιτήσεις στελεχών.

Η διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά
Στόχος του Μαξίμου είναι η διεύρυνση της εκλογικής βάσης του κόμματος και όχι οι συμφωνίες κορυφής, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη με στόχο την σταδιακή …μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε μεγάλη παράταξη που θα συσπειρώνει τον κορμό του προοδευτικού κόσμου. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ρίξει στον προεκλογικό αγώνα το χαρτί της …αντιδεξιάς ρητορικής υποστηρίζοντας ότι ο αντίπαλος είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική που υπερασπίζεται το Λαϊκό Κόμμα στον Ευρωπαϊκή Ένωση μέλους του οποίου είναι και η ΝΔ στην Ελλάδα. 
Εκλογικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρωτιά στις επερχόμενες εκλογές και για τον λόγο αυτό συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Σκουρλέτης και Παππάς έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, μεταφέροντας στους ψηφοφόρους το δίλημμα ότι είναι προτιμότερος ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή της συμφωνίας από συνεργασίες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ολιγωρίες στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας διεύρυνσης της εκλογικής βάσης του κόμματος τοπικά και κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έχουν επικοινωνήσει τις τελευταίες ημέρες με πλήθος στελεχών που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ ενώ η Κουμουνδούρου συνομιλεί και με την ΔΗΜΑΡ. Παράλληλα κομματικά στελέχη σημειώνουν ότι υπάρχουν αυτοπροτάσεις πρώην βουλευτών από τα κόμματα της λεγόμενης Κεντροαριστεράς που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι το άνοιγμα προς τις κοινωνικές δυνάμεις που θα συμπορευτούν με τον ΣΥΡΙΖΑ θα καταγραφεί κυρίως στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ενώ σε τοπικό επίπεδο θα αξιολογηθούν τα στελέχη από τις Νομαρχιακές Επιτροπές. «Δεν θα έχουμε στα ψηφοδέλτια μας πρώην υπουργούς ή βουλευτές που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ενώ δεν θα τεθούν σε εκλόγιμες θέσεις ακόμα και πρώην στελέχη κομμάτων της λεγόμενης Κεντροαριστεράς εάν εκτιμηθεί από το κόμμα ότι μπορούν να προσφέρουν στην εκλογική μάχη», αναφέρουν κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιοι θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια
Στις 100 και πλέον κενές θέσεις των ψηφοδελτίων από την αποχώρηση των βουλευτών της Λαϊκής Ενότητας αλλά και τις ενδεχόμενες παραιτήσεις υποψηφίων που δεν επιθυμούν να κατέλθουν στις εκλογές, θα τοποθετηθούν και κυβερνητικά στελέχη σε εκλόγιμες θέσεις τα οποία δεν είναι μέλη του κοινοβουλίου ενώ θα προκριθούν οι επιλαχόντες βουλευτές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος θα είναι υποψήφιος στην Β Αθήνας, ο αν. υπουργός Χρ. Σπίτζης στην περιφέρεια Αττικής αλλά και ο αν. υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας.

Για το ψηφοδέλτιο επικρατείας ή για εκλόγιμη θέση σε ψηφοδέλτιο περιφέρειας συζητείται το όνομα του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Ν. Καββαθά ως στοιχείο της πολιτικής διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινωνικές ομάδες όπως οι επαγγελματοβιοτέχνες. Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων για τις λίστες θα τεθούν ονόματα προέδρων επιμελητηρίων ή συνδικαλιστικών φορέων. Για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων αλλά και για την συμμετοχή στις λίστες των 11 βουλευτών που ψήφισαν «παρών» στο Μνημόνιο, θα συνεδριάσει σήμερα Δευτέρα, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Νίκος Τσίτσας
Πηγή: thetoc.gr
Newsroom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...