29 Αυγ 2015

Παρακράτηση ΦΠΑ μέσω τραπεζών κρύβει ο κώδικας 404

Θα τον αποδίδουν κατευθείαν οι τράπεζες στις εφορίες
Την άμεση ηλεκτρονική εκκαθάριση συναλλαγών οι οποίες υπόκεινται σε ΦΠΑ εισάγει ο κωδικός 404 στη........
νέα δήλωση όσων υποχρεούνται σε περιοδικές δηλώσεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από 1ης Οκτωβρίου.

Μετά την έκδοση σχετικής απόφασης από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στον κωδικό αυτόν, θα καταχωρίζονται τα ποσά που παρακρατούνται από τις τράπεζες κατά το χρόνο εξόφλησης των συναλλαγών προκειμένου να αποδοθούν στην εφορία. Ο σχετικός νόμος για τη δυνατότητα παρακράτησης ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές έχει ήδη ψηφιστεί και το μόνο που εκκρεμεί είναι η παροχή των οδηγιών εφαρμογής του μέτρου.

Με εγκύκλιό της, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, πέρα από την προσθήκη του νέου κωδικού για την άμεση παρακράτηση του ΦΠΑ από τις τράπεζες, δίνει οδηγίες και για τον τρόπο συμπλήρωσης του νέου εντύπου. Για παράδειγμα, με τη συμπλήρωση του κωδικού 503, ο φορολογούμενος να διαχειριστεί και το ισοζύγιο του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που αποδίδει. Μπορεί δηλαδή να διεκδικήσει άμεση κατάθεση του πιστωτικού ΦΠΑ στον τραπεζικό του λογαριασμό. Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αναφέρει:

«Στον κωδικό 503 γράφετε ποσό μόνο όταν επιθυμείτε να σας επιστραφεί. Η αναγραφή ποσού στον κωδικό αυτόν καταχωρίζεται ως αίτηση επιστροφής και δεν μπορεί να μεταφερθεί προς έκπτωση στην επόμενη φορολογική περίοδο.

Το ποσό του κωδικού αυτού δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το ποσό που υφίσταται δικαίωμα έκπτωσης για τη συγκεκριμένη φορολογική περίοδο. Επισημαίνεται ότι εφόσον συμπληρωθεί ο κωδικός αυτός, πρέπει να συμπληρωθεί και ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Η υποβολή της αίτησης επιστροφής με ηλεκτρονικό τρόπο πρόκειται σύντομα να υιοθετηθεί. Εως την υλοποίηση αυτής ο υποκείμενος, προκειμένου να ζητήσει επιστροφή, εξακολουθεί να υποβάλλει έντυπη αίτηση στη ΔΟΥ που υποβάλλεται η δήλωση».

Αναλυτικό ρεπορτάζ θα βρείτε στην έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...