31 Ιαν 2015

Τράπεζες, το απόλυτο στοίχημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Σε αδύναμο κρίκο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς έχουν μετατραπεί οι τραπεζικές μετοχές. Ο κλαδικός δείκτης βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της τριακονταετίας στο Χρηματιστήριο, βρέθηκε ελάχιστα πάνω από τις...
50 μονάδες, και προκειμένου να αποφευχθούν “δυσάρεστες” καταστάσεις, οι αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν (με ισχύ από το πέρας της συνεδρίασης της ερχόμενης Τρίτης 3/2) σε... reverse split, πολλαπλασιάζοντας τις τιμές των τραπεζικών δεικτών επί δέκα.

Αν και πρόκειται για μια πρακτική που έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν στην οικογένενεια των δεικτών FTSE/XΑ, η κίνηση καταδεικνύει την αφόρητη πίεση που έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια οι τραπεζικοί τίτλοι, έχοντας χάσει το 98% της αξίας τους κατά μέσο όρο.

Πλέον η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 13 δισ. ευρώ, έναντι των 20 δισ. ευρώ μόλις προ δεκαημέρου και 30 δισ. ευρώ μετά τις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου τον περασμένο Μάιο.

Επενδυτές, διαχειριστές κεφαλαίου και traders παρακολουθούσαν με δέος το σφυροκόπημα των τραπεζικών τίτλων στη Λ. Αθηνών την περασμένη εβδομάδα. Η Εθνική “είδε” τα 0,835 ευρώ, η Alpha τα 0,271 ευρώ, η Eurobank τα 0,10 και η Πειραιώς τα 0,498 ευρώ, τιμές δηλαδή που “προκαλούν” σε πολλαπλά επίπεδα, πλην ουδείς μπορεί να προβλέψει στην παρούσα φάση πού μπορεί να μπει φρένο στην κατρακύλα. Ήδη από τις αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν το 2014 και στις οποίες συμμετείχαν επενδυτές όπως η Capital, Fairfax, Wellington, Mackenzie, ο John Paulson, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 70%.

H έλευση του Prem Watsa, CEO της Fairfax, στην Αθήνα, σαφέστατα σχετίζεται με την αβεβαιότητα στον τραπεζικό κλάδο και τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης. Η Fairfax, ως επικεφαλής ομάδας επενδυτών είχε καλύψει με 1,33 δισ. ευρώ το 47% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

Σαφέστατα, στις τραπεζικές μετοχές αντανακλώνται οι ανησυχίες για τη ρευστότητα στο σύστημα, τις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης του ελληνικού Δημοσίου και τις εκροές καταθέσεων που όμως έχουν αντιμετωπιστεί. 

Οι τράπεζες έχουν ήδη κάνει αίτηση υπαγωγής στον Μηχανισμό Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA) – χωρίς να τον έχουν ενεργοποιήσει ακόμη – και το αίτημά τους θα επανεξετάζεται από την ΕΚΤ ανά δεκαπενθήμερο (όπως προβλέπεται έτσι κι αλλιώς από την επίσημη διαδικασία).

Το σενάριο της M.S.
Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες υπό αυτή την έννοια, κάτι που αποτυπώνεται στο ταμπλό. Ήδη, ορισμένοι οίκοι αρχίζουν να βλέπουν λίγο μακρύτερα. Για τη Morgan Stanley που έσπευσε κυριολεκτικά μέσα στον πανικό των πωλήσεων των προηγούμενων ημερών (η αγορά έχασε 100 μονάδες σε τρεις συνεδριάσεις, 26-28/1) να αναρωτηθεί σε report της (1st Take: Point of maximum bearishness?) εάν η υπερβολή στις πωλήσεις έφθασε στο μέγιστό της, η διαφορά και συγχρόνως το μεγάλο στοίχημα έχει να κάνει με την έκβαση της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – τρόικας.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτίμησε στο βασικό της σενάριο πως η έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές μπορεί να μην είναι τόσο κακή όσο πολλοί φαίνεται να περιμένουν. 

Στο ίδιο σενάριο, η η M.S. εκτιμά ότι τα αντικίνητρα για την έξοδο από το ευρώ είναι υψηλά από όλες τις πλευρές, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές παραμένουν ελκυστικές, αν εάν η διαπραγμάτευση είναι θετική, υπάρχουν περιθώρια ανόδου 100% κατά μέσο όρο από τις τρέχουσες τιμές.

Είχε προηγηθεί η μείωση στις τιμές -στόχους για τις μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, ETE και Τρ. Πειραιώς από τη JP Morgan. Ο πήχης για την Alpha Bank τοποθετήθηκε στα 0,59 ευρώ (από 1,01 ευρώ προηγουμένως), για την Eurobank στα 0,19 ευρώ (από 0,40 ευρώ προηγουμένως), για την ETE τα 1,98 ευρώ (από 3,59 ευρώ) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,23 ευρώ (από 2,45 ευρώ). 

Στην έκθεση του (στις 23/1/2015), ο οίκος σημειώνει ότι οι ανωτέρω μειώσεις αντικατοπτρίζουν την βραδύτερη ανάπτυξη των δανείων, το υψηλότερο κόστος κινδύνου, την επιβράδυνση της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης και το υψηλότερο κόστος ιδίων κεφαλαίων.

Αργά χθες, η Standard & Poor΄s τοποθέτησε σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με αρνητικές επιπτώσεις (CreditWatch) τις μακροπρόθεσμες πιστοληπτικές αξιολογήσεις (CCC+) των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς. Ταυτόχρονα, ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση για το χρέος μειωμένης εξασφάλισης των τραπεζών σε "C", από "CC" προηγουμένως.
Πηγή:capital.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...