29 Ιαν 2015

H Telegraph καταρρίπτει τους 3 μύθους γύρω από το χρέος: Οι Ελληνες μπορούν να το αποπληρώσουν χωρίς διαγραφή

Χρειάζεται νέα επιμήκυνση και χαλάρωση των κανόνων
Η συζήτηση γύρω από το ελληνικό χρέος, το αίτημα της νέας κυβέρνησης περί αναδιάρθρωσης, αλλά και η εμμονή των εταίρων για καμία χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων........
εξετάστηκαν από τη δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph» Mehreen Khan.

Η Khan επιχειρεί να αποδομήσει τους μύθους που περιβάλλουν τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος το οποίο χαρακτηρίζει «τεράστιο» και τονίζει από την εισαγωγική κιόλας παράγραφο του κειμένου της πως ο αριθμός 317 δις ευρώ (σ.σ. το δημόσιο χρέος) «θα καθορίσει και το αν η Ελλάδα θα παραμείνει εντός ευρώ».

Ομως, η Βρετανή αναρρωτιέται: «Είναι πράγματι το χρέος της χώρας μη βιώσιμο;», τονίζοντας στη συνέχεια πως αντιστοιχεί στο 175% του ΑΕΠ, «θέμα για το οποίο η χώρα αναμένεται να έρθει σε σύγκρουση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης».

«Το χρέος της Ελλάδας σε ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι το υψηλότερο εντός της νομισματικής ένωσης. Αυξάνεται σταθερά την ώρα που η χώρα υποβάλλεται σε μια οδυνηρή λιτότητα και υφίσταται μια σοβαρή συρρίκνωση στην οικονομική παραγωγή» διευκρινίζει η δημοσιογράφος της Telegraph, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «ο νέος ακροαριστερός-ακροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός απαιτεί τώρα μια διαγραφή του 50% των υποχρεώσεών της» ως τον «μόνο τρόπο που η Ελλάδα θα μπορέσει να παραμείνει στο κοινό νόμισμα και να ευημερήσει».

Η Khan αναφέρεται και στα λόγια του νέου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ανέφερε τον όρο «δημοσιονομικός εικονικός πνιγμός» για να περιγράψει «τα δεινά της Ελλάδας» στην οποία «η ΕΕ έχει δανείσει το μεγαλύτερο δάνειο στην ανθρώπινη ιστορία στους πιο αδύναμους ώμους -τον Ελληνα φορολογούμενο».

Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στη μέχρι στιγμής στάση των εταίρων στην ευρωζώνη, οι οποίοι φαίνονται «αμετάπειστοι στο να συμφωνήσουν με τις απαιτήσεις για ανακούφιση του χρέους».

Ετσι, η Khan ξεκινά την αποδόμηση των τριών μύθων γύρω από το ντιμπέιτ με το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος.
Μύθος 1ος: Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της. Ποτέ. «Ποτέ μην λες ποτέ» σχολιάζει η Khan και αναφέρει το επιχείρημα: «Στο θέμα αποπληρωμής των οφειλών, είναι περισσότερο ζήτημα χρόνου, παρά χρημάτων».

«Η Ελλάδα», συνεχίζει η Βρετανή δημοσιογράφος, «έχει ήδη τύχει μιας σειράς ευεργετικών επιμηκύνσεων, ενώ το 2012, έτυχε της μεγαλύτερης στην Ιστορία αναδιάρθρωσης χρέους που ανήκε σε ιδιώτες».

Στη συνέχεια, μοιάζει να ενστερνίζεται την άποψη ορισμένων οικονομολόγων που υποστηρίζουν ότι «ο μέσος χρόνος αποπληρωμής του δημόσιου χρέους ανέρχεται σήμερα στα 16,5 χρόνια. Η βιωσιμότητα ή διαφορετικά, το φορτίο που φέρει η χώρα, βασίζεται και είναι περισσότερο σχετικό με το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής παρά με το συνολικό μέγεθος του χρέους».

Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί για την αποπληρωμή των 245 δις ευρώ του πακέτου διάσωσης ,η οποία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2054:
 
 «Και αν και το ζήτημα της ακύρωσης οποιουδήποτε ποσοστού του χρέους στους πιστωτές μοιάζει να είναι μια απαγορευμένη περιοχή, ωστόσο η ιδέα μιας περαιτέρω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής θα μπορούσε να είναι μια επιλογή» καταλήγει η Khan.

Μύθος 2ος: Η Ελλάδα πληρώνει τιμωρητικά επιτόκια
«Αυτό δεν είναι αλήθεια» υπερθεματίζει η δημοσιογράφος της Telegraph και τονίζει ότι «η Ελλάδα έχει καταφέρει να πετύχει μέσω της διαπραγμάτευσης πολύ ικανοποιητικούς όρους με τους οποίους μπορεί να εξυπηρετήσει το κόστος των δανείων της, ενώ ταυτόχρονα το επιτόκιο που πληρώνει η χώρα είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Σε αυτό το σημείο, η Khan επικαλείται το Ινστιτούτο Bruegel το οποίο σε έκθεσή του για τα δάνεια της Ελλάδας κατά το περασμένο έτος, έχει υπολογίσει ότι η Ελλάδα πληρώνει ένα ποσό ίσο με περίπου το 2,6% του ΑΕΠ της και όχι κατά 4% όπως είναι ο μέσος όρος.

Αυτό έχει γίνει, εξηγεί η αρθρογράφος, «επειδή η Ελλάδα θα πάρει πίσω ουσιαστικά τα επιτόκια που πληρώνει στην ΕΚΤ, με τον όρο να πληρεί τις προϋποθέσεις των προγραμμάτων διάσωσης».

Μάλιστα, η Khan τονίζει ότι «ακόμα και χωρίς καμία αναδιαπραγμάτευση αναφορικά με τα επιτόκια, το ύψος τους δεν μπορεί να πέσει πιο χαμηλά».

«Και είναι αυτός ο συνδυασμός αυτής της μεγάλης διάρκειας αποπληρωμής με τα κατώτατα επιτόκια, που έχει οδηγήσει τουλάχιστον ένα μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ να υποστηρίξει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι πολύ πιο βιώσιμο από άλλους γείτονές της» καταλήγει η δημοσιογράφος.
Μύθος 3ος: Η Ελλάδα δεν θα ανακάμψει χωρίς ανακούφιση του χρέους
«Λάθος ξανά» σχολιάζει η Mehreen Khan και προσθέτει ότι «για να εξοφληθεί το ελληνικό χρέος και να δρομολογηθεί η ανάπτυξη στη χώρα είναι πολύ πιο πιθανό να συμβεί μέσω της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων και όχι με μια διαγραφή χρέους».

Σε αυτό το σημείο, προσθέτει η Telegraph, «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ζητά επίσης να επαναδιαπραγματευτεί και τους σκληρούς κανόνες που έχουν επιβληθεί στη χώρα σχετικά με το πλεόνασμα. Αυτή τη στιγμή, απαιτείται από την Ελλάδα να έχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5% επί του ΑΕΠ». Φέτος είναι πιθανό να αγγίξει το 3%, σχολιάζει η Khan, η οποία επισημαίνει ότι «αυτά τα αυστηρά όρια περιορίζουν τον χώρο των δημοσιονομικών ελιγμών στην κυβέρνηση». Παραλληλα, «κάνει σχεδόν αδύνατο για τον ΣΥΡΙΖΑ να εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του για αύξηση του κατώτατου μισθού και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο Δημόσιο».

«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί από μια σημαντική ακύρωση του χρέους, αλλά οι πολιτικές που υιοθετούνται στην ευρωζώνη κάτι τέτοιο το καθιστούν αδύνατο. Ωστόσο, διαφαίνεται πως υπάρχουν κι άλλοι τρόπου που η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεκινήσει την αποπληρωμή του τεράστιου χρέους».
Πηγή:iefimerida.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...