29 Ιαν 2015

Νέα Δημοκρατία: Το τριπλό χτύπημα των καραμανλικών κατά Σαμαρά

Μετεκλογική γκρίνια στη Νέα Δημοκρατία τροφοδότησαν χθες οι διαδοχικές βολές κατά του Αντώνη Σαμαρά.
Ενα τριπλό χτύπημα από την περιφέρεια των καραμανλικών, οι οποίοι στόχευσαν ευθέως.......
στον Αντώνη Σαμαρά, τροφοδότησε χθες τη μετεκλογική γκρίνια στη ΝΔ - την ώρα που η γαλάζια ηγεσία εξετάζει σχέδιο διαφυγής από μια «παγίδα» του Αλέξη Τσίπρα με την πιθανή επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου ή ακόμη και του Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Οι διαδοχικές εκρήξεις από τρία στελέχη που βρίσκονται εκτός της κεντρικής πολιτικής σκηνής ή εκτός κόμματος, αλλά διατηρούν μια θέση στον κύκλο των συνομιλητών του Κώστα Καραμανλή, υποβαθμίζονται από τη Λεωφόρο Συγγρού, ενώ σχεδόν κατηγορηματικά αποσυνδέονται από τις κινήσεις ή τους σχεδιασμούς του πρώην προέδρου του κόμματος. 

Ωστόσο, η σύμπτωση της επανεμφάνισης του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου, ο οποίος λειτουργεί και σήμερα ως άτυπος δίαυλος των θέσεων Καραμανλή, καθώς και των πρώην υπουργών Γιάννη Παπαθανασίου και Σωτήρη Χατζηγάκη ερμηνεύθηκε ως προαναγγελία ενός μπαράζ επιθέσεων που θα μπορούσαν να ανοίξουν έναν κύκλο εσωστρέφειας.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ. 
Ο κ. Αντώναρος παρέπεμψε στη στάση του Κώστα Καραμανλή μετά την εκλογική συντριβή του 2009, ο κ. Χατζηγάκης κατηγόρησε τη γαλάζια ηγεσία για «ακροδεξιά στροφή» που οδηγεί τη ΝΔ στην απομόνωση. 

Αλλά μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο είχε τοποθετηθεί στα ΕΛΠΕ και χθες έλυσε την πολύμηνη σιωπή του, στοχεύοντας στην ηγεσία για τις διαστάσεις της εκλογικής ήττας. 

Και οι τρεις άφηναν να εννοηθεί ότι κινήθηκαν αυτοβούλως, ενώ στην ίδια εκτίμηση καταλήγουν και από το κομματικό επιτελείο, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια φαντασμάτων του κομματικού παρελθόντος να στρέψουν τους προβολείς επάνω τους».

Το ερώτημα, πάντως, που προέβαλαν ακόμη και επιτελικά στελέχη της ΝΔ ήταν γιατί ο Κώστας Καραμανλής δεν παρεμβαίνει για να «σιγήσουν» στελέχη που, προφανώς, επηρεάζει. Το κλίμα δυσπιστίας, μάλιστα, ενίσχυσε και η παρέλαση κεντρικών στελεχών από το γραφείο του στην Παναγή Κυριακού, τα οποία μεταφέρουν την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα. 

Χθες, τον πρώην πρωθυπουργό επισκέφθηκαν ο Νίκος Δένδιας και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, οι οποίοι φέρεται ότι έχουν θέση στον κύκλο των διαδόχων του Σαμαρά εάν τεθεί ζήτημα ηγεσίας στο κόμμα. 

Κατά πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής δεν φάνηκε να εγκρίνει ένα σκηνικό εσωκομματικής αναταραχής και έδωσε έμφαση στην ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας του κόμματος. Παράλληλα, δεν καταγράφηκε να έχει μεταβάλει τη θέση του για το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, την οποία δεν εντάσσει στον σχεδιασμό του.

ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ. 
Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στη ΝΔ αναγκάζει τον Αντώνη Σαμαρά να ανοίξει άμεσα τη συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα. Για την εκτόνωση της έντασης συγκαλείται το απόγευμα η γαλάζια Εκτελεστική Γραμματεία, ενώ ακολουθεί την προσεχή εβδομάδα η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. 

Στόχος του πρώην πρωθυπουργού, πάντως, είναι να διαμηνύσει σε όλα τα στελέχη της κομματικής πυραμίδας ότι η ΝΔ πρέπει να παραμείνει σε θέση μάχης και να μην επικεντρωθεί στα του οίκου της, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα δεν έχει εκλείψει. 

Οπως αναγνωρίζουν στενοί συνεργάτες του, ο κ. Σαμαράς ακολουθεί έναν σχεδιασμό που βασίζεται στην ιδέα της «αριστερής παρένθεσης» και δεν αποκλείει μια νέα προσφυγή στις κάλπες τους επόμενους μήνες. 

Αυτό είναι το περίγραμμα του σχεδιασμού που μεταφέρεται σχεδόν σε όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη. Αποδέκτης του μηνύματος υπήρξε χθες και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Σαμαρά. 

Η θεωρία της «αριστερής παρένθεσης», ωστόσο, δεν φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος μεταξύ των κορυφαίων γαλάζιων στελεχών, που εκφράζουν έντονες διαφωνίες για την μετεκλογική επικοινωνιακή τακτική.

Η αντιπολιτευτική τακτική.
Στη βάση αυτού του σχεδιασμού η Συγγρού κλιμακώνει την αντιπολιτευτική επίθεση στη νέα κυβέρνηση. Η χθεσινή πρώτη παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο ερμηνεύθηκε από το γαλάζιο επιτελείο ως αδυναμία του νέου Πρωθυπουργού «να καταλάβει το τι ακριβώς καλείται να διαχειριστεί». 

Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο κ. Σαμαράς και στη σημερινή πρώτη παρέμβασή του (στην Εκτελεστική Γραμματεία), υποστηρίζοντας ότι «το νέο μοντέλο διακυβέρνησης Τσίπρα φαίνεται ότι θα δικαιώσει τις χειρότερες ανησυχίες της ΝΔ».

Τα διαδοχικά «χτυπήματα»
Ευάγγελος Αντώναρος

«Οι πρόεδροι της ΝΔ ύστερα από κάθε ήττα έθεταν τον εαυτό τους στη διάθεση των οργάνων του κόμματος. Η μεγαλοσύνη στην ήττα είναι η σπουδαία διαφορά που κάνει κάποιον μεγάλο ηγέτη. Ο Μεϊμαράκης σέβεται με αυτονόητο τρόπο τις αρχές και παραδόσεις τις κεντροδεξιάς μας παράταξης».

Γιάννης Παπαθανασίου
«Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τη ΝΔ. Το ποσοστό που συγκέντρωσε είναι από τα χαμηλότερα ιστορικά και η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιολογείται. Η ηγεσία της έχει χρέος να ξεκινήσει μια ανοιχτή συζήτηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και για την πορεία της παράταξης από εδώ και στο εξής».

Σωτήρης Χατζηγάκης
«Η σημερινή ηγεσία της ΝΔ οφείλει να αποχωρήσει “εδώ και τώρα”. Εχουμε βαθιά υποχρέωση απέναντι στην ιστορία μας, στο δημοκρατικό πολίτευμα και στους θεσμούς του καθώς και στους πολυπληθείς οπαδούς μας να “εμποδίσουμε” το κόμμα μας από την ακροδεξιά στροφή και ν’ αποφύγουμε την απομόνωση στην οποία το οδηγεί η “ανάδελφη” ηγεσία του».
tanea.gr-ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...