31 Οκτ 2014

Ληξιαρχική πράξη με ένα κλικ

Εργαζόμενοι καταχωρίζουν στοιχεία στο Κέντρο Ληξιαρχικών Πράξεων που εγκαινιάστηκε χθες στο Χαλάνδρι.
Και όμως σ’ ένα χρόνο από σήμερα (έως το τέλος Οκτωβρίου 2015) οι πολίτες θα είναι δυνατό να λαμβάνουν άμεσα ληξιαρχική πράξη γέννησης από τα ΚΕΠ, ενώ οι παραβάσεις.......
που αφορούν πλαστοπροσωπίες, καταβολή συντάξεων και επιδομάτων σε μη δικαιούχους και άλλα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης θα θεραπευτούν.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, σ’ ένα χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της ψηφιοποίησης όλων των ληξιαρχικών πράξεων (πολλές από τις οποίες είναι καταγεγραμμένες ακόμα και σήμερα χειρόγραφα). Πρόκειται για έργο που αφορά την καταγραφή των δεδομένων από 1.039 ληξιαρχεία και ο συνολικός προϋπολογισμός του φτάνει τα 41,9 εκατομμύρια ευρώ.

Με τον εκσυγχρονισμό των ληξιαρχείων θα καταργηθούν τα χειρόγραφα ληξιαρχικά βιβλία που ακόμα τηρούνται σε πολλά ληξιαρχεία, γεγονός που δεν επιτρέπει την άμεση μετάδοση της πληροφορίας γέννησης ή θανάτου ενός πολίτη με τα γνωστά αποτελέσματα.

Παράλληλα, με τη δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων εθνικού ληξιαρχείου και τη διασύνδεσή της με την κεντρική βάση δεδομένων του εθνικού δημοτολογίου και τη δημιουργία εθνικού μητρώου πολιτών θα υπάρχει η δυνατότητα να καταγράφεται η συνολική εικόνα ενός πολίτη από τη γέννηση έως τον θάνατό του και οι συγκεκριμένες πληροφορίες να διοχετεύονται ηλεκτρονικά σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που τις χρειάζονται.

Παράλληλα και οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να μεταφέρουν χαρτιά από υπηρεσία σε υπηρεσία για να αποδείξουν ότι έχουν γεννηθεί, όπως συμβαίνει σήμερα.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το συγκεκριμένο έργο διήρκεσαν πάνω από τρία χρόνια ενώ, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, στο έργο της ψηφιοποίησης δεδομένων απασχολούνται 800 εργαζόμενοι που καταχωρίζουν ληξιαρχικές πράξεις.

Εως σήμερα έχουν καταχωρισθεί ηλεκτρονικά περίπου 1,5 εκατομμύριο ληξιαρχικές πράξεις, ενώ το σύνολο των καταχωρίσεων αναμένεται να φτάσει τα 4,5 εκατομμύρια. Η ολοκλήρωση του έργου θα βοηθήσει και στη μείωση του δημοσιονομικού κόστους.
Πηγή: kathimerini.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...