16 Ιουλ 2015

Διαμαρτυρία Δήμου Μυκόνου για την Κατάργηση των Μειωμένων Συντελεστών ΦΠΑ

Με ομόφωνη απόφαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου, εξέφρασε την αντίθεση του στην de facto κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος.....
και Σαντορίνη και την σταδιακή κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, αποστέλλοντας Επιστολή-Διαμαρτυρία προς τον Υπουργό των Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, τους αρχηγούς των κομμάτων του Κοινοβουλίου καθώς και στους βουλευτές του Νομού Κυκλάδων.

Θεωρούμε, λοιπόν, απαράδεκτο το γεγονός της τροποποίησης του καθεστώτος του ΦΠΑ στα νησιά,

Κύριε Υπουργέ των Οικονομικών
Ως Δήμαρχος Μυκόνου και εκπροσωπώντας το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ομόφωνα απόψε κατόπιν συνεδρίασης με εξουσιοδότησε να σας στείλω το παρόν κείμενο, δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην ανακοίνωσή σας για σταδιακή κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ξεκινώντας την εφαρμογή του μέτρου από τη Μύκονο και την Σαντορίνη.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως στη πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το κρίσιμο νομοσχέδιο, δηλώσατε για τη νέα συμφωνία με τους εταίρους πως «ο χρόνος θα δείξει αν είναι βιώσιμη», άποψη που εκφράστηκε και στο Κοινοβούλιο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, βάζοντας έτσι τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών μπροστά στις ευθύνες τους για θυσίες χωρίς βέβαιο αντίκρισμα.

Από προτεραίες δηλώσεις και συντονισμένες διαμαρτυρίες των εκπροσώπων Δήμων Κυκλάδων και Δωδεκανήσων και λοιπών παραγόντων για το ενδεχόμενο κατάργησης του πλεονεκτήματος των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά του Αιγαίου, τονίστηκε πως το ειδικό αυτό καθεστώς, προβλέφθηκε με σκοπό να αντισταθμίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες στη διακίνηση και στη διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών καθώς επίσης διόρθωνε το ανταγωνιστικό μειονέκτημα των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που αναπτύσσουν τη δράση τους σε δυσκολότερες συγκοινωνιακά γεωγραφικές περιοχές όπως είναι τα νησιά.

Επιπρόσθετα, και ομονοώντας στο πνεύμα αυτό, η Οδηγία του Συμβουλίου 92/77/ΕΚ της 19ης Οκτωβρίου 1992, που έχει εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη προστατεύει τη νησιωτικότητα.

Το όλο πνεύμα διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, εκφράζεται με την προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου στη συνεδρίαση της 23ης Μαρτίου 2015, την προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ στις 26 Νοεμβρίου 2014, με την ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στις 7 Ιουνίου 2015, με το ψήφισμα διαμαρτυρίας για το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, που κατέθεσε την 1η Απριλίου 2015 στην πρόεδρο της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος συνεπικουρούμενος από τους φορείς και τους Δημάρχους της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Θεωρούμε, λοιπόν, απαράδεκτο το γεγονός της τροποποίησης του καθεστώτος του ΦΠΑ στα νησιά,

· Όταν καταργείται η έννοια της νησιωτικότητας που προστατεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία

· Όταν το μέτρο όπως ήδη έχει τονιστεί παραβιάζει την συνταγματικότητα αφού επιπλέον διαφοροποιεί τη νομοθεσία μέσα στην ίδια διοικητική περιφέρεια και προκαλεί ανισότητες ακόμη και ανάμεσα σε γειτονικά νησιά.

· Όταν δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν ο παράγοντας, πως ο τουρισμός στα νησιά διαρκεί μόνο για έξι μήνες το χρόνο, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσονται και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες εκτός του τουρισμού

· Όταν το μέτρο αυτό «σταδιακά» θα πλήξει τον τουρισμό και θα αυξήσει το πλεονέκτημα των ανταγωνιστών γειτόνων κρατών μας αλλά και των ανταγωνιστών μας ανά τη Μεσόγειο και ανά τον κόσμο

· Όταν το μέτρο αυτό θα πλήξει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας

Εκτιμούμε πως το μέτρο αυτό, σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε αύξηση της εισπραξιμότητας του δημοσίου ενώ νησιά που θα έπρεπε για την προσφορά τους στον εθνικό προϋπολογισμό να τυγχάνουν ειδικής θετικής μεταχείρισης, τελικά τυγχάνουν ειδικής αρνητικής μεταχείρισης και μάλιστα χωρίς να υπάρχει καμία ανταποδοτικότητα σε υπηρεσίες προς τους πολίτες των νησιών αυτών, όπως ιατρική κάλυψη, προσωπικό ΕΚΑΒ, δρομολόγια πλοίων, συγκοινωνίες γενικότερα, κάλυψη αναγκών στην παιδεία, στελέχωση υπηρεσιών, αστυνομίας, λιμενικού σώματος κ.λ.π.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, σας καλούμε να μην προχωρήσετε στη ψήφιση του μέτρου για κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, αποσύροντας άμεσα τη σχετική διάταξη και επαληθεύοντας τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών βουλευτών του Νοτίου Αιγαίου για διαφύλαξη του καθεστώτος αυτού και δικαιώνοντας τη δημοκρατική έκφραση του Νομού Κυκλάδων στο πρόσφατο Δημοψήφισμα, που προφανώς έκφανσή του ήταν και η αντίθεση σε ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στην περιοχή.
Μετά τιμής,
Ο Δήμαρχος Μυκόνου
Κωνσταντίνος Π. Κουκάς
Newsroom mykonosticker.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...