29 Οκτ 2014

Στο taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Με μια λακωνική ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων γνωστοποίησε σήμερα το πρωί ότι ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για όσους δικαιούνται εκπτώσεις από......
το φόρο. Στην ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην πρώτη σελίδα του δικτυακού τόπου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ολοκλήρωση εκκαθάρισης για εκπτώσεις - μειώσεις επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε φυσικά πρόσωπα (Δ.ΗΛΕ.Δ.-Γ.Γ.Δ.Ε.)».

Σύμφωνα με πληροφορίες, νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ εκδόθηκε για περίπου 1,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες και το συνολικό ποσό που γλιτώνουν υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, υπάρχουν χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι ενώ δικαιούνται έκπτωση δεν την έλαβαν. Πρόκειται κυρίως για όσους έχουν κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικό Ε9 όταν ανοίξει η σχετική εφαρμογή, πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας. Κατά κύριο λόγο αυτοί οι φορολογούμενοι δεν έχουν συμπληρώσει τις ενδείξεις κενό και «μη ηλεκτροδοτούμενο» στις δηλώσεις Ε9. Βοηθό τους σε αυτήν την προσπάθεια θα έχουν σύντομα και έναν αναλυτικό οδηγό για τη διόρθωση των λαθών του Ε9 ο οποίος πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Οι φορολογούμενοι που θα πρέπει να ανατρέξουν στο taxisnet για να δουν αν έλαβαν τις προβλεπόμενες από το νόμο μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι:

-όσοι στο φετινό εκκαθαριστικό είχαν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 9000 ευρώ (επιπλέον 1.000 ευρώ για τη σύζυγο για κάθε παιδί) και ακίνητα μέχρι 150 τ.μ σε επιφάνεια και αξία έως 85.000 ευρώ για άγαμο, 150.000 ευρώ για έγγαμο και 200.000 για οικογένεια με δύο παιδιά. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ στην περίπτωση αυτή είναι 50%

-οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ (επιπλέον 1.000 ευρώ για τη σύζυγο για κάθε παιδί) αλλά και επιφάνεια κτισμάτων κάτω 150 τετραγωνικών μέτρων. Η συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών θα έχει πλήρη απαλλαγή από το φόρο

-οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία παρέμειναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα για ολόκληρο το 2013 με έκπτωση 20% σε σχέση με το αρχικό ποσό

Όσοι ιδιοκτήτες κενών ακινήτων διαπιστώνουν ότι δεν έχουν λάβει την προβλεπόμενη έκπτωση θα πρέπει κατ’ αρχήν να περιμένουν να ανοίξει η εφαρμογή του Ε9 προκειμένου να προχωρήσουν σε τροποποιητικές δηλώσεις (π.χ. συμπλήρωση αριθμού παροχής ΔΕΗ, ένδειξης κενού κλπ).

Στις περιπτώσεις των ιδιοκτητών που έχουν χαμηλό εισόδημα και δεν έχουν λάβει τις σχετικές εκπτώσεις και απαλλαγές από το φόρο, θα πρέπει να αναμένονται οδηγίες από τη ΓΓΔΕ και θεωρείται δεδομένο ότι θα ταλαιπωρηθούν αφού θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην εφορία τους προσκομίζοντας και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (π.χ. αναπηρίας κλπ)
Πηγή: capital.gr
NewsRoom Mykonos Ticker


Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...