31 Οκτ 2014

Το μυστήριο της τρόικας: Θα έρθει; Και με ποιούς όρους;

Διαστάσεις «θρίλερ» προσλαμβάνει η έλευση της Τρόικας στην Αθήνα. Τι λέει η Κυβέρνηση; Τι ζητούν οι δανειστές; Τα αγκάθια και ο απρόβλεπτος παράγοντας. Φωτιές έχουν ανάψει στην Κυβέρνηση τα μηνύματα....
από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον τα οποία προσδίδουν διαστάσεις θρίλερ στην επικείμενη άφιξη της τρόικας στην Αθήνα για την 5η και τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Οι δανειστές της χώρας αναμένουν ένα συνολικό υπόμνημα με τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Κυβερνητικές πηγές μετά και τη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι οι εκπρόσωποι της τριμερούς θα έρθουν στην Αθήνα τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ωστόσο οι δανειστές της χώρας αναμένουν ένα συνολικό υπόμνημα με τις θέσεις της ελληνικής πλευράς ώστε στην άφιξή τους στην Ελλάδα να ασχοληθούν με την έγκριση των προαπαιτούμενων που υπολείπονται και όχι να αναλωθούν σε ατέρμονες διαδικασίες για θέματα που έχουν συμφωνηθεί στο αναθεωρημένο μνημόνιο που οριστικοποιήθηκε τον Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα και ειδικά η πλευρά του ΔΝΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ ζητά συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μείζονα θέματα όπως το Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, τις 5.500 απολύσεις που υπολείπονται ως τα Χριστούγεννα, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το νέο συνδικαλιστικό νόμο, τη θεσμοθέτηση του λοκάουτ (ανταπεργία των εργοδοτών), τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ΦΠΑ και το νέο Ασφαλιστικό.

Συμφωνία με πολλά «ναι μεν αλλά»

Από τη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου προέκυψε ότι για την Κυβέρνηση είναι «κόκκινη» γραμμή οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Ωστόσο κενά υπάρχουν και στα υπόλοιπα θέματα.

Για παράδειγμα, για τις 5500 απολύσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι τέλους του έτους στο δημόσιο, το ΠΑΣΟΚ ζητά να προέλθουν από το έλεγχο των πλαστών δικαιολογητικών, αλλά το υπουργείο θεωρεί ανεδαφικό αυτόν τον στόχο.

Και μπορεί από τη χθεσινή συνάντηση να προκύπτει συμφωνία όσον αφορά στα θέματα του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο και του συνδικαλιστικού νόμου, αλλά ουδείς αποκλείει αφενός στις συναντήσεις του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη με την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ (Χρήστος Πρωτόπαπας, Παναγιώτης Ρήγας, Τασία Χριστοφιλοπούλου και Γιώργος Κουτρουμάνης) να υπάρξει και νέα εμπλοκή αφετέρου την πιθανότητα οι οποίες αποφάσεις να προκαλέσουν τα γνωστά προβλήματα όταν και αν έρθουν στη Βουλή.
Πηγή:thetoc
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...